Haberler

İş Bankası Genel Müdürü: Bankacılık tarihsel olarak en sıkıntılı dönemini yaşıyor

Güncelleme:

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankacılık sektörünün tarihsel olarak en sıkıntılı dönemini yaşadığını belirtti. Aran, kurda risk görmedikleri için yabancı para kredi verebildiklerini ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın adımlarının kurun stabil tutacağını söyledi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Aran, "Bankacılık tarihsel olarak kar anlamında en sıkıntılı dönemi yaşıyor. Kurda risk görmediğimiz için yabancı para kredi verebiliyoruz. TCMB'nin adımları kuru stabil tutacaktır" dedi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran katıldığı bir etkinlikte ekonomi politikası ve bankacılık hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bankacılık tarihinde kar anlamında en sıkıntılı dönemin yaşandığını söyleyen Aran, "Ekstrem bir dönem geçiriyoruz. Yıl sonunda yüzde 42 hedefi tutturulabilir TL'deki sıkışıklığı yabancı para kredi ile aşabiliyoruz. Kurda risk görmediğimiz için yabancı para kredi verebiliyoruz. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını geçtikten sonra 30 Eylül itibariyle artık ülkede kredi ve enflasyonun makul bir seviyede oturmaya başlayacağını göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"TCMB'nin adımları kuru stabil tutacaktır"

Bankacılık sektörünün riskli bir dönem geçirdiğini belirten Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "Ekstrem bir dönem geçiriyoruz. 31 Mayıs enflasyonunu gördükten sonra ancak dengeden bahsedeceğiz. Sıkışıklıkların dozunun biraz daha azaldığı bir döneme gireceğimizi düşünüyorum. Hep uçlarda sağlıksız bir dönem geçirdiğimiz için bir türlü o dengeye gelemedik. Ekimden sonra bu dengeyi kuracağımızı düşünüyorum. Bankacılık sisteminde sistematik bir risk yok. Daha önce zorla aldığımız menkul kıymetlerden dolayı bir risk vardı ama şuan da yok. TCMB'nin net rezervleri sıfıra getirme, brütü 200'e çıkarma planı var. TCMB şuan da bunu yapıyor. Bu doğrultuda yaptığı adımlar kurun stabil seyrini sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

"Yatırımcılar enflasyonla mücadeleye inanıyor"

Yatırımcıların enflasyonla mücadele politikasına güvendiklerini belirten Aran, "Yatırımcının Enflasyonla mücadelede başarıya inandığını görüyoruz. Yani on yıllık bir kağıdın şu anda yüzde yirmi sekiz olan faizi şunu gösteriyor. Türkiye enflasyonu yüzde yirmi sekizlik bir faizi bile karlı hale getirecek noktaya indirecek. Bu ne kadar aşağıya inerse aslında enflasyonla mücadelede o kadar inandırıcı olduğumuzu gösterecek. Eğri sağlıklı oluştuğunda da işte içeride biz daha uzun süreli borçlanma ve risk priminin azalmasıyla dışarıdan daha uygun maliyette kaynak bulma gibi şeyleri yapabildikçe içeride de bunu gene enflasyonla mücadeleye zarar vermeden sağlıklı bir kredi mevduat dengesine getirebileceğiz" ifadelerini kullandı.

"Yabancı para kredi verebiliyoruz"

Yabancı para kredi verebildiklerini belirten Aran, "Enflasyonla mücadelede başarılı olmak önemli, yıl sonunda yüzde 42 hedefi tutturulabilir. Kredi büyümesinin bu yıl tarihi düşük seviyede çıkabilir. Bireysel kredi ve kredi kartı ödemelerinde bozulma sinyalleri aldık. TL'deki sıkışıklığı yabancı para kredi ile aşabiliyoruz. Kurda risk görmediğimiz için yabancı para kredi verebiliyoruz. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını geçtikten sonra 30 Eylül itibariyle artık ülkede kredi ve enflasyonun makul bir seviyede oturmaya başlayacağını göreceğiz" dedi.

"Turizm ve ihracatta az karlı dönem yaşanacak"

Turizm ve ihracatta zor bir dönem yaşanacağını belirten Aran, "Enflasyonu dikkate aldığınızda karlarda ciddi bir düşüş var. Önemli olan nokta bankacılıktan, ana bankacılık faaliyet karları çok düştü. Dolayısıyla bankacılık şu anda tarihsel olarak kendi karlılık anlamında en düşük ve sıkıntılı dönemini yaşıyor. Genellikle o diğer kar artışları ana bankacılık alanından oluşmuyor. Mevcut kur seviyesi, turizmi etkileme potansiyeli olduğuyla ilgili de dönüşler var. Merkez Bankası bunu dengede tutmaya çalışıyor. Ama bunun da rekabetçi lig anlamında bölgesel olarak baktığımız zaman Türkiye'ye bir dezavantaj sağlayabileceğiyle ilgili görüşler de var. İçinde bulunduğumuz bu durumunda ihracat, turizm, ithalat konusunda bu dengeyi bulurken bir takım sıkıntılar yaşayacağımızın sinyallerini veriyor. Yani kurun ideal seviyesi ne diye tartışmalarını yaşıyor olabiliriz. Aslında her sektöre, turizm sektöründe de ihracatta da bir kar düşüşüyle, daha az karlı bir ortamla bir süre geçirmek durumunda kalacağız" ifadelerine yer verdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası Hakan Aran İş Bankası Türkiye Banka Ekonomi Güncel Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title