Haberler

Dövizde Yaşanan Düşüş Şirketlere Kar Yazıyor

İMKB'deki şirketlerin ilk çeyrek bilançoları açıklanmaya başladı. Kurlarda görülen gerileme özellikle döviz açığı bulunan firmaların mali tablolarına olumlu yönde yansıyor.

Bilançosunu açıklayan Türk Telekom'un beklentilerin üzerindeki net kârında da döviz kurlarında yaşanan gerilemenin olumlu etkileri görülüyor

Borsa şirketleri yılın ilk çeyreğinde döviz kurlarında yaşanan düşüşle kâr yazıyor. Yılın ilk üç ayında 0.5 dolar + 0.5 euro'dan oluşan döviz sepetinde yüzde 4.46 azalma oldu. Bunun etkileri bilançolara yansımaya başladı. Özellikle döviz pozisyonu ekside olan borsa şirketlerinin bu düşüşten olumlu etkilendiği görülüyor.

Küresel krizle birlikte şirketler için borçlanma ve döviz pozisyonları kriterleri daha fazla önemli hale geldi. Özellikle döviz kurlarındaki hızlı iniş çıkışlar bu tür firmaları hareketin yönüne göre olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor. 2011 yılında dolarda yüzde 22.35, euro'da ise yüzde 18.61 artış oldu. Bunun olumsuz etkileri de döviz açığı bulunan şirketlerin bilançolarına yansıdı.

Milliyet'in haberine göre 2012 yılına geldiğimizde ise yılın ilk çeyreğinde döviz açığı bulunan şirketlerin bilançolarında kurlardaki düşüşün etkileri görülmeye başladı. Ancak bu defaki etki olumlu yönde oldu. Zira kurlarda gerileme yaşandı. Döviz kurlarındaki hızlı iniş çıkışların olduğu dönemlerde analistler özellikle döviz açığı yada fazlalığı bulunan borsa şirketlerini daha yakından inceleyerek şirketlerin mali yapıları hakkında fikir sahibi olmaya çalışır.

Şüphesiz hisse değerlendirmelerinde bilançolar göz önüne alınırken sadece tek bir rasyo ve kritere değil, bir çok kriterin birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle tek başına bir firmanın döviz pozisyonu açığı veya fazlası tercih sebebi olmamalı. Kurlardaki volatilite arttıkça döviz pozisyonu ve finansman gideri yüksek şirketler mercek altına almaya devam edecek. Bunlardan ayrı olarak 2011 sonunda olumsuz tablonun olumluya dönmesi şirketlerin ilk çeyrek bilançolarında görülüyor.

SERVETLER ERİDİ

2011'de döviz kurlarda yaşanan artış sadece şirketlerin bilançolarına değil, borsadaki fiyat hareketlerine ve piyasa değerlerine de yansıdı. 2011 yılında borsa şirketleri esas faaliyetten elde ettikleri kârı kur farkı giderleri nedeniyle dönemin net kârına yansıtamadı. Bu da borsadaki fiyatlara yansıdı ve piyasa değerlerinin 2011 yılında 75 milyar 798 milyon TL düşmesine neden oldu. Borsa şirketlerinin servetleri geçtiğimiz yıl yüzde 20 azalma gösterdi.

İLK ÇEYREKTE TIRMANIŞ

Bu yılın ilk çeyreğinde İMKB 100 hisselerinin piyasa değeri 66.3 milyar TL artarak 357.7 milyar TL'ye çıktı. İpek Doğal Enerji, Koza Madencilik, Goldaş hisseleri İMKB 100 içerisinde piyasa değeri en fazla artış gösteren şirketler oldu. Maden şirketlerinin beklentiler de öne çıktı. Gedik Yatırım araştırma uzmanları, 2012 yılında küresel yavaşlama beklentileriyle defansif sektör olan gıda, dayanıklı tüketim malları, 2-B yasası kentsel dönüşüm beklentileriyle GYO sektörü, madencilik sektörü hisselerini önerdiklerini dile getiriyor.

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi

Türk Telekom Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title