Haberler

"Dolar/tl'nin 2,02'ye Kadar Çekilmesi Beklenebilir"

Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti İçer: "Dolar/TL paritesinin 2,0250 teknik seviyesine kadar çekilmesi beklenebilir"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz satım ihalesi için minimum satış tutarını kademeli olarak artırmaya devam etmesi ve pozitif hava, dolar/TL'nin son bir haftanın en düşük seviyesi olan 2,0322'ye kadar gerilemesini sağladı.

Geçen hafta küresel piyasalarda doların değer kazanması ve TCMB'nin yaptığı sunumlarda faiz tarafında volatiliteyi engellemek için döviz piyasasında yüksek volatiliteye izin verilebileceği yönündeki söylemlerle dolar/TL paritesi 2,0839 ile tarihinin en yüksek seviyesini görmüştü.

Bu seviyeden gelen tepkiler ve TCMB'nin geçen hafta bugün için açıkladığı bir gün süreli ek parasal sıkılaştırma gününde döviz satım ihalesi tutarını kademeli olarak artırmaya başlaması yükselişi frenledi. Geçen haftayı 2,05 seviyesinin hemen üzerinde tamamlayan dolar/TL, bugün de hem Suriye'ye olası müdahale ile ilgili olarak yetkililerin "kısa süreli ve sınırlı" açıklamalarının kabullenilmesi ve yurt içinde beklentilerden iyi gelen temmuz ayı sanayi üretimi verisi ile 2,03 lira sınırına kadar geriledi.

TCMB bugün de saat 16.30'da açacağı döviz satım ihalesindeki minimum tutarı artırmaya devam ederek 180 milyon dolardan 200 milyon dolara yükseltti. Bir günlük ek parasal sıkılaştırmanın ardından sonraki ilk normal günde de aynı satış tutarının geçerli olacak olması dolara olan talebi frenlerken, analistler bono piyasasında son günlerde yaşanan ilgi nedeniyle döviz piyasasında TL lehine seyrin bir süre daha devam edebileceğini tahmin ediyor.

Analistler ayrıca, bu hafta içinde yurt içinde açıklanacak verilerin takip edileceğini ve TCMB'nin para politikası uygulamaları ile Suriye'ye olası bir müdahalenin Türk Lirası'nın seyri açısından belirleyici olacağını kaydediyor.

Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer, konuya ilişkin değerlendirmesinde, geçen hafta cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam değişikliğinin beklentilerin altında kalmasının ve önceki iki aya ait verilerin de aşağı yönlü revize edilmesi ile başlayan ve hafta açılışında Asya seansında devam eden olumlu atmosferin, Avrupa seansında da sürdüğünü belirtti.

Diğer gelişmekte olan piyasa para birimleri ile birlikte TL'ye de pozitif yansıyan gelişmeler sonrasında dolar/TL kurunun 2,0250 teknik seviyesine kadar çekilmesinin beklenebileceğini kaydeden İçer, hafta boyunca Suriye konusunda yapılacak açıklamaların ve yaşanacak gelişmelerin küresel piyasaların seyri açısından önemli olacağını düşündüklerini söyledi.

İçer, gelecek hafta ise yaklaşan Fed toplantısının piyasaların odağında olacağını aktardı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Garanti Yatırım Suriye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title