Haberler

Dolar Can Cekişiyor

Hızla Düşüşe Geçen ABD Doları, Euro Karşısında 14 Ayın En Düşük Seviyesinden İşlem Gördü.

Uluslararası piyasalarda hızla düşüşe geçen ABD Doları, Euro karşısında 14 ayın en düşük seviyesinden işlem gördü. Independent gazetesinin ekim başındaki bir haberiyle başlayan dolardaki kan kaybı, yeni gelişmelerle devam ediyor. Dolar içeride de, 1.44 TL’ye kadar geriledi.

YABANCI UZMANLARDAN DOLAR YORUMU

DOLARIN tahtı sarsılmaya devam ediyor. Ekim ayı başında İngiliz Independent gazetesinde yayınlanan ve ‘petrol zengini Körfez ülkelerinin, petrol ticaretinde ABD dolarının yerini alacak para sepeti konusunda, Rusya, Çin, Japonya ve Fransa ile gizli görüşmeler yürüttüğüne’ dair iddiaların yer aldığı haberle başlayan dolardaki kan kaybı yeni gelişmelerle daha da hızlandı. Euro karşısında hızla eriyen dolar, TL karşısında da 1.44 liraya kadar geriledi. Dolar böylece içeride 14 ay sonra ilk kez 1.44 TL düzeyinden işlem gördü. Doların değer kaybında ABD Merkez Bankası (FED) uzun bir sürede daha faizleri sıfır seviyesinde tutacağı beklentisi etkili olurken, ayrıca doların rezerv para birimi niteliğini kaybedeceği ile ilgili tartışmalar da kayıpta önemli unsur olarak gösteriliyor. ABD yönetiminin doların değer kaybından memnun olduğuna yönelik beklentiler de Euro’ya talebi körüklüyor.

14 ayın zirvesinden döndü

Dolar Euro karşısında 1.46’lı seviyelerden başladığı değer kaybını sürdürürken, parite dün dün 1.49 seviyesine çıkarak Euro’nun 14 ayın en güçlü seviyesine kadar güçlenmesini sağladı. Euro dolar karşısında 1.4920 düzeyine kadar değer kazandı. Ancak dün ABD’de açıklanan perakende satış verisi doları bir miktar güçlendirdi. Verinin beklentilerin altında gelmesiyle Euro/dolar paitesi 1.4878’e kadar geriledi. Dolar ayrıca yatırımcıların emtiaya yönelmesinin de etkisiyle önemli para birimleri sepeti karşısında en düşük düzeylere geriledi. Yen de dolar karşısında 89.60-50 yen seviyelerinde gelen satış emirleriyle değer kazandı.

Merkezden faiz indirimi

Bu düşüş içeride de TL’ye karşı güçsüz bir seyri beraberinde getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) bu hafta açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) kararında beklenen indirimin de fiyatlandığı belirtiliyor. Merkez Bankası’nın bu ay, gecelik borçlanma faiz oranını tarihin en düşük seviyesi olan mevcut yüzde 7.25’ten en az 25 puanlık bir indirime daha gitmesi bekleniyor.

1.44 TL’ye kadar geriledi

Uluslararası para birimleri karşısındaki değer kaybı ve Merkez Bankası’ndan beklenen faiz indirimi paralelinde dolarda 1.48 TL düzeyinden başlayan değer kaybı dün 1.44 TL düzeyine kadar sürdü. Bankalararası piyasada dün 1.45 TL düzeyinden açılış yapan dolar, gün içinde 1.4437 TL’ye kadar gerileyerek bir yıl önceki seviyeye döndü. Böylece dolar 14 ayın en düşük seviyesinden işlem gördü. Dolar bugün valörlü de ... TL’den işlem görürken serbest piyasada ise 1.4480 TL’den kapanış yaptı.

1.40-1.42 TL görülebilir

Doların içeride düşüşün devam edeceğini öngören bankacılar şu yorumu yaptı: “Global mevcut konjonktür burada önemli bir etken. Küresel piyasalar bu şekilde devam ederse dolar bir süre içinde 1.40-42 TL bandına doğru hareket edebilir. Piyasada şu an tek alıcı kurumsal müşteriler. Ana trendin hâlâ aşağı yönlü olduğunu düşünüyorum.”

Borsa bilanço desteği ile 51 binin üzerine çıktı

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ile olası anlaşma konusunda güçlenen beklentiler ve yurtdışı borsalardaki yukarı yönlü hareket İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) 51 bin puanın üzerine çıkarak, 2008 yılı Ocak ayından bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirdi. Borsada 50 bin puanın aşılması ile 2009 yılı rekorlarını kırılmaya devam edilirken, dün ABD borsalarındaki güçlü seyirle birlikte yükseliş hız kazandı. ABD’li çip üreticisi Intel’in kârının beklentilerden iyi gelmesi ise yükselişi tetikledi. Avrupa borsalarında da yüzde 2’yi aşan artışlar gerçekleşti. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi son bir yılın en yüksek seviyşesine çıkarken İMKB’de bu yükselişe ayak uydurdu. İMKB Ulusal 100 Endeks’i gün içinde 51.217 puana kadar yükselirken, gün sonunda yüzde 1.09 prim yaparak 51.026 puandan kapandı. Borsa böylece Ocak 2008’den bu yana en yüksek seviyeden kapanış gerçekleştirmiş oldu.

Doların tahtını sarsan nedenler

Petrol zengini Körfez ülkelerinin, petrol ticaretinde ABD dolarının yerini alacak para sepeti konusunda, Rusya, Çin, Japonya ve Fransa ile görüştüğü yönündeki haberler.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) uzun bir süre daha faizleri sıfır seviyesinde tutacağı beklentisi.

Doların rezerv para niteliğini kaybedeceği ile ilgili tartışmalar.

ABD yönetiminin doların değer kaybından memnun olduğuna yönelik beklentiler.

ABD ekonomisine yönelik endişelerin devam etmesi.

Altının yeni rekoru 1.071 dolar

DOLAR tüm dünyada değer kaybederken yatırımcıların emtialara yönelmesi altın da rekor üstüne rekor kırıyor. Altının ons fiyatı 1.071 dolara kadar tırmarak yeni zirvesine oturdu. Diğer taraftan uluslararası ham petrol fiyatları da son bir yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Gösterge ham petrolün kasım ayı varil teslim fiyatı 75 doları aştı. Yılbaşı öncesinde, petrol talebinin artış göstereceği belirtilirken, doların değer kaybının da petrol fiyatlarını yükselten önemli unsurlardan biri olduğuna dikkat çekiliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title