Haberler

Cemevleri elektrik faturalarını ödememe kararı aldı

Güncelleme:

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, 30 bin lira gelen elektrik faturasını paylaşarak bundan sonra faturaları ödememe kararı aldıklarını açıkladı. Fırat, ayrıca cemevlerinin mahkemeye başvuracağını açıkladı.

Son dönemde peş peşe gelen zamların ardından artan elektrik faturalarına gelen tepkiler giderek yükseliyor. Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve İstanbul Küçükçekmece'de faaliyet gösteren Garip Dede Dergâhı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, Alevi Dernekleri Federasyonun bileşenleri olarak, elektrik faturalarını ödememe kararı aldıklarını açıkladı.

"MAHKEMEYE BAŞVURACAĞIZ"

Fırat, 9 Şubat Çarşamba günü toplu olarak elektrik faturalarına karşı dava açacaklarını ifade ederek, "Eşit yurttaşlık istiyoruz! Buyrun gelin elektriğimizi kesin. Cemevlerimiz ticarethane değil, ibadethanemizdir" dedi.

30 BİN TL ELEKTRİK FATURASI GELDİ

Garip Dede Cemevi'ne 30 bin liralık elektrik faturası geldiğini belirten Fırat, "Biz eşit yoldaşlık istiyoruz Cemevlerimiz kesinlikle ticarethane değil ibadethanedir. Bu ülkede diğer ibadethanelerine ne hak tanınıyorsa bize de onun sağlanmasını istiyoruz. Bizler şimdiye kadar şunları talep ediyorduk: Cemevlerimize yasal statü verilsin. Aslında o statüyü Aleviler verir, devletin yapması gerek sadece o statüyü kabul etmesi. Bize statü vermesinin mantığı da yok bu saatten sonra. Biz 'Cemevi ibadethane' diyorsak buna 'İbadethane değildir' hakkını kimse kendinde görmemeli. Bu boyutuyla ilgili biz her anlamda yasal çerçevede, haklarımızı alana kadar geniş çaplı bir çalışma yapacağız, eylemler yapacağız. Kısacası biz eşit yurttaşlık istiyoruz. Geçen paylaştığımız tweetten sonra çok canımız, şöyle bir tepki koyuyordu: Ya diğer ibadethanelere bir hak tanınmasın ya da onlara veriliyorsa, giderleri karşılaşıyorsa bizim de giderlerimizin karşılasın. Bugün yeni toplantı yaptık, 28 kurum bu kararı imzaladı ama yarın yüzlerce cemevimiz buna imza atacaktır. Yarın da kamuoyunu bilgilendireceğiz, çarşamba günü de davalar açacağız." ifadelerini kullandı.

"100'ÜN ÜZERİNDE CEMEVİNİ KAPSIYOR"

Şu ana kadar aldıkları kararın 100'ün üzerinde cemevini kapsayacağını kaydeden Fırat, şöyle konuştu:

"Bu sayı çarşamba gününe kadar daha da artar. Çünkü ülkenin her yerinden arayıp kararımızı destekleyen cemevleri var. Cemevlerinin cami, kilise ve sinagoglarda olduğu gibi elektrik faturasından muaf tutulmasına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kararı da var. Bu kararlar mahkemelerce uygulanmıyor. Biz de bu durumdan yararlanmak istiyoruz. Faturaları ödemeyeceğiz."

AİHM, CEMEVLERİNİ HAKLI BULMUŞTU

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cem Vakfı'nın cami, kilise ve sinagoglarda olduğu gibi elektrik faturasından muaf tutulma talebinin Türk mahkemeleri tarafından olumsuz karşılanması üzerine yaptığı başvuruda cemevlerinin de ibadethane olduğuna ayrımcılık yapılamayacağı yönünde karar vermişti.

Cemevleri elektrik faturalarını ödememe kararı aldı

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Elektrik Faturası Elektrik Zammı Haberler

500

Yorumlar (14)

TT:

Bir derneğin fatura ödemeyeceğim demesi kabul edilemez...Ayrıca şahsi fikrimdir, hiçbir ibadethaneye bedava hizmet olmamalı.Camiye giden biri olarak samimi bir şekilde söylüyorum ki ,değişik inanç sahiplerinin paralarıyla benim inandığım dinin masraflarının ödenmesinden rahatsızlık duyuyorum.

32
8
yanıtYanıtla
Reis şeker:

Bı siz eksiktiniz kışkırtın bakalım ortalığı tabii kim kâle alacaksa ????

14
15
yanıtYanıtla
Ahmet Han:

Doğalgazları ödeyin ama

17
11
yanıtYanıtla
Murat Vural:

Fitne adam öldürmekden beterdir. Hz. Muhammed Mustafa sav

18
8
yanıtYanıtla
Aykut Kalanoğlu:

Camilere olsun Cemevlerine olsun onlara en azından zamsız tarife uygulasaydınız ? Tmm zam yapılsın da en azından şu kademeli tarifeyi bari uygulanmasaydınız ? kademeli tarife uygulanırsa 15 bin lira geleceği yerde 30 bin lira fatura gelir !

20
4
yanıtYanıtla
Osman Bağırgan:

İbadethanenin camisi cemevi kilisesi olmaz devlet buraların elektriğini ödemeli ama günlük tüketim 353kw nedir bircok fabrika bukadar tüketmiyor siz orada ne iş yapıyorsunuz coin madenciliği yapılıyor muhtemelen orada 100tane lamba gece gündüz yansa okadar tüketim olmaz madem okadar tukettin ozaman ödeyeceksin

19
4
yanıtYanıtla
Ali İğsek:

zamları çıksan bile sen ne yaptın da ibadethane dediğin yere bu fatura geldi acaba

13
7
yanıtYanıtla
Mustafa Delen:

Devlet Camilerin eletrik faturasını ödüyor bunları da ödesin bu devlete herkez vergi veriyor

5
13
yanıtYanıtla
Yıldırım Yıldırım:

Adres bari silin Türkiye'de londara gibi bir adres uygun mu. Tamam herkes memnun değil. Elektrik fiyatından ama bunu ibadet yerleri olmasa iyi olurdu.

4
7
yanıtYanıtla
Hasan Yilmaz:

Nasıl bir inanç olursa olsun yaktığı tükettiği enerjinin bedelini öder ödememek inançla bağdaşmaz, Her Cuma camilerde yapılan bağış tükettiği elektrik doğal gazı fazlasıyla ödüyor . Onlarda bağış yardım vs istesinler her şey devletten beklenemez hele hele bu tür yerler

9
1
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title