Devrim niteliğinde buluş! 'Siyah asker' olarak anılıyor, yeni dönemi başlatacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, hemen her tür organik atığı tüketebilen ve gübresiyle tarım yapılabilen "siyah asker sineği"nin ülke ekonomisi ve çevre yönetimi açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

OMÜ Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, organik atıkları tüketip değerli gübreye dönüştürebilen siyah asker sineğinin çevre ve ekonomi için büyük bir fırsat sunduğunu belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, özel laboratuvar ortamlarında üretilebilen bu böcek türünün, biyolojik atıkların geri dönüşümünde büyük rol oynayabileceğini vurguladı. Siyah asker sineğinin atıkları kısa sürede organik gübreye dönüştürerek hem tarımsal verimliliğe katkı sağladığını hem de çevre kirliliğini azalttığını kaydeden Yanar, bu böceğin biyoteknoloji ve sürdürülebilir tarım açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Yanar, "Bu türün biyolojik döngüye katkısı çok büyük. Hem atık yönetimi hem de sürdürülebilir tarım için devlet destekli projelerle üretiminin teşvik edilmesi gerekiyor. Ayrıca protein bakımından zengin larvaları, hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor" dedi.

Devrim niteliğinde buluş! 'Siyah asker' olarak anılıyor, yeni dönemi başlatacak

"HER ATIĞI YİYEBİLİYOR"

Sıfır atık konusunun her geçen gün önem kazandığı Türkiye'de, hemen hemen her atığı yiyebilen 'siyah asker sineği böceği' üreten Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, böcek hakkında ortaokul öğrencilerini bilgilendirdi. Canik İmam Hatip Ortaokulu'na ekibi ile birlikte giden Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, öğrencilere siyah asker sineğini anlattı. Uygulamalı bir eğitim yapan Yanar, çocukların yediği elma, armut gibi meyvelerin atıklarını böceklerin olduğu kutuya koydu. Böcekler dakikalar içinde atıkları yemesi, öğrencileri de şaşırttı.

Devrim niteliğinde buluş! 'Siyah asker' olarak anılıyor, yeni dönemi başlatacak

"ÇOK HIZLI ATIK TÜKETİM ORANINA SAHİP"

Böcek ile ilgili bilgi veren Oğuzhan Yanar, "Siyah Asker Sineği son derece kıymetlidir. 40 günlük bir yaşam döngüsü içerisinde çok hızlı atık tüketim oranlarına sahiptir. Sonrasında organik bir gübre ortaya çıkıyor. Böceğin kendisi de sonrasında tavuk, balık yemi haline gelebiliyor. Bunların yanı sıra başka kıymetli ürünlerde elde etmek mümkündür. Bizim şiddetle bu tür projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın son günlerde yaptığı projeleri görüyoruz. Bu projeler arasında bizim böcek projemizin olmasını düşünüyoruz. Yerel idarelere sesleniyoruz. Bu konu hakkında bilginiz olsun. Bizi dinleyin. O kadar çok üretim var ki ve bunun sonucunda çöpe giden o kadar çok şey var. Biz ne kurtarabilirsek o kar mantığıyla bakıyoruz. Bu böcekle ciddi şeyleri kurtarabileceğimizi düşünüyoruz. Özellikle istenmeyen gazların, karbon monoksit, metan gazı gibi gazların azaltılmasında sera etkisi oluşturabilecek gazların miktarının azaltılmasında son derecek etkili olduğunu biliyoruz. Yaptığımız çalışmalarla bunları tespit ettik. Bunun yanı sıra bu böceğin çok kaliteli bir gübre olduğunu biliyoruz. Sağlıklı bir tarım için olmazsa olmaz bir gübrenin ortaya çıktığını biliyoruz. Bu çocuklar gelecekleri büyükleri. Zaman zaman bugünün büyüklerine anlatıyoruz ama anlamıyorlar. Bugün yaptığımız etkinlik fazlasıyla amacına ulaştı. Çocuklarımıza daha az çöp noktasında ve attıkları çöpün geri dönüştürebilirliği noktasında çok faydalı bir bilgi verdik. Canlı bir şekilde böceklerimizi getirdik ve onların da bunu görmelerini sağladık. Bu bilgilendirmelere devam edeceğiz" diye konuştu.

Devrim niteliğinde buluş! 'Siyah asker' olarak anılıyor, yeni dönemi başlatacak
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekim Devrim Manduz - Ekonomi
500

Yorumlar (12)

Haber YorumlarıKerem Sevimli:

Eğitimde geldiğimiz son nokta :) ülkenin mamy sini bellemişler, proflarımız, çiçek böcek sinek keşfediyor

Yorum Beğen10
Yorum Beğenme105
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıWhite Turk:

Ne yazık ki zeka seviyeniz geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu anlayamıyor. Tarım profesörü tarımla uğraşır. Tarih profesörü tarihle uğraşır. Mühendislik profesörleri kendi bilimleriyle çalışır. Ama siz ünlü bir jeoloji müjendisi herbokolokları dinlediğiniz için neyin ne olduğunu unutmuşsunuz.

yanıt2
yanıt0
Haber YorumlarıGerçekacıdır:

Tarım da işe yarayacak bir şeyi farkedip çiftçilerin ürün kalitesini artırmasına yardım etmek gereksiz değil mi oysa bu araştırmayı yapan akademisyen yerine herkeltraş yetiştiseydik değil mi? memlekette heykele dömüşecek çok taş var değil mi?

yanıt2
yanıt0
Haber YorumlarıFAHRİ MÜFETTİŞ:

sanada beyin istedim, yakında keşfedecekler, böyle beyinsiz yaşamakla olmaz

yanıt0
yanıt0
Haber YorumlarıGoethegitme:

Ambalaj atiklarini da yeseydi guzel olurdu

Yorum Beğen31
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAli Bayat:

Sinek değil kurt. O kurtlar yıllardır Çinde çerez olarak tüketiliyor. Avrupada ise un haline geitirilip gıdalara protein takviyesi olarak ilave ediliyor. Bilhassa uns katılıyor. Hani o protein tozu dediğiniz ve lop lop yediğiniz toz barya işte oda bu kurtçuklardan yapılıyot. Afiyet olsun.

Yorum Beğen19
Yorum Beğenme9
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAtilla İlhami:

Saçmalamışsın. Protein tozu dediğin şey peynirin altındaki suyun rafine edilmesiyle elde edilir.

yanıt1
yanıt0
Haber YorumlarıGerçekacıdır:

Zaten saksıların için de kendiliğinden oluşuyor sanırım bu kurtcuk

Yorum Beğen8
Yorum Beğenme5
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıKarpuz Çekirdeği:

her şeyi yiyen başka canlılar da var

Yorum Beğen11
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıKARAYEL:

...dünyada cok yerlerde protein kaynagi olarak coookdan kulaniliyor, günaydin!

Yorum Beğen2
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title