Haberler

AHBİB, yılın ilk yarısında yüzde 20 ihracat artışı yakaladı

Güncelleme:

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2021 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 706,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, en yüksek artışları hububat, yağlı tohumlar,...

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2021 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 706,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, en yüksek artışları hububat, yağlı tohumlar, şeker ve şeker mamullerinde yakaladıklarını açıkladı. Başkan Arslan, "2021 yılının Ocak-Haziran ayları arasında 984 bin 273 ton ürünü küresel pazarlarda değerlendiren Birliğimiz, hububatta yüzde 103 artışla 23,9 milyon dolar, yağlı tohumlarda yüzde 86 artışla 47,8 milyon dolar, şeker ve şeker mamullerinde yüzde 75 artışla 92,7 milyon dolar ihracat değerine ulaştı" dedi.

Türkiye'nin yılın ilk yarısındaki 4,15 milyar dolarlık hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatına AHBİB'in yüzde 17 oranında destek verdiğini kaydeden Arslan, Covid-19'un mutasyonları nedeniyle küresel ticarette yaşanan sıkıntılara, lojistik maliyetlerindeki artışlara ve konteyner krizine rağmen geleneksel pazarlarda güçlenmeye devam ettiklerini, uzak pazarlarda da ihracat rekorlarına imza attıklarını vurguladı. Başkan Arslan, "2021 yılının Ocak-Haziran döneminde en fazla ihraç ettiğimiz ürün grubu listesinde yüzde 6 artış ve 165,3 milyon dolar değer ile pastacılık ürünleri birinci sırada yer aldı. Bunu 154,5 milyon dolar değer ile bakliyat, yüzde 75 artış ve 92,7 milyon dolar değer ile şeker ve şeker mamulleri takip etti. Yılın ilk yarısında tüm ürün gruplarında en fazla ihraç ettiğimiz ürün ise 72,2 milyon dolar değer ve yüzde 10 pay ile kırmızı mercimek oldu" diye konuştu.

En fazla ihracat Irak, Suriye ve Almanya'ya

AHBİB'in 2021 yılı ilk yarı ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Arslan, söz konusu dönemde 176 ülke ve bölgeye dış satım yaptıklarını, 100'ü aşkın ülkede önemli artışlar yakaladıklarını belirtti. Orta Doğu'ya alternatif pazar arayışlarında büyük gayret gösteren AHBİB üyelerinin Güney Asya, Güney Amerika, İskandinavya, Arap Yarımadası ve Afrika pazarlarında elde ettiği başarıların ihracat raporlarına yansıdığını dile getiren Başkan Arslan, şunları söyledi:

"AHBİB olarak Ocak-Haziran döneminde en fazla ihracatı yüzde 13 artış ve 107,6 milyon dolar değer ile Irak pazarında gerçekleştirdik. Komşumuz Irak'a yaptığımız ihracat, toplam ihracatımızın yüzde 15'ini oluşturdu. Bu ülkeyi yüzde 60 artış ve 83,2 milyon dolar değer ile Suriye ikinci sırada, yüzde 32 artış ve 27,3 milyon dolar değer ile Almanya üçüncü sırada takip etti. Bu dönemde Çin, Venezuela, KKTC, İran, Birleşik Krallık, Fildişi Sahili, Angola, Endonezya ve Nijerya pazarlarında ihracat hacmimizi 11 katına varan oranlarda artırma başarısı gösterdik." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hüseyin Arslan Akdeniz İhracat Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title