Haberler

Eğitim-sen Başkanı Dinçer: "Eğitimde Özelleşme Kadın İstihdamını ve Öğrenimi Azaltır"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-sen) Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Eğitimde Özelleşme ve Ticarileşmenin Kadınların İstihdamını Azaltacağını Belirtirken Kadınların Eğitim Süreçlerinden Faydalanma Olanaklarını da Azaltacağını Savundu.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, eğitimde özelleşme ve ticarileşmenin kadınların istihdamını azaltacağını belirtirken kadınların eğitim süreçlerinden faydalanma olanaklarını da azaltacağını savundu.

Eğitim-Sen tarafından düzenlenen "Eğitim ve Bilim İşkolunda Çalışan Kadınların Sosyal Haklar ve İş Güvencesi" konulu seminerde konuşan Dinçer, ekonomide liberalleşmenin, işsizlik sorunun derinilenleştirdiğini söyledi. Personel Rejimi Reformu özelleştirme ve esnekleştirme ile toplam kamu personeli sayısının azaltıldığını anlatan Dinçer, "Kamu personeli istihdamında statü hukukundan sözleşme hukukuna geçiş, esnek çalışma biçimlerinin yerleştirilmesi hedeflenmektedir" dedi.

-SÖZLEŞMELİ VE ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI ARTIYOR-

Dinçer, eğitimin sosyal hak olmaktan çıkarak parası olanın ulaşabileceği bir meta haline geldiğini ifade ederek, eğitim alanında güvencesiz çalışan ücretli ve usta öğretmen sayısının da her geçen gün arttığına dikkat çekti. Bu yıl alınan 40 bin öğretmenin 20 binin sözleşmeli olduğunu ve sözleşmeli öğretmen sayısının 40 bin rakamına ulaştığını anlatan Dinçer, "Görünen o ki bundan sonraki atamalarda kadrolu istihdam oranı giderek azalma gösterecektir" dedi. Dinçer, iş güvencesinden tamamen yoksun olan ücretli öğretmen sayısının ise 50 bini bulduğunu söyledi.

-ŞUBAT AYINDAKİ ÖĞRETMEN ATAMALARI SÖZLEŞMELİLER ARASINDAN OLACAK-

Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın şubat ayında alacağı 15 bin öğretmeni, 'yeni istihdam' edilecek gibi gösterdiğine işaret ederken, "Bakanlık, istihdam yapacakmış gibi göstererek, sayılarla oynayarak kamuoyunu etkilemeye çalışıyor. Şubat ayında alınacak 15 bin kadrolu öğretmen, Geçen yıl alınan 20 bin sözleşmeli öğretmen arasından seçilecek" hatırlatmasında bulundu.

-5 YILDA DERSHANE SAYISI İKİ KAT ARTTI-

Dinçer, eğitim alanında istihdamın güvencesizleştirilmesi ve esnekleştirilmesinin eğitimin paralı hale getirilmesi ile eş zamanlı gerçekleştirildiğini söylerken, kamusal eğitimde artan maliyetlerin bir kısmının velilerin üzerine yıkıldığını ifade etti. Dinçer, 2002-2007 yıllarında özel dershane sayısının da iki kat arttığına işaret ederken, bu alanda bulunan öğretmen sayısının da 50 bini bulduğunu anlattı.

-"KIZ ÇOCUKLARININ MESLEĞE SAHİP OLMASI ENGELLENİR"-

Dinçer, özellikle liberalleşme sonucunda en çok etkilenen kısmın kadınlar olduğunu söylerken, eğitimde cinsiyetçi yapılanmayı ve toplumdaki cinsiyetçi iş bölümünü ağırlaştırdığını bildirdi. Dinçer, "Eğitimin özelleştirilmesini, ticarileştirilmesini öngören neoliberal politikalar kadınların hem istihdamda yaşanan eşitsizlikleri, hem de süreçlerinden faydalanmada yaşayacakları eşitsizlikleri derinleştirmektedir. Eğitimin paralı olması özellikle kız çocukların bir mesleğe sahip olmasını engellediği gibi, yaşamda göreceli ekonomik bağımsızlığını da engellemektedir" dedi. Dinçer, iş güvencesizliği durumunun da kadınların istihdamını olumsuz yönde etkileyeceğinin altını çizdi.(ANKA)

(ONR/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title