Haberler

    Rusya'da Seçmen Sandığa İlgisiz

    Ruslar, 450 sandalyeli federal parlamento Duma'nın yeni üyelerini seçmek için pazar günü sandık başına gidecek.

    Ruslar, 450 sandalyeli federal parlamento Duma'nın yeni üyelerini seçmek için pazar günü sandık başına gidecek. Daha önce 4 Aralık'ta yapılması planlanan seçim öne alındı. Bu değişikliğin, seçime katılımı olumsuz etkilemesi bekleniyor.

    Son anketler, seçmenin sadece yüzde 9'unun seçim kampanyasını izlediğini gösteriyor. Seçmenin yüzde 43'ü ise seçime hiç bir şekilde ilgi göstermiyor.

    Yine anketler, iktidardaki partinin seçimi yine kazanacağını ortaya koyuyor. Başbakanı Dimitri Medvedev'in oyların yüzde 41'ini alarak yarışı önde bitirmesi bekleniyor. Bu oran, anayasada öngörüldüğü gibi parlamentoda çoğunluğu sağlamaya yetmeyebilir. Devlet Başkanı Vladimir Putin, yasalara göre tarafsız olması gerekirken, seçim öncesi Medvedev'in yanında yer alarak, siyaset sahnesine yine ağırlığını koymaya çalışıyor.

    Komünist Parti lideri Gennadi Züganov ise 1990'lı yıllardan bu yana parlamentodaki ikinci güç olma özelliğini bu seçim sonucunda kaybedecek gözüküyor. Anketlere göre, Züganov oyların yüzde 7,4'ünü alacak. 72 yaşında olan ve başka birisine yerine devretmeyi reddeden Züganov'un seçmenlerinin önemli bir kısmı yaşlı ve emekli.

    Son anketlere göre, Liberal Demokrat Parti lideri olan aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin, bu yarışta oyların yüzde 12,6'sını alarak, seçimi ikinci sırada bitirmesi bekleniyor.

    Adil Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov'un ise 4. büyük parti olarak parlamentoda temsil edilme hakkını kazanması bekleniyor. Mironov, uluslararası camia tarafından hakkında yaptırım kararı alan bir politikacı. Ukrayna, Mironov'u ayrılıkçılara mali destek vermekle suçluyor.

    Seçim barajı yüzde 7'den yüzde 5'e düşürülmesine rağmen diğer muhalefet partilerinin parlamentoya girme hakkı kazanması beklenmiyor. Rusya'nın eski başbakanlarından 58 yaşındaki Mikhail Kasyanov ve partisinin, yaptıkları etkili sert muhalefete rağmen yine seçim barajını geçmesi mümkün gözükmüyor.

    Rusya'da 16 yıldır iktidarda Vladimir Putin'in de, 2018 yılında düzenlenecek devlet başkanlığı seçimleri için adaylığını resmen açıklamasa bile diğer tarafta hazırlıklarını hız kesmeden sürdürdüğü görülüyor. Popülaritesindeki yükselişi sürdüren Putin, son olarak, Moskova'nın bir banliyösünü merkeze bağlayan tren hattının resmi açılışına katılırken, görüntülendi.

    Yazar:

    Etiketler:Gönderildi: 14 Eylül 2016

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    Dimitri Medvedev Vladimir Putin Rusya Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title