Haberler

Hava Korsanının Dosyası 36 Yıl Sonra Tekrar Açıldı

Tarih 1972, Nisan'ın Son Günleri. J. Edgar Hoover Tedavi Gördüğü Evinde Yardımcılarının Brifingini Dinliyor. Hoover, 'Federal Bureau Of İnvestigation'(fbi) In Kurucusu ve Direktörü. Amerika'da Sabıkalılar Yanısıra Düzgün İnsanların da Korkulu Rüyası Hoover.

Tarih 1972, Nisan'ın son günleri. J. Edgar Hoover tedavi gördüğü evinde yardımcılarının brifingini dinliyor. Hoover, 'Federal Bureau of İnvestigation''(FBİ) ın kurucusu ve direktörü. Amerika'da sabıkalılar yanısıra düzgün insanların da korkulu rüyası Hoover.

Kongre üyeleri, Hollywood ve eğlece aleminin şöhretleri dahil  milyonu aşkın Amerika'lının özel hayatlarının karanlık kesitlerini geçirttiği dosyaları, suç kapsamına girecek konuşmalarının ses bantlarını özel kasalarda muhafaza eden FBİ direktörüne karşı çıkmaya kimse cesaret edemiyor. Aralıksız 48 yıl süren görevinde Truman, J.F. Kennedy, L.B. Johnson ve Nixon gibi başkanlar dahi Hoover'ı emekliye ayırmaya cesaret edemediler.

FBİ'ın 77 yaşındaki patronu ağır hasta, günlerinin sayılı olduğunun farkında. Ülkenin iç güvenlik durumu hakkında bilgi aldıktan sonra '' Cooper işi ne oldu, yakalanmadı mı hala?''sorusunu ortaya atıyor. Yardımcıları birbirine bakıyor, en kıdemlisi '' Araştırmamız yoğun devam ediyor. 200 ajanımızı görevlendirdik. Yakında size iyi haber getireceğiz.'' diyor. Hoover'ın suratı asılıyor: '' Tüm ofislere direktif verin, ajan sayısını dörde katlayın. FBİ'da faili meçhul cürüme müsaade edemem. Bulun bu adamı. ''

Altı ay sonra Hoover hayata veda ediyor ama Dan Cooper olayında gelişme yok. Nerede olduğunu bilene aşk olsun. 

Nedir Dan Cooper olayı?

24 Kasım 1971. İnce, uzun boylu bir adam Portland kentinden Seattle'a sefer yapan Northwest Airlines uçağına biniyor. 36 yolcu taşıyan uçak havalandıktan az sonra kabin hostesine bir kağıda yazdığı mesajını uzatıyor. Bilet kuponunda adı Dan B. Cooper yazılı yolcunun mesajını okurken gözleri irileşen hostes soluğu kokpitte alıyor. Kaptan pilot da okuduktan sonra heyecan içinde ''Yolcuya isteğini yerine getireceğimizi söyle.''talimatını veriyor.

Cooper notu kısa ama içeriği dehşet: ''Bavulumda bomba var. Sizden dört paraşüt, fidye olarak 200 bin dolar nakit istiyorum. Para birimi 20 dolar olacak. Alana indiğimizde isteklerim yerine getirilmezse bombayı patlatacağım.''  Kaptan kontrol kulesine durumu bildiriyor, bir saat sonra Northwest uçağı Seattle'a iniyor. D.B. Cooper'ın talepleri karşılanmış, paraşütler, bavul içinde 200 bin dolar uçağa teslim ediliyor. Cooper, olaydan habersiz yolcuların uçağı terketmesine izin veriyor. Akabinde kokpit personeli ve hosteslere bir talimat daha : ''Kalkışa hazırlanın, Mexico City'ye gideceğiz.'' Uçak akşam saat 20.00 sıralarında havalandıktan sonra Cooper arka bölüme geçip 200 bin doları gövdesine yapışkan bantlarla sarıyor. Güney istikametinde bir saat geçtikten sonra uçağın kıç kesiminden içeriye hava dalgası yayılıyor. Hostesler mutfak kapısının açıldığını tesbit ediyorlar. Cooper görünürlerde yok, para bavulu boşalmış, dört paraşütün ikisi zeminde duruyor. Northwest rotasını değiştirip Reno kenti havalanına acil iniş yapıyor.

Bomba tehdidiyle uçak kaçırma olaylarının ender görüldüğü 1970'lerde bu olay ülke çapında büyük sansasyon yarattı. FBİ Cooper'ın Seattle ile Reno arasında uçaktan paraşütle atladığını bildirdi. Bölgede yoğun araştırmaya rağmen Cooper'ın izine rastlanmadı. Dokuz yıl sonra küçük bir çocuk Reno'nun kırsal kesiminde bulduğu rengi kaçmış avuç dolusu 20 dolarları polise getirdi. Yeniden başlayan araştırma da sonuç vermedi. Aradan geçen onlarca yılda Amerika'lıların bu olaya yönelik ilgi ve merakı eksilmedi. Süregelen yayınlar sonucu Cooper bir halk kahramanı seviyesine ulaştı. Üçü emekli FBİ ajanı olmak üzere altı yazar geceyarısı uçaktan paraşütle atlayan hava korsanının macerasını kitaplara taşıdılar. Bir bestekar ''D.B. Cooper'ın Türküsü' adıyla listelere geçen plak yaptı. Ünlü aktör Robert Duvall ile Treat Williams ''D.B. Cooper'ın Peşinde'' filmini çevirdiler.

Seattle'lı detektif Larry Carr'ın talebi üzerine FBİ 36 yıl sonra bir kez daha hava korsanı Cooper dosyasını açtı. Araştırmaları tek başına yapacak olan ajan Larry ilk iş olarak Cooper hakkında bilinmeyenleri  basın kanalıyla halka açıkladı: '' Uçak personeli ve yolcuların tarifine göre D.B. Cooper olay tarihinde 40 yaşlarının ortasındaydı. Şimdi hayatta ise 85 yaşına yakın olmalı. 1.80 boyunda, 78 kg. ağırlığında,  kahverengi gözlü ve kumral.'' Carr gene tarife göre ressamların hazırladığı bir baş resmini de basına dağıttı. FBİ Ajanı '' Biz klasik olarak banka soy gunlarında halktan tüyo yardımı alırız. Bu araştırmada aynı tekniği kullanacağım. Şimdi beklemedeyim. Birisinin ofisimin kapısını çalıp ''Amcam 1971" yılında kayboldu, belki Cooper odur.'' diye çıkıp gelmesini bekliyorum.''

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title