Haberler

DSİ'nin Taşkınlarla Mücadele Çalışmaları

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, son 15 yılda inşa edilen 4 bin 471 taşkın koruma tesisi ile 4,5 milyon dekar alanın taşkınlardan korunduğunu bildirdi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, son 15 yılda inşa edilen 4 bin 471 taşkın koruma tesisi ile 4,5 milyon dekar alanın taşkınlardan korunduğunu bildirdi.

Acu, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada iklim değişikliği sebebiyle kuraklıkla beraber yağış rejiminin de değiştiğini, kuvvetli yağışların daha şiddetli ve daha sık görüldüğünü ifade etti.

Bu nedenle taşkın riskinin de arttığına dikkati çeken Acu, taşkın koruma projelerinin bu anlamda büyük önem arz ettiğini aktardı.

Acu, açıklamasında, "Bu tablo su kaynaklarımızın rasyonel yönetimini ve verimli kullanımını zorunlu kılmaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü bu anlayış çerçevesinde geliştirdiği projeler ile suyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde planlanan yatırımları milletimizin hizmetine sunmaktadır. DSİ yatırımları, tarım, endüstri, enerji ve hizmet sektörlerinde büyük önem taşımakta, gerek gıda güvenliğinin temini gerekse enerji arz güvenliğinin sağlanması hususlarında önemli bir işlev görmektedir. Bu yatırımlar aynı zamanda sel gibi afetlere karşı da vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

-"Tehlike arz eden bölgeler için uyarılar yayınlayacaktır"

DSİ olarak yaptıkları çalışmaların şehir merkezleri ve ilçelere ayrı bir güzellik kattığına vurgu yapan Acu, şunları kaydetti:

"Son yıllarda bakanımızın da talimatıyla sırasıyla estetiği, emniyeti ve ekonomiyi ön plana çıkaran dere ıslahlarını hayata geçiriyoruz. Taşkın koruma projelerimizi yaparken, yukarı havzadan başlamakta, aşağı havzada ise gerekli dere ıslah çalışmalarını yürütmekteyiz. Ülkemiz genelinde taşkının zararlarını azaltmak maksadıyla taşkın tahmini ve erken uyarı sistemlerini kurmak, kurulan sistemlerin işletilmesini sağlamak ve gerektiğinde taşkın erken uyarısı vermek üzere bakanlığımız bünyesinde Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi kurulmuştur. Bahse konu merkez meteorolojik tahminlere bağlı olarak hidrometeorolojik çalışmalar yürütecek ve tehlike arz eden bölgeler için uyarılar yayınlayacaktır."

Acu, gözlem istasyonları verileri, taşkın kontrol maksatlı tesislerin karakteristik bilgileri, tarihi taşkın verileri, akarsu ve taşkın kontrol tesislerine menfi müdahalelere ait bilgiler, taşkın tehlike haritaları, havza master planları gibi verilerin noksansız ve hatasız olarak eş zamanlı kullanıma sunulması için gayret gösterdiklerini söyledi.

-"4,5 milyon dekar alan taşkınlardan korunmuştur"

Taşkının önlenmesindeki en önemli etkenin taşkın öncesi alınan tedbirler olduğunu ifade eden Acu, taşkına karşı her daim hazırlıklı olmaları gerektiğine dikkati çekerek, çalışmaları bu yönde yürüttüklerini vurguladı.

"DSİ olarak 2003-2017 yıllarında 2 bin 314 adet toplu makinalı çalışma yaptık." diyen Acu, şöyle konuştu:

"Son 15 yılda inşa ettiğimiz 4 bin 471 adet taşkın koruma tesisi ile 4,5 milyon dekar alan taşkınlardan korunmuştur. Bununla birlikte 2017 yılında tüm bölge müdürlüklerimizde 240 adet toplu çalışma başlatılmış olup, bu çalışmalarda DSİ birim fiyatları ile 616 milyon lira, 2016 yılında 165 adet toplu makinalı çalışma yapılmış ve 420 milyon lira katkı sağlanmıştır. 2017-2018 kış toplu makinalı çalışmaları kapsamında 12 adet bölge müdürlüğünde yukarı havzada 56 adet toplu makinalı çalışma planlamış ve bu çalışmalar devam etmektedir."2017-2018 kış toplu makineli çalışmaları kapsamında 12 bölge müdürlüğünde yukarı havzada 56 toplu makineli çalışma planlamış ve bu çalışmalar devam etmektedir."

Acu, projelerin yapılmasına büyük destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title