Haberler

Dha Yurt  Bülteni-3

1)BİNGÖL'DE EYP'Lİ TUZAK: 1 YÜZBAŞI ŞEHİT, 2 ASKER YARALI BİNGÖL'ün Genç İlçesi kırsalında yürütülen operasyon kapsamında, PKK'lı teröristlerin önceden tuzakladığı el yapımı patlayıcı, askerlerin geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu, Yüzbaşı Arif Kalafat şehit oldu, 2 asker yaralandı.

1)BİNGÖL'DE EYP'Lİ TUZAK: 1 YÜZBAŞI ŞEHİT,  2 ASKER  YARALI

BİNGÖL'ün Genç İlçesi kırsalında yürütülen operasyon kapsamında, PKK'lı teröristlerin önceden tuzakladığı el yapımı patlayıcı, askerlerin geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu, Yüzbaşı Arif Kalafat şehit oldu, 2 asker yaralandı.  Genç İlçesi Yeniyazı kırsalında yürütülen operasyonda, PKK'lı teröristlerin önceden tuzakladığı el yapımı patlayıcı, askerlerin geçişi sırasında infilak ettirildi. Olayda 3 asker yaralandı. Yaralılardan durumu ağır olan yüzbaşı, Bingöl'deki ilk müdahalesinin ardından helikopter ile Elazığ'a sevk edildi. Elazığ'daki doktorların tüm müdahalesine rağmen yaralı Yüzbaşı Arif Kalafat, sabah saatlerinde kurtarılamayarak şehit oldu. Diğer 2 askerin ise Bingöl Devlet Hastanesi'ndeki tedavileri sürüyor. Yaralı askerleri dün akşam saatlerinde hastanede ziyaret eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Milletvekili Enver Fehmioğlu, Vali Yavuz Selim Köşger, Emniyet Müdürü Metin Akay hastane yetkililerinden bilgi aldı. Ziyaretin ardından gazetecilere konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yaralı 2 askerin Bingöl Devlet Hastanesi'nde tedavilerinin sürdüğünü belirterek, "Terör saldırı sonucu 3 askerimiz yaralanmış durumda. Bir askerimiz maalesef ağır durumda. Elazığ'a sevk edildi. Elazığ Tıp Fakültesi'ne ulaşmış durumda. Oradaki gerekli müdahaleler şu anda yapılıyor. Diğer yaralı iki askerimiz ise Bingöl Devlet Hastanesi'nde gerekli müdahaleleri yapıldı. Hafif diyebileceğimiz yaralı askerlerimiz. Hayati bir tehlikeleri yok çok şükür. Birinde geçici bir işitme kaybı, diğerinde bacağında bir kırık söz konusu. Onlarla ilgili gerekli tedaviler başlamış durumda.  Onlara da Allah'tan şifalar diliyoruz. Terörü bir kez daha lanetliyoruz. Terör, hiçbir kutsalı olmadığını bir kez daha göstermiş oldu. Ramazan vakti, bayrama az bir süre kala yapılan bu hain saldırıyı lanetliyoruz. Gerekli çalışmaları kurumlarımız yapıyorlar. Terör örgütleri ile ilgili gerekli operasyonlar yürütülüyor. İnşallah en kısa sürede o çalışmalardan da sonuç alınır diye temenni ediyoruz. Hepimize geçmiş olsun diyorum. Yaralılarımıza şifalar diliyorum. Bir kez daha terörü lanetliyorum" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

----------------------------

-Bingöl Devlet Hastanesi önünden detaylar,

-Yaralı askerin helikopter ile Elazığ'a sevk edilmesi üzere Ambulans'a bindirilmesi

-Genel de detay görüntüler,

-Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Aziz ÖNAL-Mesut BUDRAÇ/BİNGÖL,

===================================================

Çanakkale'de 5 kilometrelik feribot kuyruğu

2)BAYRAM YOLCULUĞU ÇİLEYE DÖNÜŞTÜ

RAMAZAN Bayramı tatilini geçirecekleri yerlere gitmek için, başta İstanbul olmak üzere Trakya'daki kentlerden yola çıkan sürücüler, Çanakkale Boğazı'ndan geçebilmek için feribot iskelelerinde 5 kilometrelik kuyruk oluşturdu. Gelibolu, Eceabat ve Kilitbahir feribot iskelelerinde oluşan uzun araç kuyruklarıyla, tatil yolculuğu çileye dönüştü.

Dört günlük Ramazan Bayramı tatili için Çanakkale'de dün (cuma) başlayan yoğunluk, Arife günüyle birlikte had safhaya ulaştı. Özellikle İstanbul başta olmak üzere Trakya'daki kentlerden tatilini geçirecekleri yerlere gitmek için yola çıkanlar, bu sabahtan itibaren feribot iskelelerinde uzun araç kuyruklarının oluşmasına neden oldu. En büyük yoğunluk ise Çanakkale Boğazı'nın geçildiği Gelibolu-Lapseki, Gelibolu-Çardak, Eceabat-Çanakkale ve Kilitbahir-Çanakkale feribot hatlarında yaşandı. Gelibolu, Eceabat ve Kilitbahir feribot iskelelerinde, uzun araç kuyrukları oluştu. Özellikle Eceabat'tan Çanakkale'ye geçmek için sıraya giren tatilcilerin oluşturduğu araç kuyruğu 5 kilometreye ulaştı. Kilye Koyu'nu geçen kuyrukta bekleyen tatilciler, bunaltan sıcak havada feribot beklerken zor anlar yaşadı.

Almanya'nın Hannover kentinden tatilini geçirmek üzere İzmir'e giden Kenan Tekin, aracıyla Eceabat ilçesinde feribot sırası beklerken, "Yollar boştu. Ama feribot kuyruğu var. Burada herhalde yollardakilerden daha fazla bekleyeceğiz. Gelibolu'ya baktık, çok yoğundu, o yüzden buraya geldik. Birkaç saat bekleyeceğiz gibi görünüyor" dedi.

Tatilini Gökçeada'da geçirecek vatandaşlar Kabatepe feribot iskelesinde, Bozcaada'ya gidecek olan tatilciler ise Geyikli feribot iskelesinde yoğunluğa neden oldu. Gökçeada'ya gitmek üzere Kabatepe feribot iskelesine gelen tatilciler, yeni uygulanan online bilet sistemine tepki gösterdi. Sürücüler, bu uygulamanın ilk günü olduğunu ve Bayram öncesinde böyle bir denemenin yapılmasının talihsizlik olduğunu belirtti. Çanakkale Boğazı ile Adalar hattında yolcu ve araç taşımacılığı yapan Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş., Gelibolu-Lapseki, Eceabat-Çanakkale, Kilitbahir-Çanakkale, Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli- Bozcaada hatlarında toplam 17 feribot ile saatsiz olarak sefer yapıyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Kabatepe feribot iskelesinde bekleyen araçlardan görüntü

Sürücüler ile röp.

Eceabat feribot iskelesindeki araç kuyruğunda bekleyen sürücülerle röp.

Eceabat feribot iskelesinde feribota araçların binmesinden görüntü

Boğazda seyreden feribot görüntüsü

Haber- Kamera: Burak GEZEN / ÇANAKKALE,

=======================================================

3)BAYRAM TATİLCİLERİ ADIM ADIM İLERLEDİ

RAMAZAN Bayramı tatili için yola çıkanlar TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu'nun Kocaeli kesiminde yoğunluğa neden oldu. Bazı kesimlerde araçlar adım adım ilerledi.

Ramazan Bayramı tatilcilerin yola çıkması nedeniyle TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu'nun Kocaeli kesiminde yoğunluk devam ediyor. TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu'nun Ankara istikametlerinde yaşanan yoğunluk trafiği yavaşlattı. Bazı kesimlerde araçlar adım adım ilerledi. TEM Otoyolu'nda yaşanan yoğunluk nedeniyle Körfez ve İzmit gişelerinden D-100 Karayolu'na yönelen sürücüler burada da trafiğin yoğun olduğunu görürken, bayram tatilcileri D-100 Karayolu'nda kent içi trafiğini de etkiledi. Zaman zaman meydana gelen maddi hasarlı kazalar ise ulaşımın kısa süreli durmasına neden oldu.

Ramazan Bayramı tatili için yola çıkanlar Eskihisar-Topçular feribot iskelesinde de yoğunluğa neden oldu. İDO, Eskihisar ile Topçular arasında 17 feribot ile hizmet verirken, iskelede bekleyen araçların feribotlara doğru yöneldiği sırada kısa süreli oluşan araç kuyrukları oluştu. Sürücüler gidiş-dönüş ücretinin 70 TL olması nedeniyle feribotu tercih ettiklerini söyledi.

Görüntü Dökümü

----------------------

-TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu'ndan yoğunluk görüntüleri

-Eskihisar'dan görüntü

HABER: Ergün AYAZ-Mesut IŞIK-KAMERA: Orhan UZUN-Büşra KAYA İZMİT(Kocaeli),

=======================================================

4)BOLU DAĞI'NDA YOĞUNLUK ARTTI

BAYRAM tatili için dün iftar ve sahurdan sonra İstanbul'dan yola çıkan tatilciler, TEM yolunun Bolu Dağı Tüneli kesiminde yoğunluğa yol açtı. Tünel girişinde zaman zaman trafik durma noktasına geldi.

TEM'in Ankara yönünde Bolu Dağı Tüneli kesiminde dün başlayan yoğunluk, geceden itibaren artarak devam etti. Sabah saatlerinde tünelden itibaren viyadüklere kadar uzun araç kuyrukları oluştu. Tünelde hız sınırının 70 kilometre olması, tünel ile viyadükler arasındaki rampanın etkisiyle bu bölgede yavaşlayan trafik, zaman zaman tünel girişinde durma noktasına geldi. Bazı araçlar rampayı çıkarken zorlanmaları sonucu arıza yaptı. Sürücüler, emniyet şeridinde durarak araçlarının motorunu su takviyesi yaparak soğutmaya çalıştı. Bayram yoğunluğuna karşı Karayolları'nın oluşturduğu 6 ekip, bu araçlara anında müdahale ederek gerekli işaretlemeleri yapıp kaza meydana gelmesine karşı önlem aldı.

Bir sürücü sahurda İstanbul'dan yola çıktığını ve 6 saatte Bolu Dağı Tüneli'ne gelebildiğini söyledi. Başka bir sürücü de saat 24.00'te yola çıkmasına rağmen sabah 09.00'da Bolu Dağı'na gelebildiğini belirtti.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Viyadüklerdeki yoğunluk

-Rampayı tırmanan araçlar

-Tünel girişindeki yoğunluk

-Tünel girişi, tabela

-Arıza yapan araçlar

-Sürücülerle röp.

Haber-Kamera: Ersin ERCAN/BOLU,

========================================================

5)KARABÜK'TE SÜRÜCÜLERE LOKUMLU UYARI

KARABÜK'te polis ekipleri, Ramazan Bayramı için memleketlerine giden sürücüleri durdurup trafik kurallarına uymaları konusunda uyararak lokum ikram etti.

İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, akşam saatlerinde Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü önünden geçen D -750 Karayolu'nda araçları durdurarak trafik denetimi yaptı. Ekipler sürücülere uymaları gereken trafik kurallarını hatırlattı. Emniyet kemeri takmayan sürücü ve yolcular uyarıldı. Uzun yolda dinlenme molası verilmesi tavsiyesinde bulunuldu. Polisler, sürücülere lokum ikram ederek bayramlarını kutladı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de araçlarda arama yaptı.

Emniyet Müdür Yardımcısı Mesut Yılmaz, bayram dolayısıyla denetimlerin sıklaştığını söyledi. Vatandaşların yol güvenliğini sağlamak için denetimlerin süreceğini belirten Yılmaz şöyle dedi:

"Öncelikli olarak emniyet kemeri uygulamasına dikkat ediyoruz. Kaza anında canımızı kurtaracak yegane parça bu. Onun haricinde uzun yoldan gelen vatandaşlarımız için uygun yerde yorulduklarında mola vermelerini, hız yapmamalarını, trafiğin akımına kendilerini kaptırmamalarını, rahat ve huzurlu yol almalarını tavsiye ediyoruz. Dolayısıyla kontrollerimizi sıklaştırdık. Terör amaçlı kontrollerimiz de var. Ekiplerimiz uzun soluklu çalışıyorlar."

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Polisin araçları durdurup uygulama yapması

-Polisin sürücü ve yolculara lokum ikram etmesi

-KOM ekiplerinin araçlarda arama yapması

-Mesut Yılmaz'ın açıklaması

Dosya adı: krbsuruculerelokum

Süre: (06.06) Boyutu: (01.30 GB)

Haber-Kamera: Bülent DİKTEPE/KARABÜK,

==================================================

6)70 YAŞINDAKİ KAŞIK USTASINA ABD VE İTALYA'DAN ORTAKLIK TEKLİFİ

TÜRKİYE'de sayısı giderek azalan tahta kaşık ustalarından 70 yaşındaki Sabri Özşahin'in el üretimi kaşıkları ABD, Almanya, İtalya gibi ülkelerin yanı sıra Arap ülkelerine de ihraç oldu. Özşahin, ABD ve İtalya'dan ülkelerinde bu işi yapmak için gelen ortaklık tekliflerini ise geri çevirdi.Sakarya'nın Taraklı ilçesi Alballar köyünde oturan Sabri Özşahin, farklı şehirlerin davetiyle gittiği yerlerde elle kaşık yapımını tanıtmaya çalışıyor. Bir alışveriş merkezinin davetlisi olarak Antalya'ya gelen Sabri Özşahin, el emeğiyle yaptığı kaşıkları satarken, bir yandan da üretime devam etti. 60 yıldır kaşık yaptığını belirten Özşahin, "Bu işin 150 yıllık tarihini biliyorum. Dedemle ve babamla çalıştım. Kaşık ustamız Hoca Ahmet Yesevi'dir, köyümüzde Yesevi'nin çıraklarının türbeleri bulunuyor. Taraklı'nın 4 köyü bu işi yapıyor ancak 5-6 usta kaldık. Bizim kuşak bu işi yapan son kişiler olacak. Artık makinelerde bu iş yapılıyor. Çırak bulmakta zorlanıyoruz" dedi.

ŞİMŞİR KAŞIĞININ FAYDALARI

Kaşık yapımında şimşir ağacının kerestesini kullandıklarını belirten Özşahin, şimşirin kerestesinin kısıtlı olduğunu söyledi. Yaşadıkları ilçede şimşirin bol olmasını şans olarak değerlendiren Özşahin, tahrip olan ağaçları odun olarak satın aldıklarını, yakılacak olanları yaktıklarını, geri kalanları da kaşık yapımında kullandıklarını aktardı. Şimşir kaşığının faydalarını da anlatan Özşahin, "Bu kaşıklar ile yemek yiyen kişide ağız diş sağlığı, kalın bağırsak sorunu olmaz. Tarihte 'Kel başa şimşir tarak' atasözü vardır. Şimşir tarak kullanan kişilerin saç sorunu olmaz. Başınızda elektriklenme ve kepeklenme olmaz ve hatta bazı müşterilerimiz bu tarağın yeniden saç çıkardığını söyledi" diye konuştu.

KAŞIKLAR FARKLI ÜLKELERE GİTTİ

Sabri Özşahin gençken bir kaşığı 5- 6 dakikada yaparken şimdi bu sürenin 35- 40 dakikayı bulduğunu söyledi. Siparişlere yetişemediğini anlatan Özşahin, şöyle konuştu:

"Almanya, İtalya, ABD ve Dubai'ye kaşık gönderiyorum. Araplar çok istiyor. Cumhurbaşkanımıza da birisi hediye olarak yaptırdı. İstanbul ve Mersin Büyükşehir Belediye başkanları da bu kaşıklarla yemek yiyor. Gazi Üniversitesi'nden birçok hoca bu kaşıktan satın aldı. Lokmalık kaşıkları ceplerinde gezdiriyorlar."

İTALYA VE ABD'DEN ORTAKLIK TEKLİFİ

İtalya'dan çok çağrıldığını dile getiren Özşahin, geçen yıl da ABD'den kendisini ülkelerine götürmek isteyenler olduğunu kaydetti. Özşahin, "Beraber çalışalım teklifinde bulunuyorlar. Yaşımız geçti, oralara gitmek işime gelmiyor. ABD'deki bir kadın bir gün boyunca beni götürmek için uğraştı. Kadınlar bu kaşıklarla daha çok ilgileniyor. Delikanlı olsam giderdim" dedi.

Görüntü Dökümü

---------------

Kaşık ustası Sabri Özşahin çalışırken görüntüsü

RÖP: Sabri Özşahin

Üretilen kaşık,bıçak,mutfak gereçlerinden görüntü

Detaylar

602 MB - 05.22

Haber: Hasan DEMİRBAŞ-Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,

============================================================

7)BOZCAADA BAYRAM TATİLİNE HAZIR

ÇANAKKALE'nin Kuzey Ege Denizi'ndeki turizm cenneti Bozcaada, 4 günlük Ramazan Bayramını fırsat bilen tatilcileri bekliyor. Kentteki tüm hazırlıkların yapıldığı, yüzde 85 doluluk oranına ulaşıldığı, son dakika gelenlerle birlikte oranın daha da artmasının beklendiği belirtildi.

Ramazan bayramında başta İstanbullular olmak üzere çevre illerden gelen tatilcilerin, tercihlerini Kuzey Ege'nin incisi Bozcaada'dan yana kullanması bekleniyor. Son yıllarda tatilcilerin akınına uğrayan Bozcaada, bu bayramda da çok tercih edilen turizm noktalarından biri olacak gibi gözüküyor. 4 günlük Ramazan Bayramında Bozcaada'daki konaklama tesislerinde doluluk oranının yüzde 100'e ulaşması bekleniyor. Bozcaadalı işletme sahipleri, bayramda Bozcaada'yı tercih eden tatilcilerin rezervasyonlarını 15 gün önceden yaptırdığını belirtti.

Adaya akın eden tatilciler nedeniyle ulaşımda geçen yıllardaki gibi ulaşım sorunu yaşanmaması için Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş.'ye ait feribotlar tarafından her 45 dakikada bir sefer yapılacağı belirtildi. Bozcaada Belediyesi tarafından başlatılan elektrikli araç hizmeti ile 45 dakikada bir adaya tatile gelen yaşlı ve engelli vatandaşlar konaklayacağı otel ve pansiyonlara taşınacak.

Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Ülke Diler, Ramazan Bayramı öncesi Bozcaada'da şuanda yüzde 85 bir doluluk oranının olduğunu söyledi. Ufak boşluklar olduğunu belirten Ülke Diler, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu an hala diğer tatil yörelerine göre daha çok tercih edilmekle beraber yer yer, ufak tefek boşluklarımız var. Son ana kadar Bozcaada yine tatil için düşünülecek bir yer. Ama bu tatil kısa da olsa otellerden aldığımız bilgilere göre boşluklar var. Edindiğimiz bilgiler doğrultusunda, yüzde 85 doluluk oranına sahibiz. Yoğun bir bayram kalabalığı bekleniliyor. Eski bayramlara göre nispeten daha düşük diyebiliriz. Ama bu düşüşün ülke genelindeki turizm noktalarında olduğunu ama Bozcaada'nın daha az etkilendiğini söyleyebiliriz."

Görüntü Dökümü

---------------------------

Bozcaada'daki plajlardan görüntü

Bozcaada merkezden görüntü

Feribot seferlerinden görüntü

Feribot ile Bozcaada'ya gelen tatilcilerde görüntü

Ülke Diler açıklama görüntü

Haber-Kamera: Serkan İLİK / BOZCAADA (Çanakkale),

=======================================================

8)TSO BAŞKANI ZAROĞLU: SURİYE'YE İHRACAT ARTTI

HATAY'ın Reyhanlı İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necmettin Zaroğlu, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye yapılan ihracatın arttığını söyledi.

İç savaşın yaşandığı Suriye'ye yapılan ihracatın 2016 yılına oranla yüzde 48 arttığını belirten Zaroğlu, ilerleyen günlerde bu rakamın daha da yukarıya çıkacağını söyledi. 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde 58 bin 153 ihracat malı yüklü TIR'ın  Suriye'ye gitti. Bunun 2016 yılına göre değerlendirildiğinde ihracatın yüzde 48 artış gösterdiğini ifade eden Zaroğlu, ihracattaki artışın sevindirici olduğundan söz etti. Zaroğlu, "Suriye'deki tüm olumsuz gelişmelere rağmen bölgemiz tüccarları ve lokomotif sektörlerinin  ciddi gayretleri ile başta inşaat malzemesi olmak üzere tarım alanındaki  ihracat ilk sırayı tutmaktadır" dedi.

GÜVENLİ BÖLGEDE İNŞAATLAR VAR

Son günlerdeki çatışmaların yaşanmadığı Suriye'de özellikle Ramazan ve Kurban Bayramı ziyareti kapsamında ülkeye başlayan dönüşlerde halkın özellikle güvenli bölgelere gittiğini söyleyen TSO Başkanı Zaroğlu, güvenli bölgelerde genelde inşaata yönelik bir takım ciddi çalışmaların olduğunu söyleyerek, bu kapsamda inşaat malzemeleri ihracatında da önemli artış yaşandığını, Suriyeli mültecilerin çatışmazlığın yaşandığı bölgede tekrar yaşamak istedikleri için inşaat sektöründe artış olduğunu kaydetti.

Başkan Zaroğlu, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı 130 Suriyeli tüccar bulunduğunu, iç savaşın başladığı günlerden sonra, başta inşaat, gıda, tarımsal ile çeşitli ürünlerle her sektörden olmak üzere Suriyeli tüccarların gerçekleştirdikleri ihracatla gelecekte Türkiye'ye yönelik önemli katkı sağlayacaklarına  inandığını söyledi.

Türkiye'den yapılan ihracatta Cİlvegözü Sınır Kapısı'ndan çıkış yapan TIR'lar Cilvegözü ile Suriye Sınır Kapısı Bab-Al Hava arasında bulunan aktarma alanında yüklerini boşaltarak yeniden Türkiye'ye dönüyor.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Cilvegözü Sınır Kapısı

Suriye'ye geçmek üzere Cilvegözü'ne girmek için bekleyen tır'lar

Geçen tır'ların görüntüsü

Yüklerini boşaltarak yeniden Türkiye'ye dönen tır'lar

Reyhanlı TSO Başkanı Necmettin Zaroğlu'nun açıklaması

SÜRE: 03'27"  BOYUT: 109 MB

Haber-Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/(REYHANLI),HATAY,

=========================================================

(ÖZEL)

9)GENÇ MUCİTLERDEN YUSUF'A PROTEZ EL

İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde yaşayan ve doğuştan sol eli olmayan 10 yaşındaki Yusuf Tolga, Bahçeşehir Koleji İzmir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinin tasarlayıp sadece 50 liraya ürettiği mekanik protez el yardımıyla hayaline kavuştu. İlkokulda okuyan Yusuf Tolga, Türkiye'de ilk kez lise öğrencilerinin 3D yazıcıda ürettikleri protez el yardımıyla artık sol eliyle de annesinin elini tutabiliyor, saçlarını okşayabiliyor.

Güzelbahçe'deki Bahçeşehir Koleji İzmir Fen ve Teknoloji Lisesi 10. sınıfta eğitim gören Barış Söylemez, bir gazete haberinde, ABD'de, 3D yazıcılar yardımıyla protez el çalışmalarının çocuk düzeyinde yapılabildiğini okuyunca harekete geçti. Elektronik ve yazılıma meraklı Söylemez, heyecanını, aile hekimi babası Aydın Söylemez ve sınıf arkadaşları Oğuz Alp Duran, Berk Dayanır ile Arda Ceylin İnci'yle paylaştı. Birlikte yapılan araştırma sonucunda, herhangi bir nedenle elini veya parmaklarını kaybeden çocuklara protez ve robot el desteği veren İstanbul'daki Robotel Platformu'na ulaşıldı.

YUSUF İÇİN SEFERBER OLDULAR

Tamamen gönüllülerden oluşan, Türkiye'nin 'Yardım Eli' Hareketi sloganıyla hizmet veren platform üyeleriyle irtibata geçen 16 yaşındaki lise öğrencileri Söylemez, Duran, Dayanır ve İnci, altı ay boyunca platformun İstanbul ve Ankara'daki şubelerinde eğitim aldı. Liseli gençler, bu süreçte, bin 200 kişide bir görülen ABS rahatsızlığına bağlı doğuştan sol eli olmayan Yusuf Tolga ile tanıştı. İzmir'de yaşayan muhasebeci annesi Ebru Tolga'nın platforma robot el talebinde bulunduğu 10 yaşındaki Yusuf Tolga, yaşamını kolaylaştıracak liseli abi ve ablalarıyla kısa sürede kaynaştı. Bir ay süren ölçüleme, baskı ve montaj çalışmaları sonucunda ise Türkiye'de ilk kez liseli gençlerin sadece 50 liraya ürettiği protez (robot) el, Yusuf Tolga'nın sol eline takıldı.

ANNESİNİN ELİNİ TUTTU, SAÇINI OKŞADI

Protez eli takılınca mutluluğu yüzüne yansıyan, sevincini liseli ağabey ve ablalarıyla paylaşan Yusuf Tolga, ilk iş olarak annesinin elini tutup tokalaştı, saçını okşadı. Annesini ve kendisini izleyenlere duygu dolu anlar yaşatan Yusuf Tolga, "İlk isteğim sol elimle de annemin elini tutup saçını okşamaktı. Bunu yaptım artık çok mutluyum. Benim gibi çocukların ellerinin olması için bende abi ve ablalarım gibi çalışıp okuyacağım" dedi.

HER ÇOCUĞA ÇARE OLUR

Oğlunun yaşamının kolaylaşmasına tanıklık eden Ebru Tolga ise mutluluğunu şu sözlerle dile getirdi:

"Doğumla birlikte öğrendik, sol eli olmadığını görünce şoke olduk. Birçok doktora gittik. Yapılacak hiçbir şey olmadığını söylediler. Bizde internetten aramaya başladık. Oyun çocuğu olduğu için işlevsel bir proteze ihtiyacımız vardı. Araştırırken Robotel Platformunu bulduk ve şu an bu haldeyiz. Artık yapamıyorum, edemiyorum şikayeti kalmadı. Bir şeyleri tutacak. Robot elini ilk gördüğünde anne elini tutayım diye tepki verdi. Başımı okşamaya çalıştı. Sadece sağ eliyle değil sol eliyle de bunu yapmak istiyordu. Artık yapabiliyor ve çok mutlu. İnşallah ihtiyaç duyan her çocuğa çare olur."

HEDEF, BAŞKA ÇOCUKLARI DA MUTLU ETMEK

Yusuf'a takılan protez eli üreten gençlerden Barış Söylemez, hem heyecanlı hem de mutlu olduklarını söyledi. Söylemez, "Eli olmayan bir çocuğa robot el takarak mutluluğuna ortak olduk. Başarılı olduğumuz için çok mutluyum. Bundan sonra Yusuf gibi çocuklara faydalı olmak için çalışacağız" dedi.

Amaçlarının insanlara faydalı olmak olduğunu dile getiren Oğuz Alp Duran da, "Bu sürece başlama nedenimiz insanlara yardımcı olmak ve 3D teknolojisinde neler yapabileceğimizi görmekti. Mühendislikle çok bağlantılı bir iş olduğu için öğrenmek istedik. Ayrıca bir insana yardım etmek kadar da bizleri mutlu edecek başka bir şey yoktu. Düşünsenize yaptığınız bir şeyle bir insana dokunabileceksiniz. En çok bu bizi harekete geçirdi. Yusuf'un takıp kullanmaya başladığını görünce çok duygulandım. Ona yardımcı olmak bizi çok mutlu etti. Hayatını kolaylaştırdık" diye konuştu.

Ada Ceylin İnci de, "Çok duygulandım. Yusuf, ilk taktığında birden çok mutlu oldu. Benim de gözlerim doldu. Onun için çok zordu şimdi ise çok mutlu oldu. Başka çocuklara da bu mutluluğu yaşatmak istiyoruz" dedi.

Berk Dayanır ise, "Umarım birçok insanı daha mutlu ederiz. Yusuf, 18 yaşına gelinceye kadar yeni ellerini yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca Yusuf dışında yardım ettiğimiz insan sayısını arttırmayı hedefliyoruz" dedi.

HER AY BİR EL YAPABİLİRİZ

Bahçeşehir Koleji İzmir Fen ve Teknoloji Lisesi Müdürü Timothy Timur, ayda bir robotik el yapma durumuna geldiklerini belirterek, "Türkiye'de ilk defa lise öğrencileri robot el üretti. Eli taktığımız Yusuf, bizimde evladımız. Liseye geldiğinde o da böyle üretimlerde bulunacak. 10 yaşındaki bir çocuğu çok mutlu eden öğrencilerimiz, bundan sonra tüm Bahçeşehir kampüslerinde bu eğitimi arkadaşlarına verecekler" dedi.

HER ÇOCUĞUN HAKKI

Çalışmalarında lise öğrencilerine eşlik eden aile hekimi Aydın Söylemez ise 18 yaşına kadar çocuklara sabit protez takmanın zor olduğunu söyleyerek, "Her sene büyüdükleri için sürekli proteze ihtiyaç duyuyorlar ve çok pahalı. 10- 15 bin dolara mal oluyor. Ailelerin her sene bunu vermeleri mümkün değil. 3D yazıcıyla bu maliyeti 50 liraya indirmek mümkün. Bu tip çalışmalar desteklenmeli, her çocuğun hakkı bu" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Öğrenciler robot el üzerinde çalışırken görüntü

-Yusuf'a robot el takılırken görüntü

-Doktor, anne, müdür, Yusuf ve öğrenciler ile röportaj

-Genel görüntü

Haber - Kamera: Bahri KARATAŞ / İZMİR,

===========================================

10)BURSA ZOO'NUN YENİ MİSAFİRLERİ FOK VE PENGUEN

KURULDUĞU 1998 yılında 70 türle ziyaretçi kabulüne başlayan Bursa Hayvanat Bahçesi'nin (Bursa Zoo) tür sayısı fok ve penguenlerin katılımıyla 112'ye çıktı. Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçelerinden biri olan Bursa Zoo'daki tür ve hayvan sayısı her geçen gün artıyor. Hayvanat bahçesinin bayram öncesi yeni türleri de fok ve penguenler oldu. 2 fok, Almanya'nın Frankfurt kentindeki hayvanat bahçesinden, 11 penguen ise Belçika'nın Antwerp bölgesindeki hayvanat bahçesinden getirildi.

Bursa Büyükşehir belediye Başkan Recep  Altepe, Bursa Hayvanat Bahçesi Danışmanı Erdem Saker ve Büyükşehir bürokratlarıyla birlikte fok ve penguen barınakları ile soğuk iklim şartlarına alışkın bu hayvanlar için 6.5 milyon liraya  mal edilen soğutma sistem odalarını inceledi.

Başkan Altepe, 3 dönümlük inşaat alanına sahip bölgede foklar için 400 metrekare havuz, 200 metrekare karasal alan, penguenler için de 300 metrekare havuz, 300 metrekare de karasal alan imalatı yapıldığını vurguladı. Yine alanda su altı seyir bölümlerinin de oluşturulduğunu, sıcak havalarda hayvanların serinlemesi için soğuk odalar kurulduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Hayvanlarımız için her türlü itinayı gösteriyoruz. 112 hayvan türü, 1200 da hayvan sayısına ulaşan bahçemiz her geçen gün iddiasını artırıyor. Tüm çocuklarımızı, aileleriyle birlikte bahçemizi ziyaret etmeye, fok ve penguenleri görmeye davet ediyorumö dedi.

Hayvanat bahçesindeki gelişim ve dönüşümü yaklaşık 9 yıldır büyük bir heyecanla sürdürdüklerini ifade eden Başkan Altepe, bu nedenle tür sayısının her geçen gün arttığını dile getirdi. Hayvanat bahçesi kurulduğunda 70 olan tür sayısının gösterilen ilgi ve verilen destekler sayesinde 112'ye çıktığını söyleyen Başkan Altepe, başlangıçta 600 olan hayvan sayısının da 1200'e ulaştığını hatırlattı. Tür ve hayvan sayısının artmasıyla birlikte bahçenin çekim gücünün de arttığını ifade eden Başkan Altepe, "Çocuklarımızın doğal hayatı gördüğü, Türkiye'nin en önemli alanlarından olan hayvanat bahçemiz gelişimini hızla sürdürüyor. Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği'ne üyeyiz. Bu üyelik sayesinde Avrupa'nın ve dünyanın değişik bölgelerinden farklı türlerdeki ayanları bedelsiz olarak Türkiye'ye getirebiliyoruzö dedi.

Bursa Hayvanat Bahçesi Danışmanı ve Büyükşehir Belediye eski Başkanı Erdem Saker ise Bursa Zoo'nun uluslararası standartlarda olduğunu anlattı. Bugün Avrupa'da hayvanlar hangi şartlarda yaşıyorsa Bursa'da da o şartların oluşturulduğunu vurgulayan Saker, "Bugün dünya çapında bir seviyeye ulaşmış durumdayız. Bu hayvanat bahçesini ben kurdum fakat Başkan Altepe katlayarak geliştirdi. Bu gelişim ve değişim rakamlarla da sabittir. Kendisine teşekkür ediyorumö şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Fokların beslenme ve gezintisi

-Penguenlerin yüzmeleri

-İzleyen çocuklar

-Sualtı izleme odaları

-soğutma sistemi

-Altepe'nin açıklaması

-Erdem Saker'in açıklaması

BURSA, -

BOYUT 253 MB

SÜRE 07.56

=============================================================

11)YILMAZ'IN 'BİR YAZ GECESİ RÜYASI'

SosyalBen Vakfı'nın 2015 yılında İzmir'de Roman mahallesinde yaşayan çocuklarla atölye çalışmaları sırasında keşfettiği 12 yaşındaki Yılmaz Tunççekiç, burslu okuduğu Tan Sağtürk Dans Akademisi tarafından gerçekleştirilen ilk dans gösterisiyle göz kamaştırdı.

7-13 yaş arası çocukların sosyal becerilerini ve benliklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini amaçlayarak bu doğrultuda atölye çalışmaları gerçekleştiren SosyalBen Vakfı'nın İzmir'de saha çalışmaları gerçekleştirdiği sırada, dans tutkusundan ve yeteneklerinden etkilenerek Tan Sağtürk ile tanıştırılan, tam burslu olarak dans eğitimleri alan Yılmaz Tunççekiç, daha önce izleyici olarak oturduğu salonda bu kez izlenen olarak yer aldı ve coşkulu alkışlarla onurlandırıldı. İzmir'in Bayraklı ilçesindeki Tepekule Kongre Merkezi'nde gerçekleşen 'Bir Yaz Gecesi Rüyası' dans gösterisinde Yılmaz, hayalini kurduğu sahnede yer alarak yeteneklerini sergiledi. Gösterilerin sahne şovu ve tüm düzenlemeleri ile kendisi ilgilenen Tan Sağtürk'ün de katıldığı 'Bir Yaz Gecesi Rüyası'nda akademi öğrencileri bir sene boyunca hazırlandıkları koreografileri ve öğrendiklerini sergiledi.

Çok sayıda veli ile davetli tarafından ilgiyle izlenen gösteri öncesi bilgi veren Tan Sağtürk, 2 Haziran'da başlayıp 23 Haziran'da sona eren İzmir gösterileriyle birlikte yaklaşık 14 bin öğrenciyi sahne çıkardıklarını söyledi. Tan Sağtürk, "Bu sene SosyalBen ile birlikte proje gerçekleştirelim istedik. Çok güzel şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bazen imkanı olmayan, bazen çok yetenekli çocukları belirli kurumlarla buluşturup, bir anne, bir baba gibi onları taşıyorlar. Ben de onların hazırladıkları filmde oynadım. Yılmaz, 'Ben Tan Sağtürk' dedi. Çok güzel film hazırlamışlar, Cem Yılmaz var, Nuri Bilge Ceylan var. Kendimiz görünmedik ama çocuklarımız 'Ben O'yum' dedi. Yılmaz'da bunlardan biri ve inanamayacağınız kadar yetenekli" dedi.

Yılmaz Tunççekiç ise çok sevdiği Tan Sağtürk ile tanışmanın kendisi için büyük heyecen demek olduğunu söyleyerek "Onunla ilk tanıştığımda çok heyecanlanmıştım. Önce fotoğraf çektirmiş sonra da dans eğitimine başlamıştım. Bugün buradayım. Çok heyecanlıyım" diye konuştu.

SosyalBen İzmir temsilcisi Seren Yenice ise 2015 yılında yaptıkları bir dans atölyesinde Yılmaz'la karşılaştıklarını, dansa olan yeteğini keşfettiklerinde Tan Sağtürk Akademi'ye getirdiklerini ve bir yıl önce izleyici olarak oturduğu salonda izlenen bir Yılmaz Tunççekiç görmekten mutluluk duyduklarını belirtti. Seren Yenice, "Tan Sağtürk Akademi başta emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Dans tutkusu olan bir öğrencideki bir yıllık farkın bile inanılmaz olduğunu görüyoruz. Çok mutluyuz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü

---------------------

Tan Sağtürk Röp

Yılmaz Tunççekiç Röp

Sosyalben İzmir Temsilcisi Seren Yenice Röp

Sahneden görüntüler

Haber: Mehmet KURT -Kamera: Mücahit BEKTAŞ / İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bozcaada Bingöl İzmir PKK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title