Haberler

Davutpaşa'daki Patlama

Afet Koordinasyon Merkezi'nde (Akom) Yapılan Yazılı Açıklamada, Zeytinburnu Maltepe Mahallesi Çiftehavuzlar Caddesi Üzende Bulunan Bir İşhanında Sabah Saat Saatlerinde Nedeni Belirlenemeyen Bir Patlamada 19 Vatandaşın Hayatını Kaybettiği, 9'u Ağır 99 Kişinin Yaralandığı Belirtildi.

Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) yapılan yazılı açıklamada, Zeytinburnu Maltepe Mahallesi Çiftehavuzlar Caddesi üzende bulunan bir işhanında sabah saat saatlerinde nedeni belirlenemeyen bir patlamada 19 vatandaşın hayatını kaybettiği, 9'u ağır 99 kişinin yaralandığı belirtildi.

Daha önce 20 olarak açıklanan ölü sayısı doktorların müdahalesiyle 1 kişinin hayata döndürülmesi neticesinde 19'a indiğinin kaydedildiği açıklamada, "Patlamanın olduğu binada Zeytinburnu Belediyesinin bundan bir süre önce yaptığı kontrolde ruhsatsız çalışan Plastik Atölyesi tespit edilmiş ve ilçe belediyesine ruhsat için müracaat etmesi istenmiştir. Selçuk Başlar tarafından Plastik Madde Atölyesi müracaatı 25 Ocak 2008 tarihinde yapılmıştır. Adı geçen işyerinin Büyükşehir Belediyesi birimlerine yapılmış

bir müracaatı bulunmamaktadır" denildi.

Zemin katta bulunan Irmak Tekstil -Kot Yıkama Atölyesi'nin 30.09.2005 tarihinde ruhsatsız faaliyet gösterdiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta müdürlüğünce tespit edildiğinin kaydedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tespit Zabtı tanzim edilmiştir. 10.11.2005 tarihinde İSKİ anılan işyerinin Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliğine uygun faaliyet göstermediğini belirleyerek, faaliyetten men edilmesini istemiştir. Buna istinaden 29.08.2005 tarih ve 167 sayılı Başkanlık Oluru gereği 26.12.2005 tarihinde işyeri mühürlenerek faaliyetten men edilmiştir. 10.04.2006 tarihinde yapılan kontrolde mührün fekk edilerek faaliyet gösterdiği tespit edildiğinden işyeri tekrar mühürlenmiş ve ilgilisi hakkında 18.04.2006 tarih

ve 465 sayılı yazımızla Zeytinburnu Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Son olarak 8.08.10.2007 tarihinde yapılan kontrolde işyerinin yine mühürü fekk edilerek faaliyet gösterdiği tespit edildiğinden işyeri İSKİ Genel Müdürlüğünün 07.09.2007 tarihli yazısı gereği 08.10.2007 tarihinde mühürlenerek faaliyetten men edilmiş ve 06.11.2007 tarih ve 4521 yazımızla Zeytinburnu Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Irmak Tekstil - Kot Yıkama atölyesi ile ilgili ilçe belediyesinin de

tespit tutanağı ve suç duyuruları bulunmaktadır".

Patlamanın binanın hangi noktasında ve neden meydana geldiğinin incelendiğine değinilen açıklamada, patlamanın nedeni bilirkişinin incelemesinden sonra kesinlik kazanacağına yer verildi.

Açıklamada patlamanın meydana geldiği binada ilk incelemelere göre 7 işyerinin bulunduğunun tespit edildiği belirtildi.

PATLAYICI MADDE İMALATHANESİ VEYA DEPOSU AÇMA İZİN SÜRECİ

Parlayıcı Patlayıcı Maddeler tüzüğüne göre, patlayıcı madde bulunduran işyerlerinin hangi şartlarda olması gerektiği ise şöyle:

"Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddeler üreten işyerleri binaları mümkünse tek katlı olacak, duvarları yanmaz maddeden tavanları hafif ve yanmaz malzemeden olacaktır. Birden fazla katlı binaların en üst katında tabanı betonarme olmak kaydıyla parlayıcı patlayıcı maddelerin yalnız işlenmesine veya herhangi bir üretimde ilkel madde olarak kullanılmasına izin verilebilir, denmektedir. Bu gibi yerlerin parlayıcı patlayıcı maddelerin olumlu üretim birimi veya deposu olarak kullanılması, S.S.Y.

Bakanlığının olumlu mütalaası üzerine çalışma Bakanlığınca verilecek özel izne bağlıdır, denmektedir. İtfaiye Müdürlüğünce itfaiye raporu verirken 12.06.2002 tarih 2000/4390 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yayınlanan binaların yangından Korunması yönetmeliğine göre verilmekte olup, bu yönetmelik 19.12.2007 tarih 26735 sayılı resmi gazetede yeniden düzenlenmiştir.

Bu gibi yerler hakkında; 29.09.1987 tarih 19589 sayılı resmi gazetede yayınlanan Tekel Dışı Bırakılan Maddeler hakkındaki tüzüğüne göre kurma aşamasında, depolanmasında ve satışında Valilik -İçişleri Bakanlığından izin alınması gerekmektedir. Bu tüzük kapsamında kalan işyerleri av ve taş barutlarının lağım patlatmakta kullanılan patlayıcı maddelerin tüfek ve tabanca fişeklerinin, şenlik fişeklerinin, havai fişeklerinin, maytap vb. yerlerin üretilmesi, işyeri kurulması ve işletilmesi, üretilen maddelerin

ambalajlanması, taşınması, saklanması ve depolanmasını kapsamaktadır. Bu tüzüğe göre de her aşamada Valilik ve İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınması gerekmektedir."

(İST-RA-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title