Haberler

Çin, ABD'nin Ticaretteki Liderlik Tahtını Sallıyor

Güncelleme:

ABD Ulusal Strateji Belgesi'nde "stratejik rakip" ve "ekonomik saldırgan" sözleriyle anlatılan Çin, ABD'nin ticaretteki liderlik tahtını sallıyor.

Pasifik'in iki yakası arasında örtülü savaş giderek kızışıyor. Bir tarafta Çin, diğer tarafta ABD var. Dünyanın iki büyük ekonomisi 15 yıl sonrasını planlamaya çalışıyor. Var güçleriyle birbirinin ayağına basıyor. ABD, ticari engellemeler, kara listeler, yatırım çelmelerini atıyor. Çin, reyting şirketlerini devreye sokuyor. Ticaret savaşını Donald Trump mı yoksa Şi Cinping mi kazanacak?

KARA LİSTEYE ALDIRDI

ABD'li firmaları tehdit edip Çin'deki ve diğer Asya ülkelerindeki yatırımlarını ülkesine çekmekle işe başlayan Trump hükümeti, ardından ticareti engelleyici adımlar atarak birçok Çin malının ABD'ye girişini yasakladı. G20 toplantılarında serbest ticareti savunmayı Komünist Çin'in liderine bırakacak kadar ileri giden ABD'nin son hamlesi de kara listeler oldu. Çinli dünya perakende devi Alibaba'nın alt şirketi Taobao'yu kara listeye alan ABD, ülkeyi fikri mülkiyet hırsızlığı yapmakla suçladı. İki ülke ticaretinde yeni bir gerilim yaratan bu adımdan sonra Çin'e 'büyük ceza' hazırlıkları başladığı belirtiliyor. Çin Ticaret Bakanlığı da kara liste uygulamasına tepki gösterdi. ABD ve Trump yönetimi, vergi reformları ve biraz da aba altından sopa göstererek büyük firmaları bölgeden çekmeye başladı. Bu, uzun vadeli bir planın parçası ama şu anda ABD hükümetinin başardığı somut bir şey de var. O da küresel firmaların gelecekteki yatırımlarını ABD'de yapmasını sağlamak. Örneğin teknoloji devi Apple, dün gelecek beş yılda Amerikan ekonomisine 350 milyar dolar katkıda bulunacağını duyurdu. İşe reyting şirketleri de girdi. ABD'li S&P ve Moody's, Çin'in kredi notunu düşürünce Çin de boş durmadı. Ülkenin kredi derecelendirme kuruluşu Dagong Global, ABD'nin kredi notunu A-'den BBB+ seviyesine indirdi.

HEDEFİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ

Dün açıklanan bir rakam da aslında Çin'in liderlik iddiasını doğrular nitelikte. Ülkede büyüme, dördüncü çeyrekte yüzde 6.8 olarak gerçekleşti. Yılın tamamında yüzde 6.9 olarak gerçekleşen büyüme ise 6.5'lik hedefin oldukça üzerinde. Bir Kuşak Bir Yol projesi ile 21 trilyon dolarlık 65 ekonomiyi birbirine bağlamayı hedefleyen Çin, 4.4 milyar kişilik de bir pazarı ele geçirmek için adım atmış durumda.

SALDIRGAN SUÇLAMASI

ABD'nin Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi'nde Çin için söylediği iki kısa terim savaşı özetliyor: 'Stratejik rakip' ve 'Ekonomik saldırgan'... ABD, 2032'de yani 14 yıl sonra dünyanın en büyük ekonomisi tahtını Çin'e bırakacağı için endişeli. ABD'nin yıllardır "Çin zenginleşirse siyasi olarak daha özgürlükçü olur" tezinin yanlış olduğu belirtiliyor. Artık Çin için, "Zenginleştikçe dünyayı kendine benzetmeye çalışıyor" tezi geçerli.

ÇİN'İN TAHVİL KOZU VAR

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan da SABAH'a yaptığı değerlendirmede "Çin'e karşı korumacılık tedbirleri Trump'ın seçim vaatleri arasındaydı. Dolayısıyla 2018'de karşılıklı yeni adımlar gelebilir. Bir noktaya kadar da ABD haklı çünkü bir tarafta kapalı bir ekonomi var diğer tarafta ise tamamen açık. Ekonomileri birbirine bağlı ekonomileri olduğundan büyük hamleler gelmez. Çin elindeki ABD tahvillerini satarak ciddi zararlar verebilir ancak bir yandan da kendi portföyünü vurmuş olur. Çin'in kendi iç piyasası zayıf olduğu için büyük bir kavgada daha fazla zararı Çin alır aslında" dedi. (Sabah)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti Donald Trump Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title