Haberler

CHP Lideri Baykal: Hükümette Atatürk Kompleksi Var

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hükümetin Merkez Bankası'nı İstanbul'a Taşıma Kararına Tepki Gösterdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıma kararına, "Bu hükümet Ankara'nın kimliğine karşı. Cumhuriyetin başkenti olan Ankara'nın içini boşaltmaya çalışıyor. Başbakan'da da, partisinin anlayışında da Ankara kompleksi var. Ankara kompleksinin arkasında Cumhuriyet kompleksi, Cumhuriyet kompleksinin altında, ise Atatürk kompleksi var" sözleriyle tepki gösterdi.

Deniz Baykal Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın taşınmasıyla ilgili sözlerini yazılı bir açıklama ile değerlendirdi. Baykal, "Bir ülkede ulusal egemenliğin sembollerinden biri başkenttir Merkez bankalarının başkentte olması bu açıdan önemli bir simgedir ve bu ülke kurucularıyla, Merkez Bankası yöneticilerinin felsefesini yansıtır" dedi.

Bir ülkenin kendi parasını basmasının egemenliğin en önemli unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Deniz Baykal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Türkiye'de para basma yetkisine sahip tek kurum olduğunu da hatırlattı. MB'nin Cumhuriyet'in simge değerlerinden biri olduğunu ifade eden Baykal, Merkez Bankası'nın bu nedenle Ankara'da kurulduğuna işaret etti.

Merkez Bankası'nın Türkiye'nin para politikasının yürütülmesinde de merkezi bir sorumluluk taşıdığının altını çizen Deniz Baykal, "Hazine ve Maliye neredeyse Merkez Bankası da oradadır. Kuruluş yılı olan 1930'dan beri Başkentimiz Ankara'da çalışmalarını sürdüren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yasasına göre özerk bir kuruluştur. Ama Başbakan çıktı, 'Tartışmaya gerek yok, yasa çıkarır Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşırız. Yeri bile hazır' dedi. Bu AKP'nin yasa tanımaz ve dayatmacı anlayışının tipik bir örneğidir" dedi.

-MB'NİN TAŞINMA TALEBİ YOK-

Merkez Bankası yöneticilerinin taşınmaya ilişkin bir taleplerinin bulunmadığına vurgu yapan Deniz Baykal, eski ve yeni yöneticilerle, konunun uzmanlarının bankanın işlevi, misyonu, tarihi konumu ve egemenlikle bağlantısı nedeniyle taşınmaya karşı çıktığını bildirdi.

Bütün itirazlara rağmen Başbakan Erdoğan'ın, "Dediğim dedik, kimseye danışmaya bile gerek yok, yeri bile hazır" dediğini kaydeden Baykal, Hükümetin Ankara'nın kimliğine karşı olduğunu öne sürdü. Baykal, açıklamasında şunları belirtti:

"Cumhuriyetin başkenti olan Ankara'nın içini boşaltmaya çalışıyor. Başbakan'da da, partisinin anlayışında da Ankara kompleksi var. Ankara kompleksinin arkasında Cumhuriyet kompleksi, Cumhuriyet kompleksinin altında ise Atatürk kompleksi var. Başbakanın sözleri, dayatmacı açıklaması bu kompleksin dışa vurumudur. Merkez Bankasının taşınmasıyla ilgili karşı çıkışları önemsemeyen, bu konuda tartışmayı bile içine sindiremeyen Başbakan, Merkez Bankasının taşınması konusunda söylediği sözlerle demokrasi kültüründen yoksunluğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Hangi gerekçeyle olursa olsun, AKP iktidarının Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıma kararı yanlıştır ve Cumhuriyetin Başkenti ile Cumhuriyetin Kurucusuna duyulan kompleksi yansıtmaktadır. Başbakan Erdoğan'a, kendisinin Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı, hükümetinin de Türkiye Cumhuriyeti'nin Hükümeti olduğunu hatırlatıyor ve bu yanlıştan dönmeye çağırıyorum" (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title