Haberler

CHP'den Yabancıya Mülk Satışına Tepki

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz ve Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk Yaptıkları Ortak Açıklamada, Dün Meclis Genel Kurulu'nda Kabul Edilen Yabancıya Mülk Satışını Öngören Yasaya Tepki Gösterdiler.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz ve Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk yaptıkları ortak açıklamada, dün Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen yabancıya mülk satışını öngören yasaya tepki gösterdiler. Açıklamada, tarım topraklarının yabancı yağmaya açıldığı belirtilerek AKP iktidarının yabancılara taşınmaz satışında Türkiye rekoru kırdığı kaydedildi.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz ve Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk yazılı bir açıklama yaparak, dün yasalaşan yabancıya mülk satışına ilişkin düzenlemeye tepki gösterdiler. AKP hükümetinin, "İspanya modeli adı altında yapılacak uygulamalarla, ülke topraklarını yabancılara peşkeş çekmekle" suçlandığı açıklamada, şöyle denildi:

"AKP iktidarı, Anayasa Mahkemesi'nin Tapu Yasası ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar Yasası ile ilgili iptal kararlarının gerekçelerini hiç dikkate almadan, içerik ve kapsamlarını aynen koruyarak, Tapu Yasası içinde birleştirmiş ve yasalaşmaları için her türlü seferberliği başlatmıştır. AKP, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini bildiği halde, neden bu düzenlemelere ihtiyaç duymaktadır? İptal edileceği tarihe kadar hangi yabancı kişi ve şirketlere, Türkiye'nin hangi yörelerini ve topraklarını yok pahasına satacaktır?"

AKP iktidarının Tapu Yasasının ardından, kıyı ve imar mevzuatında da bir dizi değişiklikleri gündeme getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, yasayla artık halkın kendi topraklarının üretici değil, müşterisi olacağını ve kendi topraklarının sahibi değil, bu topraklarda ırgat olacağı savunuldu. Açıklamada, "1984, 1986, 2003 ve 2005 yıllarında çıkarılan yasalarla yabancılara taşınmaz satışının kapsamını genişletme amaçlanmakla beraber, bu düzenlemelerin peşpeşe Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeleri olağan karşılanamaz. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği bir yasayı hiçbir gereklilik ve zorunluluk olmadığı halde yeniden çıkarmakta Anayasa'nın dolaylı bir ihlalidir" denildi.

-AKP YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA REKOR KIRDI-

Açıklamada, Cumhuriyet döneminde Tapu Yasasında yabancılara taşınmaz satışı ile ilgili yapılan beş düzenlemenin üçünü AKP iktidarının yaptığı belirtilerek şu bilgiler verildi:

"AKP'nin bir rekoru da satış yapılan yerlerle ilgilidir. Cumhuriyetin kuruluşundan başlayarak AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılına kadar, yabancılara satılan taşınmaz miktarı başlayarak 11 milyon 961 metrekare iken, AKP döneminde (2002-2007) yabancılara satılan taşınmaz miktarı 25 milyon metrekare olarak gerçekleşmiştir. Yani AKP iktidarının işbaşında olduğu 5 yıl içinde, yabancılara satılan yerler, 79 yılda satılanın 2.5 katına ulaşmış bulunuyor."

AKP'nin yabancılara taşınmaz satışında karşılıklılık ilkesini dikkate almadığı belirtilen açıklamada, şu görüşler dile getirildi :

"AKP'ye göre yabancılara taşınmaz satışında ulusal hassasiyetlerin de hiçbir önemi yoktur. AKP adına konuşanlar, yabancılara taşınmaz satışında uluslar arası sermayenin niyetini ve amacını küçümsemektedirler. AKP Türkiye'de iktidarda olduğu 6 yılda üretimin artırılması, istihdam sağlanarak işsizliğin azaltılması, verimliliğin ve ulusal gelirin artırılması gibi pek çok konuda başarısız olduğunu adeta itiraf etmiş bulunmaktadır. AKP'nin ikide bir "orman dışına çıkarılan yerler-2B' konusu ile "yabancılara taşınmaz satışı' konusunu neden gündeme getirdiği, ulusal varlıklarımızı, değerinin dörtte bir-beşte bir'inin altında satarak siyasal ve ekonomik başarısızlıklarını örtbas etmek istediği şimdi daha net anlaşılmaktadır" denildi. Açıklamada, yabancıya mülk satışı konusunda,"Türkiye'de kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından yabancılara taşınmaz satışında sakıncalı alanların belirlenmesi için arazi yönetim planları oluşturulmalı ve taşınmaz bilgi sistemi kurulmalıdır." (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title