Haberler

Çanakkale: Çanakkale'de Kazdağları 2. Ulusal Sempozyumu Başladı

Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, TÜBİTAK ve ÇABİSAK tarafından ortaklaşa düzenlenen "Kazdağları 2. Ulusal Sempozyumu" Troia Kültür Merkezi'nde başladı.

Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, TÜBİTAK ve ÇABİSAK tarafından ortaklaşa düzenlenen "Kazdağları 2. Ulusal Sempozyumu" Troia Kültür Merkezi'nde başladı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kazdağları 2. Ulusal Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Salih Sönmezışık, Kazdağları'nı çok büyük tehlikeler beklediğini, bu sempozyumun bu tehlikeleri önlemek için yapıldığını söyledi. Dünyada iki yerde bulunan İda'nın bir tanesinin Kazdağları'nda olduğuna işaret eden Sönmezışık, "İki İda'dan diğeri Girit Adası'nda bulunuyor. Kazdağları'ndaki İda 1774 metre yüksekliğinde. Bu İda'nın bir ayrı özelliği de tarihte ilklerin yer aldığı bir yerdir. Örneğin tarihte ilk telgrafın çekildiği yer burasıdır. İlk işçi direniş hareketi Kazdağları'nda yapılmıştır" dedi. Kazdağları'nda yapılanma tehlikesi yaşandığını belirten Salih Sönmezışık, "Burası bir ikinci Bergama olma yolunda ilerliyor. 2001 yılı öncesi 10 milyon 411 bin metre kare yer 49 yıllığına ne iş yapacağı bilinmeyen kurum ve şirketlere kiralanmıştı. Bu rakam 2006 itibariyle 100 Milyon metrekareyi buldu. Bunun 6 bin hektarında altın arama kazıları yapılıyor. Bunun önüne geçilmediği takdirde tüm Dünyanın oksijen deposu olan Kazdağları'nı kaybedeceğiz. Buradan yüzlerce Bergama çıkmasını istemiyoruz" diye konuştu. Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülendam Tümen ise, dünyanın çevre sorunlarıyla savaştığı bir dönemde Kazdağları'nın ''elmas'' gibi korunması gerektiğini, bunun için halk ile el ele savaşacaklarını söyledi. ÇOMÜ Rektör Danışmanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demircan da, "Su, gen, oksijen ve yaşam kaynağı olan Kazdağları'ndaki eko sistemi bıçak sırtında bulunuyor. Kazdağları'mız bölgemizin ve yöre insanımızın yaşam kaynağı durumunda. Farkındaysanız bölgemizde yağışlar gittikçe azalmakta, yeraltı su seviyesi düşüyor. Bilinçsiz insan müdahaleleri heran bozulabilir. Halkımıza Kazdağları'nın korunması amacıyla çeşitli eğitim seminerleri veriyoruz. Bu eğitim seminerlerini arttırarak devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.

Kazdağları'nın Çanakkale için önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, "Turizmi ve kültürel değerlerimizi bire bir oluşturan bu yöreyi koruma içinde tutmalıyız. Bölge aynı zamanda mitolojinin de etki ve ilgi alanını oluşturuyor. Kazdağları'nı korumak, kamuoyunda gündemde tutmak ve korunması için gözleri oraya çevirmek bizim görevimizidir. Bölgede altın, elmas, uranyum gibi değerler tespit edildi. Kazdağları'nın üstünde bulunan değerler altındaki değerlerden çok daha fazladır. Altındaki değerler ile ölçüşemez. Bunun için halkımızla birlikte sonuna kadar mücadelemizi edeceğiz" diye konuştu. Vali Yardımcısı Hasan Şenses de, tarihi ve kültürel değerleri olan Kazdağları'nın eşine rastlanamayacak bir yer olduğunu, İda'yı kaybetmeye tahammül edemeyeceklerini belirtti. Birincisi 2001 yılında düzenlenen Kazdağları 2. Ulusal Sempozyumu 3 gün sürecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title