Haberler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Acar Açıklaması

"(Kıdem tazminatı) Özet bir rapor hazırladık. Bu raporu Sayın Bakanımıza sunacağız. Bu rapor çerçevesinde eylül ayının sonunda veya ekim ayının ilk haftalarında bir toplantı yapılacak. Bu toplantıda bu ve benzeri konularda karar verilecek" "Şu anda SGK, e devlet hizmetlerinde, yüzde 61 oranla Türkiye'de birinci. Memnuniyet oranı yüzde 39'lardan 76'lara çıktı. 75 milyona hizmet veren bir kurumda yüzde 76 memnuniyet oranını yakalamak önemlidir" "İşsizlikle mücadelede, kabul edilir edilmez, ayrı, ben rakamları söylüyorum; çoğu Avrupa ülkesini geride bıraktık"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, kıdem tazminatına ilişkin, "Özet bir rapor hazırladık. Bu raporu Sayın Bakanımıza sunacağız. Bu rapor çerçevesinde eylül ayının sonunda veya ekim ayının ilk haftalarında bir toplantı yapılacak. Bu toplantıda bu ve benzeri konularda karar verilecek" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Remiz Topuk'u makamında ziyaret eden Acar, bir gazetecinin, kıdem tazminatıyla ilgili sorusunu yanıtladı.

Bu konudaki gelişmelerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından da daha önce açıklandığını hatırlatan Acar, şöyle konuştu:

"Bakanlık olarak bizim ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda çalışmaları var. Bunların hepsi değerlendirilecek. Konu, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda da en üst seviyede değerlendirilecek. Enine boyuna tartışılacak, ondan sonra karar verilecek. Tabii ki hem kıdem tazminatı hem de esnek çalışmayla ilgili, bu ve benzeri konularla ilgili çalışma meclisini 3 ay önce topladık. Konunun tüm tarafları vardı orada. Yüzlerce talep, öneri geldi. Bu taleplerin hepsini Bakanlık olarak değerlendirdik. Özet bir rapor hazırladık. Bu raporu Sayın Bakanımıza sunacağız. Bu rapor çerçevesinde eylül ayının sonunda veya ekim ayının ilk haftalarında bir toplantı yapılacak. Bu toplantıda bu ve benzeri konularda karar verilecek."

"Cezalar yönünü ön plana çıkaran bir uygulamayı ortaya koymadık"

Acar, daha sonra katıldığı BTSO Meclis Toplantısında, Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İş Sağlığı Güvenliği Kanunu ile çok önemli düzenlemeler yapıldığını ve iş dünyasının bunları mutlaka uygulaması gerektiğini vurgulayan Acar, şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımız belki cezalar konusunda, 'çok ağır' filan dediler ama biz bugüne kadar cezalar yönünü fazla ön plana çıkaran bir uygulamayı ortaya koymadık. 1 Ocak'a kadar da zaten yasanın belli hükümleri ertelendi. İnşallah 1 Ocak'tan sonra amacımız; tüm işletmelerimiz bu düzenlemeleri hayata geçirsin, biz de ceza kesmeyelim. Böyle bir anlayışla hareket ediyoruz. Yoksa 'Kanundaki yazılı cezalara uygun mudur değil midir?' diye acımasız bir denetim mantığı getirirsek o zaman bunun sonuçları çok ağır olur. Onun için bu kanunun yeni çıkmış olmasını da dikkate alarak bilgilendirmeyi ön planda tutan bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

"80 bin tescilsiz iş yeri kayıt altına alındı"

Acar, Sosyal Güvenlik Kanununa da değinerek, Türkiye'nin önünü görebileceği, sosyal güvenlik açıklarının risk olmaktan çıktığı bir kanunu hayata geçirdiklerini ancak şu anda hiç kimsenin bunun farkında olmadığını dile getirdi.

Geriye dönük 3,5-4 yıl içinde sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi kurulduğuna dikkati çeken Acar, şu bilgileri verdi:

"2007 yılında, yani bu reformun yapıldığı dönemde sosyal güvenlik açıklarının gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 3 iken şu anda 1,3'lere inmiş durumda. Prim gelirlerimizin giderleri karşılama oranı 51'lerden 62'lere çıktı. Bu süreçte, yani 3,5 yıl içinde 15 milyon 40 bin olan aktif sigortalı sayısı 18 milyon 500 binlere çıktı. Yani son 3,5 yıl içinde 3,5 milyon yeni kişi sisteme girmiş oldu. Kayıt dışıyla mücadelede 1,5 milyon insan kayıt altına alındı. 80 bin tescilsiz iş yeri kayıt altına alındı. Birçok işlem artık e-devlet üzerinden yapılıyor. Yüzlerce işlem, sizin vatandaş olarak ünitelerimize gelmenize gerek olmadan halledilebiliyor. Şu anda SGK, e-devlet hizmetlerinde, yüzde 61 oranla Türkiye'de birinci. Memnuniyet oranı yüzde 39'lardan 76'lara çıktı. 75 milyona hizmet veren bir kurumda yüzde 76 memnuniyet oranını yakalamak önemlidir. Hedefimiz ne? Bugün il müdürü arkadaşlarımızla toplantı yaptık, dedik ki hedefimiz yüzde 100."

"2013 yılında hedefimiz 1 milyon kişiyi işe yerleştirmek"

Dünyada ülkelerin en önemli sorunlarından birinin istihdam ve işsizlik olduğunu belirten Acar, küresel işsiz sayısının 2012 yılında 4 milyon artarak 197 milyona ulaştığını söyledi.

Küresel işsizliğin bu yıl yaklaşık 5,1 milyon artarak 202 milyonu aşmasının tahmin edildiği bilgisini veren Acar, şunları kaydetti:

"Dünyadaki, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdeki bu geriye gidişe rağmen Türkiye'de ne oldu? İşsizlikle mücadelede, kabul edilir edilmez, ayrı, ben burada rakamları söylüyorum; çoğu Avrupa ülkesini geride bıraktık. Bakınız, AB ortalaması 17 ülke 12,2, 27 ülke 11, Yunanistan 27, İspanya 26, Türkiye 2013 mayıs itibarıyla 8,8. Dünyada genç işsizliği AB ortalaması 23,6, 2013 mayıs itibarıyla Türkiye 16,6. Yani Türkiye olarak gerçekten işsizlik konusunda da 4 yılda 4 milyon 560 bin kişiye istihdam sağladık ve 2013 yılında hedefimiz 1 milyon kişiyi işe yerleştirmek." - Bursa

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title