Haberler

Busiad'dan Cargıll'e Destek...

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arif Özer, Danıştay 10. Dairesi'nin, üzerinde Cargill'in mısır işleme tesislerinin bulunduğu alanın ''Özel Endüstri Bölgesi'' ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurmasıyla ilgili, ''Burada olan sanayiye oluyor, buna muhakkak bir çözüm getirilmesi lazım'' dedi.

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arif Özer, Danıştay 10. Dairesi'nin, üzerinde Cargill'in mısır işleme tesislerinin bulunduğu alanın ''Özel Endüstri Bölgesi'' ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurmasıyla ilgili, ''Burada olan sanayiye oluyor, buna muhakkak bir çözüm getirilmesi lazım'' dedi.

BUSİAD tarafından hazırlanan ''Türk Gıda Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri'' konulu çalışmanın sonuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Özer, Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konumu itibarıyla gıda sanayii için uygun koşullara sahip olduğunu, ancak gıda sektörünün, milli gelir içindeki payının yüzde 20'ler civarında bulunduğunu belirtti.

Özer, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na göre Türkiye'de gıda sicil belgesine sahip 28-30 bin gıda işletmesi olduğunu kaydederek, kayıt altına alınamayan küçük işletmeler ile bu rakamın 100 binlere ulaştığını bildirdi.

İstihdam ve katma değer açısından ekonomiye büyük katkılar sağlayan sektörde en büyük payı yüzde 65,4 ile un ve unlu mamüllerin aldığını belirten Özer, bunu meyve ve sebze ürünleriyle süt ve süt ürünlerinin izlediğini ifade etti.

Özer, sektördeki sorunlarının bir kısmının, tekstil ve otomotiv gibi sektörlerin sorunlarıyla benzerlikler gösterdiğine dikkati çekerek, kayıtdışı, sektörün gıda sanayi envanteri ve tarıma dayalı bir coğrafi planın olmayışı, temel gıda maddelerindeki yüksek KDV, ana girdi maliyetlerindeki yükseklik, yetersiz gıda denetimi ve belirsiz denetim sorumluluğu, çalışma izni ve gıda sicil numarası alımındaki zorluk, yetersiz örgütlenme ve markalaşamama, yatırım teşviki sorunu ve tedarikçilerin eğitim yetersizliği gibi sorunlarla mücadele ettiğini anlattı.

-ÇÖZÜM ÖNERİLERİ-

Ülkenin kalkınmasının önündeki en büyük engellerden biri olan kayıtdışı üretimle, devletin her türlü imkanı kullanılarak etkin mücadele yapılması gerektiğine değinen Özer, ''Gıda sektörünün de en önemli sorunu kayıtdışıdır'' dedi.

Özer, ilgili tarafların katılımıyla ''Gıda Sanayi Envanteri ve Coğrafi Tarım Planı''nın acilen tamamlanması gerektiğini dile getirerek, gıda maddelerinin KDV oranlarında, AB'ye paralel indirimler sağlanmasını istedi.

Gıda üretimi, dağıtımı, depolanması, satış ve pazarlamasının yetkin kurum ve kuruluşlarca etkin şekilde yapılması, ilgili mevzuatların gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Özer, modern teknoloji ve global rekabet gücüne sahip kuruluşlara ihtiyaç olduğunu, bunun için de yatırımların teşvik edilmesinin önemine işaret etti.

-CARGILL'E DESTEK-

Özer bu arada, mısır kaynaklı nişasta ve glikoz üretiminin desteklenmesi ve bu konuda mevcut yabancı sermaye yatırımlarının yaşaması için tedbir alınması gerektiğini ifade ederken, İznik Gölü kıyısındaki yatırımı tartışma yaratan Cargill'e dikkati çekti.

Cargill'in Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu dile getiren ve BUSİAD olarak birkaç sene önce bu şirkete kalite ödülü verdiklerini anımsatan Özer, şöyle konuştu:

''Türkiye'de geçen sene çiftçiden 50 milyon dolarlık mısır aldı. Dünyada bine yakın şirketi olan Cargill, şu anda Türkiye'de yatırımını durdurdu. Yatırım Polonya'ya, başka ülkelere kaymaya başladı. Şu anda 30 milyon dolarlık yatırım olayı var ki, eğer bu yatırım olayı yapılırsa bir 50 milyon dolarlık daha mısır alınabilecek. Baktığımız zaman burada asıl davalı olan idare, bunlar dolaylı olarak davalı konumundalar. Fakat burada olan sanayiye oluyor, yani buna muhakkak bir çözüm getirilmesi lazım.''

Özer, ülkeye yabancı sermaye çekmeye çalışırken, bu konunun dışarıdaki yansımalarının son derece olumsuz olduğunu anlatırken, ''Burada, tabii ki siyasilerin başlangıçta çok büyük rolü var. Biz hepimiz biliyoruz; (Yap ağabeyciğim biz onu ayarlarız) zihniyeti, felsefesi gerçekten bizi çok kötü noktalara getirebiliyor'' görüşünü dile getirdi.

BUSİAD Gıda Komitesi Başkanı Mehmet Erbak da, Cargill'deki durumun siyasetin yaptığı hatalardan kaynaklandığını söyledi.

Erbak, sektörün yasal altpayı eksikliklerine de değinerek, ''Kanunu olmayan, kanunla güvence altına alınmayan sektörün, AB ülkeleriyle boy ölçüşmesi mümkün değil'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title