Haberler

Bursa'da 'Ahilik' Coşkusu

Güncelleme:

22 – 28 Eylül tarihleri arasında kutlanan 'Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı' programı nedeniyle Bursa, esnaflık kültürünün tarihten bugüne uzanan gelişim ve değişimine şahit oldu.


BURSA – Her yıl 22 – 28 Eylül tarihleri arasında kutlanan 'Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı' törenleri, esnaflığın ve bu köklü kültürünün tarihten bugüne uzanan gelişimini Bursa'da gözler önüne serdi.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) tarafından gerçekleştirilen program kapsamında önce BESOB Başkanı Arif Tak ile esnaf odaları temsilcileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi ziyaret etti. Tarihi Belediye Binası'nda gerçekleştirilen ziyaretin ardından 'Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı', Ulucami yanındaki Orhangazi Meydanı'nda devam etti. Esnafların stant açtığı programa, Uludağ Mehter Takımı ile Tahtakıran Kılıç Kalkan Ekibi gösterileriyle renk kattı.

"Ahilik iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik ve yardımseverliği içerir"

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, ahilik kültürünün özelliklerini anlattı. Ahiliğin, Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-I Veli Hazretleri'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatı olduğunu belirten Başkan Altepe, "Ahilik, yenilik ve güzellik hareketi olarak adeta bir rönesanstır. Asırlarca toplumumuzun fertlerini birbirine yaklaştırıp aralarında dayanışma kurulmasını sağlamış, birlik ve beraberliğimizin en önemli unsurlarından olmuştur. Ahilik, din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Zengin-fakir ayrımı yapmayan ahilikte, çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak ahlak kuralıdır" dedi.

Bugünün esnafından da örnekler veren Başkan Altepe, "Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin, bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyoekonomik düzendir. Bu güzel meziyetlerin içinde bizim değerlerimiz olan dostluk, kardeşlik, birbirimizin kusurunu affetmek, dürüstlük, çalışkanlık, açık olmak, hak, helal, haram, kul hakkı gözetmek, yapılan bir işi en iyi şekilde yapmak, mert olmak, vatanını, toprağını, ülkesini, insanlarını sonuna kadar koruyabilmek gibi kavramlar da vardır" diye konuştu.

Başkan Altepe, bu değerlerin nitelikli toplumun olmazsa olmazlarından olduğuna da işaret ederek, "Her zaman işimizi daha iyi yapacağız ve aynı zamanda güçlü olacağız, büyük olacağız. Herkes yaptığı işi en iyi şekilde yaparsa, en kaliteli şekilde yaparsa, Türkiye güçlü, Türk ekonomisi daha büyük, hepimizin işi de çok daha iyi olacaktır" dedi.

Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi'nin de her zaman esnafın yanında olduğunu sözlerine ekledi.

"Esnafımız, toplumun omurgasıdır"

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da konuşmasında esnafın önemine işaret ederek, "Ahilik tabiriyle yetişmiş esnafta komşusu siftah etmeden kendisi siftah etmeyen bir bilinç vardır. Bugün de esnafımız, toplumumuzun omurgası, bel kemiğidir. Esnaf her ne kadar yardımsever olursa toplum da o derece yardımsever ve vatansever olacaktır. Tarihten alınan bu güzel değerler halen yaşatılıyor. Hükümet ve devlet de verdiği destekle esnafı ayakta tutmaya çalışıyor" dedi.

27 yıllık gelenek

BESOB Başkanı Arif Tak ise esnafın kentin değer kattığına işaret ederek, 'Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı'nın Türkiye'de 27 yıldır kutlandığını söyledi. Esnafın memlekette dayanışma odağıyla çalıştığını anlatan Tak, Bursa'da esnafa her zaman destek olan Vali Karaloğlu ile Başkan Altepe'ye plaket verdi ve ahilik kostümü hediye etti. Programda 'Yılın Örnek Esnafı' seçilen minibüs esnafı Abdurrahman Aktaş'a plaket ve ödülünü de Vali Karaloğlu ve Başkan Altepe verdi. Bursa Milletvekilleri Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Hakan Çavuşoğlu ve Turhan Tayan ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ve Ticaret İl Müdürü Zübeyr Tokgöz'ün de katıldığı programda Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş'un anlatımıyla 'şet kuşatma töreni' adı verilen esnafın kalfalıktan ustalığa geçişi temsili olarak canlandırıldı. Programa vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ahilik Haftası Recep Altepe Eylül Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title