Haberler

Bu meyve ağacından Gümüşhane'de başka yok! Trabzon Hurması kentte ilk kez yetiştirildi

Güncelleme:

Bir subtropik iklim meyvesi olan ve Trabzon Hurması olarak da bilinen Cennet Hurması, karasal iklimin hüküm sürdüğü Gümüşhane'de yetiştirildi. Bir vatandaşın yetiştirdiği meyvenin ağacı, kentte tek olma özelliği taşıyor.

Torul ilçesine bağlı Tufaniye mahallesi sakinlerinden Selim Ertürk, Türkiye'de en çok Akdeniz bölgesinde, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde de yetiştirilen şifa deposu Cennet Hurmasını hem Karasal hem de Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü bahçesinde yetiştirdi. Gümüşhane'de tek olan ağacı 6-7 yıl önce Trabzon'a gittiğinde yetiştirmeye karar veren ve bahçesine diken Ertürk, şimdi ağacından topladığı meyveleri sandıklara doldurarak olgunlaştıktan sonra tüketiyor.

Bu meyve ağacından Gümüşhane'de başka yok! Trabzon Hurması kentte ilk kez yetiştirildi

VİTAMİN VE LİF AÇISINDAN OLDUKÇA ZENGİN

İçerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler nedeniyle antioksidan özelliği bulunan Cennet Hurması birçok vitamini bünyesinde tek başına barındırmasının yanında lif açısından zengin olduğundan diyet listelerinde üst sıralarda yer alıyor. Sindirim sisteminden kansere varana kadar birçok hastalığa iyi gelen hurma ağacının ekim ayında meyvelerinin toplanarak sandıklara konulduğunu kaydeden Ertürk, Torul Kalesi Cam Seyir terasının yamaçlarında, Gümüşhane'deki tek Cennet Hurması ağacına ev sahipliği yaptığını söyledi.

Bu meyve ağacından Gümüşhane'de başka yok! Trabzon Hurması kentte ilk kez yetiştirildi

"AÇIK ALANDA OLSA TUTMAZDI"

Yıllar önce fidanını Trabzon'dan alarak getirip diktiğini, evin bahçesinde korunaklı bir yerde olduğunu belirten Ertürk, "Başka yerde olmuyor, kapalı bir yerde oluyor. Açık alanda olsa tutmazdı" dedi.

Bahçesinde Cennet Hurmasının yanında kestane, çam fıstığı ve mandalina da yetiştirdiğini ifade eden Ertürk, "Geçen gün Trabzon'dan arkadaşlar geldiğinde görünce şaşırarak 'Büyük başarı' dediler. Büyüttükten sonra hurma vermeye başladı. Tadı çok güzel. Kansere ve bazı hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Bunu çoğaltmak için uğraşacağım" ifadelerini kullandı.

Bu meyve ağacından Gümüşhane'de başka yok! Trabzon Hurması kentte ilk kez yetiştirildi

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Gümüşhane Trabzon Türkiye Torul Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (15)

tabi:

Trabzonda olmayan ama adı Trabzon Hurması olan bir meyve. Memlekete ne güzel çöreklendiklerinin resmidir. Ayrıca ülkenin her yerinde yetişiyor. . .

12
3
yanıtYanıtla
garezın nedır:

kesın yakın illerden bırınde yasayanb hasetınden patlayan başı boşşş bır tıpsın her meyvenın bır tarııhı vardır ne bıleceksın. . .

yanıt0
yanıt4
DRJOHNFİRE:

CEZAYİRDEN FRANSIZ ASKERLERİ ANTAKYAYA ORDANDA TÜM TÜRKİYEYE YAYILDI HALA 100 YILLIK AĞAÇLAR BULUNMAKTA HATAYDA

yanıt2
yanıt0
tabi:

Senin 3 gramlık beynin benim nerde yaşadığımı tahmin etmeye yetmez boşuna yorma kendini. tarihi de siz yazdığınızı zannettiğiniz için her şeye hakimsiniz tabi.

yanıt2
yanıt0
MS:

Ben Konyada yetiştiriyorum. Reklam da vermiyorum. Gümüşhanede yetişmişmiş pöh pöh ne haber ama .

6
2
yanıtYanıtla
VEYSEL:

Allah rızası için verdiğiniz her haberde Türkiye de tek demeyin. Malatya nın her tarafı bu hurma çeşidiyle dolu. Malatya da karasal iklim. geçenlerde de çin kavağına (Pavlonia) da Türkiye de ilk demişlerdi Allah için memleketin her taraf bu ağaçla dolu

5
0
yanıtYanıtla
Hasan Akdemir ( Kafa Tohtoru ):

Eskişehir gibi soğu ve ayazıyla meşhur bir yerde bunu yetiştiriyorum, Gümüşhane''de niye yetişmesin.

3
0
yanıtYanıtla
tek:

onun adı karadenız hurmasıdır. gorele nın kemencesını trabzona mal ettınız. karadenız hurmasına trabzon hurması. karadenızın tereyagına trabzon treyagı, veya akcabat tereyağı. çavuşlu ekmegıne trabzon ekmeğı. bu nedır. ben o bolgede yetıştım. tamam ılk unv. trabzona ve havalanına ınen ılk orada goruyor sankı trabzonun sanıyor.

2
1
yanıtYanıtla
DRJOHNFİRE:

MEMLEKETİ CEZAYİR CİVARI AFRİKA FRANSIZ ASKERLERİ ARACILIĞI İLE ANTAKYA YA ORDAN TÜRKİYEYE YAYILMIŞTIR. ANTAKYADA 100 YILLIK AĞAÇLARI BULUNMAKTA

yanıt0
yanıt0
KONYALI:

CENNET HURMASI O NE TRABZONU (HAMSİ)

3
0
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title