Haberler

Bosna Hersek'in Eski Cumhurbaşkanı Silajdzic Gaziantep'te

Bosna Hersek'in eski Cumhurbaşkanı Haris Silajdzic, Suriye'deki olaylara ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti liderliğinde tüm Türk toplumu, bu kriz zamanında ciddi bir insanlık örneği sergiliyor" dedi.

Bosna Hersek'in eski Cumhurbaşkanı Haris Silajdzic, Suriye'deki olaylara ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti liderliğinde tüm Türk toplumu, bu kriz zamanında ciddi bir insanlık örneği sergiliyor" dedi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin (HKÜ) davetiyle misafir öğretim üyesi olarak Gaziantep'e gelen Silajdzic, hukuk fakültesi amfisinde "Yitik Değerler" konulu konferans verdi.

HKÜ'nün genç bir üniversite olmasına rağmen, önemli bilgi birikimi ve olgunluğa eriştiğini gözlemlediğini belirten Silajdzic, "Üniversite tercihi yapacak olsaydım bu Hasan Kalyoncu Üniversitesi olurdu" diye konuştu.

Ziyareti kapsamında Gaziantep halkını da yakından tanıma fırsatı bulduğunu vurgulayan Silajdzic, "Çok etkileyici bir kimlik gördüm. Gaziantep kendine has dinamikleri olan özel bir yer. Gazianteplilerin misafirperverliği, özellikle Suriyelilere gösterdiği misafirperverlik gerçekten takdire şayan. Suriye'den buraya sığınan insanlara misafir olarak yaklaşmaları değişik bir bakış açısı. Bosnalı biri olarak, insan onurunun ne olduğunu, insan onurunu korumanın ne demek olduğunu iyi biliyorum. Sosyolojik konumu ne olursa olsun insan onurunun önemli olduğuna inanıyorum" dedi.

Suriye'deki olaylara da değinen Silajdzic, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti liderliğinde tüm Türk toplumu, bu kriz zamanında ciddi bir insanlık örneği sergiliyor. Bu noktada insaniyet gibi kavramların yaşadığını görmekteyiz. Yapılan bu yardımlar, Suriyelilere kucak açma hareketi bir gün Türk toplumuna birçok manevi fayda olarak dönecektir. Yapılan hiçbir iyilik de hiçbir kötülük de kaybolmaz.

Dünyada birçok problem var ama insan olarak, erdem olarak, insan onuruna ve haysiyetine saygı göstermeyi başarabilirsek dünya üzerindeki birçok problemi baypas edebileceğimizi düşünüyorum. Fakat ne yazık ki çok çeşitli vesilelerle insan onurunun çiğnendiğini görüyoruz. Suriye'de yaşanan kriz nedeniyle Türkiye'de yaşanan dostluk ve dayanışma ortamı insan onurunu, saygıyı yeniden hatırlamanın iyi bir vesilesi oldu."

-"Artık sloganlar çağı yaşıyoruz"-

Bosna-Hersek savaşının içerisinden geçen bir insan olarak 1994'de katıldığı devlet başkanları zirvesiyle ilgili anısını anlatan Silajdzic, o dönemde orada bulunan davetlilere sloganla hitap ettiğini söyledi.

Günümüzde insanların artık uzun şeyler dinlemeye ve okumaya zamanları olmadığını vurgulayan Silajdzic, "Günümüz slogan zamanı. Slogan kültürü çok baskın hale geldi. Bugün insanlar herhangi bir şeyi pazarlamak, empoze etmek istediklerinde veya öğretmek istediklerinde başvurdukları tek şey slogan. Artık sloganlar çağı yaşıyoruz. Artık haberler ve ülkeler sloganlarla tanıtılıyor, olaylar sloganla anlatılıyor. Bunun bilinciyle Kopenhag Zirvesi'nde bir konuşma yaptım. Oradaki liderlere kısaca, 'eğer insanlık olarak bir an önce yavaşlamazsak ya da yavaşlamak için acele etmezsek bu dünya daha çok Bosna-Hersek savaşı görecek' demiştim" diye konuştu.

Teknoloji ve insan üzerine de konuşan Silajdzic, bir değişim yaşandığını ancak yeniliklerin eskilerle harmanlanamadığını kaydetti.

-Akil İnsanlar Heyeti-

Konuşmasında Akil İnsanlar Heyeti'ne de değinen Silajdzic, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'nin siyasi arenasında 'akil adamlar' diye bir şey söz konusu. Türkiye'nin önemli sorunlarından birini çözüme kavuşturmak için toplumun farklı kesimlerinden çözüm arayışı için bir araya gelinmiş. Güzel bir uygulama. Benzeri ABD tarihinde de oldu. İçinden çıkamadıkları sorun olduğunda ilhamı geçmişlerinde, kurucu başkanlarında bulmuşlardı. Türkler de kendi medeniyetlerine, kendi köklerine dönerek bir çözüm yolu buldular. İslam medeniyetinde 'şura' diye bir kavram var. Bugün Türkiye'nin yapmaya çalıştığı şey

'şura' geleneğine dönmek. Bundan sonrası bu sürecin uygulanmasına kalıyor."

-"Ezberciliği reddeden bir eğitim"-

HKÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir de üniversite ilk açıldığında öğrencileri, kitaplara, öğretim üyelerine ve sınıfa hapsetmeyeceklerini söylediklerini anımsattı.

Bu kapsamda bir taraftan dünya liderlerini, diğer taraftan da sanatçıları, yazarları, iş dünyasının önemli isimlerini üniversitede ağırladıklarını ifade eden Özdemir, "Ezberciliği reddeden bir eğitimle size öğrettiklerimiz hayatınız boyuncu anahtar gibi olacak ve birçok kapıyı açacak. Bugüne kadar Başbakan Erdoğan başta olmak üzere birçok kişi çıktı, size hitap etti. Buna şimdi bir yenisini ekleyerek ülkesinin zor zamanlarında önemli görevlerde bulunan siyaset adamı Bosna Hersek'in eski Cumhurbaşkanı Haris Silajdzic'i ağırlıyoruz" dedi.

Konferansa Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, HKÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Songül Kalyoncu, HKÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Edibe Sözen, rektör yardımcıları Prof. Dr. Hanifi Aslan ve Prof. Dr. Zerrin Pelin ile HKÜ Sürekli Eğitim Merkezleri Genel Müdürü Bilal Kalyoncu ve öğrenciler katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

İbrahim Özdemir Gaziantep Suriye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title