Haberler

Binlerce Ton Tıbbi ve Aromatik Bitki Kayıp Servete Dönüşüyor

Güncelleme:

Her yıl binlerce ton tıbbi ve aromatik bitki değerindeki varlıklarımız, yeterince değerlendirilemediği için adeta kayıp servete dönüşüyor. Orman Genel Müdür Yardımcısı İpek, "Yaklaşık yüzde 90'ı yurt dışına sadece ham madde olarak giden tıbbi ve aromatik bitkiler, katma değeri yüksek ürünlere çevrilerek yüksek fiyatlarla ülkemize dönüyor" dedi.

"HER BİTKİ BİR DERDE DEVA"

Her bitkinin mutlaka bir derde deva olduğunu aktaran İpek, "Bizlere düşen de bu nimetlerin hikmetini araştırarak ortaya koymak ve insanlığa sunmaktır. Orman Genel Müdürlüğü olarak gerek bölge müdürlüklerimiz gerekse odun dışı ürün ve hizmetler dairesi başkanlığımızın yaptığı çalışmalarla önemli mesafeler kaydettik." diye konuştu.

Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Orman Genel Müdürlüğü olarak konuyu devamlı gündemde tutmayı amaçladıklarını belirten İpek, konuyla ilgili bilinç oluşturmayı ve bu anlamda mesafe almayı istediklerini dile getirdi.

"KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR"

Tıbbi aromatik bitkiler konusunun oldukça önemli olduğunu vurgulayan İpek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde, her yıl binlerce ton tıbbi ve aromatik bitki değerindeki servetin kayıp servete dönüştüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Yaklaşık yüzde 90'ı yurt dışına sadece ham madde olarak giden tıbbi ve aromatik bitkiler, katma değeri yüksek ürünlere çevrilerek yüksek fiyatlarla ülkemize dönüyor. Ülkemizin birçok farklı ekosistemlere sahip olduğunu, Avrupa Kıtası'ndan daha zengin bitkilere sahip olduğumuzu ifade ediyoruz ama bu konuda maalesef önemli bir mesafe katetmiş değiliz. Bitki açısından dünya sıralamasında 21. sıradayız ve bu zenginlikten yeterince faydalanamıyoruz."

İpek, ülke olarak bu unsurların sorgulanmasını gerektiğine işaret ederek, "İşte bu duruma son vermek gayesiyle Orman Genel Müdürlüğü olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi tıbbi ve aromatik bitkilerden katma değeri yüksek ürünler elde edilmesi, kurumsal mevzuatın geliştirilmesi, eğitim ve tanıtım faaliyetleri için buradayız." ifadesini kullandı.

"ORMAN EMANETİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Erzurum Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı ise insanlık açısından önem arz eden ormanların sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu söyledi.

Ormanların, ataların mirası değil çocukların emaneti olduğunu ifade eden Bıyıklı, "Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2018 yılında 27 milyon 730 bin lira yatırım yaparak, orman emanetine sahip çıkacağız. 2017 yılında ki orman yangınlarında yaşanan yol sıkıntısının giderilmesi amacı ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. 70 kilometre yeni orman yolu, bin 300 hektar alan ağaçlandırma, bin 700 hektar alanda toprak muhafazası ve bin 500 hektar alan ise rehabilatasyon yapılacaktır." diye konuştu.

Bıyıklı, ormanların korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması, zengin kaynak değerlerine sahip ormanların sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanılması amacıyla bu çalıştayı gerçekleştirdiklerini anlatarak, ormanların sunduğu hizmetlerden daha fazla faydalanarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Orman Genel Müdürlüğü Ahmet İpek Erzurum Oltu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title