Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu."Hazar Denizi'ne Yapılacak Bir Boru Hattıyla...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof.Dr.Davut Kavranoğlu, "Hazar Denizi'ne yapılacak bir boru hattıyla Kazak petrolü ve Kazak doğalgazının, Türk ekonomisi ve Batı ekonomilerine Türkiye üzerinden aktarılmasını dileriz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, " Hazar Denizi'ne yapılacak bir boru hattıyla Kazak petrolü ve Kazak doğalgazının, Türk ekonomisi ve Batı ekonomilerine Türkiye üzerinden aktarılmasını dileriz" dedi.

Kavranoğlu, Kazakistan'ın Kocaeli Fahri Konsolosu olan Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar'a Fahri Konsolosluk nişanı takdim töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geldiği kalkınmışlık seviyesinde Türk-Kazak iş birliğinin önemli bir payı olduğunu kaydetti.

Kavranoğlu, iki ülke arasındaki işbirliğinin devam edeceğine inandıklarını belirterek, 1980'lerde Türkiye'nin yıllık ihracatının 1,5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, bu geri kalmış ülkeyi değiştirmeye başladığını dile getiren Kavranoğlu, son 30 yılda Türkiye'nin 150 milyar doları aşan bir ihracatı olan ve bu ihracatının yüzde 95'ten fazlasını sanayi ürünlerinden elde ettiği bir ülke haline geldiğini anlattı.

-İki ülke arasında bilim alanında işbirliği-

Prof. Dr. Kavranoğlu, iki ülkenin işbirliğinin bilim sahasında da genişletilmesini istediklerini vurgulayarak, Kazakistan'ın, Sovyetler Birliği'nden miras kalan, özellikle uzay araştırmaları konusunda önemli bir birikimi olduğunu ifade etti.

İş birliğini enerji ve tüm sahalarda olduğu kadar bilim ve teknoloji sahasında da geliştirmek istediklerini vurgulayan Kavranoğlu, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) konusundaki tecrübesini Kazakistanlı yetkililerle paylaştıklarını söyledi.

Kavranoğlu, Türkiye'deki başarılı bir sanayileşme modeli olan OSB'nin Kazakistan'da da üstün başarıyla kurulacağından emin olduğunu anlatarak, Türk ve Kazak kalkınmasına kurulacak OSB'lerin büyük fayda sağlayacağına inandığını dile getirdi.

Yeni açılan Kocaeli Fahri Konsolosluğu'nun Türkiye ve Kocaeli için hayırlı olmasını dileyen Kavranoğlu, "Türk-Kazak iş birliğinin şimdi bulunduğu 4 milyar dolar seviyesinden, 40 milyar dolar seviyesine gelmesini arzu ediyoruz. Hazar denizine yapılacak bir boru hattıyla Kazak petrolü ve Kazak doğalgazının da Türk ekonomisi ve Batı ekonomilerine Türkiye üzerinden aktarılmasını dileriz" şeklinde konuştu.

-Diğer konuşmalar-

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev de Fahri Konsolosluğun açılış töreninin, Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlık günü arefesine, Kazakistan-Türkiye diplomatik ilişkilerinin yıl dönümüne denk gelmesinin ayrı bir anlam yüklediğini ifade etti.

Tüymebayev, son yıllarda Kazakistan-Türkiye arasındaki ilişkilerin büyük ivme kazanarak dostluk ve kardeşlik bağlarını en üst seviyede devam ettirdiğini vurgulayarak, "Ülkelerimiz arasında sadece başkentler arası değil, iller arası da işbirliği önemli seviyededir. Bu işbirliğinin halklarımız arasında yayılmasında Fahri Konsoloslarımıza büyük sorumluluk düşüyor" diye konuştu.

İş adamı Ali Kibar ise Kazakistan Cumhuriyeti'nin bölgedeki en önemli ticari ve ekonomik ortağının Türkiye olduğuna dikkati çekerek, 1993 yılından itibaren Türk şirketlerinin Kazakistan'a olan yatırımlarının 2 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti.

Kazakistan'da 500'ün üzerinde Kazak-Türk ortak sermayeli işletme ve 160 civarında yüzde 100 Türk sermayeli şirketin bulunduğuna işaret eden Kibar, Türkiye'de yatırım yapan Kazak iş adamlarının sayısında da artış olduğunun gözlendiğini, yatırım bütçesinin 350 milyon dolar civarına ulaştığının tahmin edildiğini bildirdi.

Kibar, "Devlet büyüklerimizin gayretleriyle oluşan güven ve saygı ortamının Kazakistan Cumhuriyeti Kocaeli Fahri Konsolosu olarak geliştirilmesi en büyük hedefim ve motivasyon kaynağım olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Ali Kibar'a Fahri Konsolosluk Nişanını takdim etti.

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu

Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ

Kaynak: AA / Ekonomi

Hazar Denizi Kazakistan Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title