Haberler

Başkentin Atıkları Enerjiye Dönüşüyor

Ankara Büyükşehir Belediyesine, Sincan'da hizmet veren Entegre Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisinde, günde ortalama 230 ton endüstriyel atık yakılarak enerjiye çevriliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesine, Sincan'da hizmet veren Entegre Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisinde, günde ortalama 230 ton endüstriyel atık yakılarak enerjiye çevriliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Ankara'daki tıbbi ve endüstriyel atıkların özel yöntemlerle ayrıştırılarak depolanması, taşınması ve imhası için örnek bir uygulama yapılıyor.

Bu kapsamda, Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama alanında hizmet veren ve Türkiye'nin bu alanda en büyük tesisi olduğu belirtilen Entegre Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi'nde günde ortalama 230 ton endüstriyel atık, yakılarak yok ediliyor.

Tesisi Büyükşehir Belediyesi'nden 49 yıllığına kiralayan Invest Trading - Consulting (ITC) şirketince, Türkiye'nin dört bir yanından gelen günlük ortalama 200 ton endüstriyel atık ve başkentte toplanan günlük ortalama 30 tonluk tıbbi atık, niteliğine ve tehlike derecesine göre sınıflandırıldıktan sonra bin ila bin 500 derecede çevre sağlığı standartlarına uygun şekilde yakılarak gaza dönüştürülüyor.

Açığa çıkan gazdan elde edilen "syngaz", elektrik enerjisine çevrilerek tesisin ısıtmasında kullanılırken gazlaştırma işlemi sonrasında kalan yüzde 10'luk kül, kimyasal analizden geçirilerek nihai depolama alanlarında inşa edilen özel yalıtımlı bölmelerde uluslararası standartlara uygun şekilde depolanıyor.

Endüstriyel ve Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi, yılda 100 bin ton ara depolama, 100 bin ton gazlaştırma ve yakma ile 200 bin ton nihai depolama kapasitesine sahip ünitelerinden oluşuyor. Tesiste ayrıca tıbbi atıklar için 300 tonluk bir soğuk hava deposu da bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Sincan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title