Haberler

Paranın Patronu Şimşek'ten Büyüme Rakamlarına İlk Yorum: 2017'nin Tamamında % 6,5 Büyürüz

Güncelleme:

Ekonominin, 2017'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyümesinin ardından resmi açıklamalar da üst üste geldi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Türkiye 2017'nin tamamında yüzde 6,5 büyüme kaydedebilir" dedi.

Türkiye ekonomisinin, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyümesi ardından resmi açıklamalar da gelmeye başladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 2017 yılının tamamında yüzde 6.5 büyüme kaydedebileceğini belirtti. Şimşek, net ihracatın büyümeye katkısının üçüncü çeyrekte yüzde 0.2'ye gerilediğini belirtti.

ZEYBEKCİ: ULUSLARARASI KURULUŞLAR TAHMİNLERİNİ BİR BİR ARTIRACAK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci sosyal medya hesabı üzerinden büyüme rakamını yorumladı.

Nisan ayından bu yana iki noktayı vurguladıklarını ifade eden Zeybekci, "Birincisi uluslararası kuruluşlar tahminlerini bir bir artıracak. İkincisi Türkiye 3. çeyrekte G-20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülke olacak" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, "Türkiye, 3. Çeyrekte yüzde 11,1'lik rekor büyüme performansıyla söylemlerimizdeki haklılığı ortaya koydu" diye konuştu.

ŞİMŞEK: ENFLASYON TEK HANEYE İNECEK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Türkiye üçüncü çeyrek büyüme verisinin açıklanmasının ardından çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek, Türkiye'nin 2017 yılının tamamında yüzde 6.5 büyüme kaydedebileceğini belirtti. Şimşek, net ihracatın büyümeye katkısının üçüncü çeyrekte yüzde 0.2'ye gerilediğini belirtti.

Enflasyonun tek haneye ineceğinin ve 2018 ilk çeyreğinde aşağı yönlü trendin güçkleneceğinin altını çizen Şimşek, liranın görece istikrara kavuştuğunu ve en kötü dönemin geride kaldığını ifade etti.

ERTEM: BU BÜYÜME BİRİLERİNİ KORKUTACAK

"Türkiye, 3. çeyrekte 11.1 büyüyerek dünya rekoru kırdı" diyen Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, "Bu yüksek büyümeye imalat sanayi yüzde 15,2 oranında katkı yapmıştır. Önümüzdeki dönemde bunun istihdama yansıdığını da göreceğiz. Bu büyüme trendi, bir müddet sonra enflasyondan cari açığa değin diğer değişkenleri de olumlu etkileyecektir. İhracatın, yatırımların, sanayinin güçlü katkı yaptığı bu büyüme gerçekleşmesini 2018 de de sürdürmek temel hedeftir" dedi.

2017 yılı itibariyle yüzde 7'yi aşan bir büyüme oranı ile karşılaşabileceğini belirten Ertem, "Bu, Türkiye'yi dünyada sayılı yüksek büyüme temposu sürdüren ülkeler arasına sokacaktır" diye konuştu.

Ertem şöyle konuştu: "Şimdi göreceksiniz bu büyüme temposu yine "birilerini" korkutacak, 'Türkiye frene basmalı' seslerini duyacaksınız. Bunlara artık kimse kulak asmayacak. İstihdam yanlısı kapsayıcı büyümeyi sürdürmeliyiz."

ELVAN: 4. ÇEYREK BÜYÜMESİ YÜZDE 6-7 CİVARINDA OLACAK

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise Türkiye'nin 2017'de yüzde 7'ye yakın bir büyüme kaydedeceğini belirterek 4. çeyrek büyümesinin ise yüzde 6-7 civarında olmasını öngördüklerini dile getirdi.

TCMB'nin gerektiği takdirde gereken önlemi alacağını belirten Elvan, Türkiye'de sıkı para politikasının süreceğini söyledi.

Elvan, ayrıca, Türkiye'nin mali disiplinden geri adım atmayacağını kaydetti.

GEDİKLİ: DÜNYA REKORU BÜYÜMEYİ KÜÇÜMSEMEYELİM

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Bülent Gedikli de şunları söyledi: "Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 11.1 büyüdü (Beklenti büyümenin yüzde 8.5 idi) tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 2,8, sanayi sektörü yüzde 14,8 ve inşaat sektörü yüzde 18,7 arttı.Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 20,7 arttı" ifadelerini kullandı. Gedikli, "Türkiye tüm oyunları bozdu dememizin nedeni tam olarak buydu; ekonomi sağlam ise tüm oyunları çok rahat bozarız."

"Yüzde 11.1 büyüme oranını KGF'den dolayı diyerek dinamik,müteşebbis, yeni dönüşümlerin eşliğindeki Türk iş dünyasına haksızlık etmiş olursunuz" görüşünü dile getiren Gedikli, "Büyümenin kalitesini arttırma ve üreterek büyüme hedefinden tabi ki vazgeçmiş değiliz. Ancak tepemize F-16'lardan bomba yağdırılan 15 Temmuz felaketinden, not indirimlerinden, terörle mücadelemizden ve küresel ekonomideki durgunluğa rağmen gelen dünya rekoru büyümeyi lütfen küçümsemeyelim. 2018'in ilk çeyreğinde de benzer rakamlar göreceğiz asıl işimiz bundan sonra başlıyor." dedi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Mehmet Şimşek Cemil Ertem Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title