Haberler

Başbakan Erdoğan: Patent Değerlendirme Ajansı Kuruyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Patent Enstitüsü'nün Kurumsal Yapısını Daha da Güçlendireceklerini Belirterek, "Başvuru Sayısının Artması Kadar, Patentli Buluşların Ticarileştirilmesine de Önem Veriyoruz. Bunun İçin Patent Değerlendirme Ajansı'nı Kuruyoruz" Dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Patent Enstitüsü'nün kurumsal yapısını daha da güçlendireceklerini belirterek, "Başvuru sayısının artması kadar, patentli buluşların ticarileştirilmesine de önem veriyoruz. Bunun için Patent Değerlendirme Ajansı'nı kuruyoruz" dedi.

Erdoğan, Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) 2007 Yılı Ödül Töreni'ne katıldı. Törende bir konuşma yapan Erdoğan, küçük ya da büyük başarıların takdir edilmesinin insanın tabiatında olduğunu dile getirerek, "Marifet iltifata tabidir ama iltifat ederken marifeti de korumayı ihmal etmemeliyiz" dedi. Sınai mülkiyet haklarının korunmasına büyük önem verdiklerine işaret eden Erdoğan, bunun İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde de ifadesini bulan temel bir insan hakkı olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, ekonomik değerin sanayi toplumundan farklı olarak, fiziki varlıklardan çok fikri sermaye ile ifade edildiğini söyleyerek, "Bu da patent, marka ve tasarımları kapsayan, sınai mülkiyet haklarını, ülkelerin fikri hazineleri haline getiriyor. Öyle ki, artık, sınai mülkiyet hakları uluslararası ilişkilerin temel unsurlarından biri haline gelmiştir" dedi.

-"AR-GE'DE 2013 HEDEFİ: YÜZDE 2"-

Dünyada söz sahibi olmanın en önemli yollarından birinin araştırma-geliştirme ve inovasyon olduğuna işaret eden Erdoğan, başkalarının geliştirdiği bilim ve teknolojiyi kullanarak, ancak bilgi tüketicisi bir toplum olunabileceğini kaydetti. "Bu yüzden AR-GE çalışmalarını desteklemeyi, hükümet politikası haline getirdik" diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde 2002 yılında GSMH'nin binde 6'sı AR-GE'ye ayrılırken, bu oran bugün yüzde 1'e yükseldi. Hedefimiz AR-GE harcamalarının GSMH'ye oranını 2013 yılında yüzde 2'ye çıkarmaktır. GSMH'nın 2013 yılında 800 milyar dolar olması öngörüldüğü takdirde, 16 milyar dolarlık AR-GE yatırımının yapılacağı düşünülebilir."

Erdoğan, hükümet olarak patent, marka, tasarım gibi sınai mülkiyet haklarına özel önem verdiklerini belirterek bu kapsamda Türk Patent Enstitüsü'nü yeniden yapılandırdıklarını ve sınai mülkiyet alanında tanıtım ve bilinçlendirme çalışmalarını başlattıklarını ifade etti.

-AVRUPA'DA İLK ÜÇ ARASINDA-

Geçen yıl 72 bin civarında marka başvurusu ile Türkiye'nin Avrupa'da ilk üç ülke arasında yer aldığını söyleyen Erdoğan, sanayici ve iş adamlarının artık başkaları için fason çalışmak yerine, kendi markalarıyla dünyaya açıldığını belirtti. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tasarım başvurularında Avrupa'da ilk üçteyiz. Artık tasarımcılarımız tasarım Nobel'lerini alıyor. Patent artışlarında dünya ortalaması yüzde 5'in altında iken, son 5 yılda ülkemizde artış oranı önce yüzde 50'ye ve nihayet yüzde 80'lere ulaştı. Bu da bir dünya rekorudur."

-PATENT DEĞERLENDİRME AJANSI-

Başbakan Erdoğan, TPE'nin kurumsal yapısını daha da güçlendireceklerini işaret ederek, "Başvuru sayısının artması kadar, patentli buluşların ticarileştirilmesine de önem veriyoruz. Bunun için Patent Değerlendirme Ajansı'nı kuruyoruz. Ajans, patent sahipleriyle sanayiciyi bir araya getirerek; buluşların ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak, sınai mülkiyet haklarının değerlemesini ve bu hakların ekonomik karşılığını da yine bu ajans belirleyecek. Böylece işletmeler bu haklarını teminat gösterip, kredi kullanma imkanına da sahip olacak. Bu proje ile sınai mülkiyet sistemimizin önemli bir eksiği tamamlanmış olacak" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bu projelerimizin yanı sıra 60. Hükümet Eylem Planı'nda yer aldığı üzere, markalaşmanın temel unsuru olan tasarımlar konusunda politika ve stratejiler belirleyecek Tasarım Konseyi oluşturulacağını da sözlerine ekledi. Fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla ilgili kurumlarımız arasında koordinasyonu sağlayacak bir kurul da kurulacağını kaydeden Erdoğan, KOBİ'lerin innovasyon kapasitesini geliştirilmesini amaçlayan Hezarfen Projesi'nin de yaygınlaştırılacağını söyledi. Erdoğan, üniversitelerde öğretilen bilgiyi sanayiye kazandıracak ve patentlerden ağırlıklı olarak yararlanılacak teknoloji transfer ofisleri kurulacağını ve akademik güçlenmede patentin etkisini artıran yeni bir model oluşturulacağını açıkladı. (ANKA)

(IG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title