Haberler

Başbakan Erdoğan'ın Çanakkale Programı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2010 Yılında Dünyanın En Büyük 10 Ekonomisi Arasına Girmesini Amaçladıklarını Belirterek, Ülkeye 2007 Yılında 22 Milyar Dolar Küresel Sermaye Girmesinin Ülkeye Olan Güvenin ve İstikrarın Göstergesi Olduğunu Söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2010 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesini amaçladıklarını belirterek, ülkeye 2007 yılında 22 milyar dolar küresel sermaye girmesinin ülkeye olan güvenin ve istikrarın göstergesi olduğunu söyledi.

Çanakkale'nin Biga ilçesi yakınlarında kurulu olan İçdaş Demir Çelik Tersane Ulaşım Sanayi Tesisleri'ndeki tersanede üretilen yük gemisinin denize indirilmesi törenine katılan Başbakan Erdoğan, burada halka hitap etti. 2007 yılı sonu itibariyle ihracatın 107 milyar dolara çıktığını, ülkeye giren küresel sermayenin ise 22 milyar doları bulduğunu belirten Erdoğan, "Küresel sermaye güvenmediği, istikrar olmadığı ülkeye girmez. Bu tablo, küresel sermayenin Türkiye'ye güvendiğini ortaya koyuyor. Türkiye yaşadığı büyük değişimi kolay gerçekleştirmedi, devletiyle, milletiyle çok çalıştı. Değişim büyük bir süreç, çalışmalarımızın ritmini bu doğrultuda arttırmalıyız. Ekonomimiz kesintisiz büyüdü. AB adaylığı süreci her geçen gün güç kazanarak devam ediyor. Bizler yeni adımları atmanın amacındayız. Türkiyemiz dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldi, Avrupa'nın 6. büyüğü haline geldik. Türkiye'de denizcilikte devrim yapıldı. 2002 yılında gemi inşa sektöründe dünyada 23. sıradaydı. Çin, Güney Kore ve Japonya'dan sonra şimdi dünyada 4. sıraya oturduk. Yat inşaatında ise dünya üçüncüsü olduk. Tersane sayımızı 37'den 84'e çıkardık. 57 tane yeni tersane yapımı da devam ediyor. 2013 yılı hedefimiz, ülkemizin 140 adet yeni tersaneye sahip olması. Bunlar planlandı ve gerçekleştiriliyor. Tuzla bölgesine sıkışan gemi inşaat sektörünü kıyı şeridine dengeli şekilde yayıyoruz. 2003'den bu yana 47 tersane hizmete verildi. 1998-2002 yılları arasında gemi inşa sektöründe ihracat 1.2 milyar dolarken, 2003-2007 arasında 4 kat artarak 5.3 milyar dolara ulaştı. İhraç edilen gemi sayısı da aynı dönemde 56'dan 183'e çıktı. İşte bu bizim iktidarımızın farkıdır" dedi.

Türkiye'nin yaşadığı büyük değişimi kolay yaşamadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Değişim kesintisiz bir süreç. Rehavete kapılmamalıyız. Önümüze daha büyük hedefler koyup, çalışmalarımızın ritmini buna göre arttırmalıyız. Kepez bölgesine bir liman kazandırdık. Bildiğiniz gibi Çanakkale-Gökçeada arasında feribot seferleri başladı. Eskiden çok ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Şimdi 1 saat gidiş, 1 saat geliş. Teknoloji bu, çağdaş muasır medeniyetler seviyesine çıkmak bu. Lafla muasır medeniyetler seviyesine ulaşılmaz. Türkiye her geçen gün dünya zirvesine doğru emin adımlar ilerliyor. Şu anda Türkiye ekonomisi, dünyanın 17. büyük ekonomisi haline gelmiştir. Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisi haline geldi. Dünyadaki değişimi ülkemizin lehine yönlendirebileceğimize olan inancımızla diyoruz ki, 2023 yılında hedefimiz, Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmaktır. Türkiye'nin 15 yıllık dönemde 7 basamak yükselmesini hayal görenler olacaktır. Ama unutmayalım ki 2002 yılında bugün bulunduğumuz yerler onlar için yine hayaldi. Ama bu hayaller gerçek oldu. Eğer inanırsanız, kendinize doğru tartar, planınız programınızı sağlam yaparsanız, hayal sanılan şeylerin hepsi gerçek olur. Bizim 15 yıl sonrası için söylediğimiz şey hayal değil, hedeftir. Bunu gerçekleştirebilecek kadroya sahibiz. Türkiye büyürken, gelişirken kalkınırken asıl zenginliği olan insanı ihmal etmedi, eğitim, sağlığa önem verdik. Gelibolu'da 1 yılda modern 50 yataklı hastaneyi hizmete açtık. Duble yıllar devam edecek, sosyal konulardaki kararlığımız devam edecek. İçdaş firması tarafından burada kurulan demir, çelik, enerji, tersane tesislerinde geçen yıl 2 milyar 100 milyon dolar ciro elde edildi, yaklaşık 777,5 milyon dolar ihracat yapıldı. 4 bin 500 kişiye istihdam sağlandığını öğrenmekten sevinçliyim. Üstelik bugüne kadar yapılan 1 milyar 700 milyon dolarlık yatırımın 2010 yılında 4 milyar 800 milyon dolara çıkacağını öğrenmek daha heyecan verici. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 13. sırada, en fazla ihracat yapan kurumlar arasında 11. sırada bulunan İçdaş'ın daha büyük yatırımlar yapacağına inanıyorum. Türkiye'nin ihtiyacı olan şey içi boş tartışmalar değil, işte burada gördüğünüz manzaradır. Yatırım yapan, üreten, istihdam oluşturan, kazanan, ihracat yapan, çalışan, kazandığını yeniden kullana herkesin başımız üzerinde yeri vardır" diye konuştu.

Törende Başbakan Erdoğan'a 10 bakan eşlik etti. Törende konuşmaların ardından İçdaş Tersanesi'nde inşa edilen 'Kardez' isimli yük gemisi Başbakan Erdoğan ve İçdaş Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Arslan tarafından İçdaş Genel Müdürü Bülent Engin'le yapılan canlı bağlantıda Türkiye'de ilk kez uygulanan balon tekniği ile denize indirildi. Başbakan Erdoğan, törenin ardından helikopterle Çanakkale il merkezine döndü.

(MEY-MŞ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title