Haberler

Başbakan Erdoğan, Hizmet-iş Sendikası'nın 10. Olağan Genel Kurulu'na Katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Son Olarak Türk Hava Yolları (THY) ile Hava-iş Sendikası Arasında Yürütülen Toplu-iş Sözleşmesinde Anlaşma Sağlanamaması ve Grev Aşamasına Gelinmesiyle İlgili Olarak, Sendikayı 'Gerçekçi' Olmaya Davet Etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son olarak Türk Hava Yolları (THY) ile Hava-İş Sendikası arasında yürütülen toplu-iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması ve grev aşamasına gelinmesiyle ilgili olarak, sendikayı 'gerçekçi' olmaya davet etti.

Erdoğan, "Ben şu kadar ücret istiyorum, vermezsen greve giderim. Bunları vermezsen seninle müzakereye oturmam, türü yaklaşımları zaman zaman görüyoruz. Bu ülkenin Başbakanı olarak 70 milyonun hesabını omzunda hisseden bir insan olarak sizlerin daha çok kazanmanızı istiyorum ama ikimiz de gerçekçi olmak zorundayız. Sizin, bizim elimizde olan tasarruf etmekte olduğumuz bu parayı eğer dikkatle tasarruf etmeyecek olursak yarınların Türkiye'sinin ne hale geleceğinin hesabını da yine beraber yapmak zorundayız.

Çünkü bu ülke bizim, bu gemi bizim. Bu gemi batarken hep beraber batacağız ama selamete çıkarsa hep beraber çıkacağız" dedi.

Hizmet-İş Sendikası'nın 10. Olağan Genel Kurulu DSİ Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Genel Kurula Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Şükrü Ayalan ve Hüseyin Tanrıverdi de katıldı. Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Murat Arslan'ın açılış konuşmasının ardından kürsüye Başbakan Erdoğan gelerek, bir konuşma yaptı. Erdoğan'ın konuşması sık sık delegelerin 'Koçum benim', 'Babasın sen', 'Türkiye seninle gurur duyuyor', 'Bu

sevda bitmez' sloganlarıyla kesildi. Erdoğan, Türkiye'nin emeğin ve alın terinin en kutsal değer olarak kabul edildiği ve yüceltildiği bir medeniyetten geldiğine işaret ederek, modern dünyada sendika ve emek kavramı yokken, toplumda saygın yer edinmemişken Türk toplumunda emeğin övüldüğünü vurguladı. Çalışma hayatının uzun yıllar tıpkı siyasi hayat gibi ayrışma temalarına sahne olduğunu, demokratik hak ve özgürlükler büyük ölçüde toplumdan esirgendiğini anlatan Erdoğan, geçmişte sendika, emek, örgüt, eylem

ve grev gibi hukuki kavramların toplumun geniş kesimi tarafından adeta öcü gibi görüldüğünü, yaşanan acı tecrübelerin de etkisiyle emek hareketi hak ettiği noktaya bir türlü ulaşamadığını kaydetti. Bunda geçmiş iktidarların da büyük payı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Emeğe ve işçi haklarına sahip çıkıyormuş gibi yapan ancak birkaç yasal düzenleme ile işi geçiştiren, sonrasında da bunun rantını 10 yıllarca kullanan iktidarları sizler de bizler de gayet iyi biliyoruz. Sadece büyük patronları ya da küresel

aktörleri muhatap alan, işçi haklarına tenezzül etmeyen iktidarları da, bu ülkeye kaybettirdiği yılları da gayet iyi biliyoruz" diye konuştu.

Emeğin kutsal ve yaşamın temeli olduğuna vurgu yapan Erdoğan, bugünün dünyasında özellikle gelişmiş ülkelerdeki sendikal yapıyla Türkiye karşılaştırıldığında aradaki mesafenin açıkça görüldüğünü söyledi. "Emek hareketi bize göre Türkiye'nin kalkınma hareketidir" diyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bugün üretimde, kalkınmada alınan mesafe ile övünüyorsak, yarınki Türkiye'ye umutla ve güvenle bakıyorsak bu başarıdaki en büyük pay işçilere aittir. Türkiye'nin imkan ve kaynaklarını beraberce zenginleştirecek, beraberce paylaşacağız. Sendikal hareketin önündeki tüm engelleri, toplumun önündeki diğer bütün engeller gibi aşmak emek hareketini hak ettiği konuma ulaştırmak bizim boynumuzun borcudur. Ama sendikalar da bize bu noktada yardımcı olmalıdır."

Türkiye'nin tarihi bir imkanın eşiğinde olduğunu, milletin iradesiyle ortaya çıkan tabloyu ülkeye büyük kazanımlar elde etmek için hep birlikte değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, "Önümüzdeki engelleri birlikte ortadan kaldıracaksak, çağdaş bir çalışma hayatını, çağdaş bir endüstriyel sistemi Türkiye'de hakim kılacaksak, bu mutlaka ve mutlaka sendikaların yardımı ve yol göstericiliği ile olacaktır" şeklinde konuştu.

Erdoğan konuşmasında sendikaların toplu görüşmelerdeki tavrını da eleştirdi. İyileşmenin sabahtan akşama bir gecede değil zamanla ve kademe kademe Türkiye'nin imkanları ve gücü ölçüsünde olacağının altını çizen Erdoğan, şunları söyledi:

"Ben şu kadar ücret istiyorum, vermezsen greve giderim. Ben şunları şunları istiyorum, bunları vermezsen seninle müzakereye oturmam, türü yaklaşımları zaman zaman görüyoruz ve bunlarla karşılaşıyoruz. Evet ben de bu ülkenin Başbakanı olarak 70 milyonun hesabını omzunda hisseden bir insan olarak sizlerin mutlaka daha çok almanızı, daha çok kazanmanızı istiyorum ama ikimiz de gerçekçi olmak zorundayız. Bu kardeşiniz tüm işçi kardeşlerimin, tüm vatandaşlarımın aynı zamanda emanetçisi durumunda. Yani sizin,

bizim elimizde olan tasarruf etmekte olduğumuz bu parayı eğer dikkatle tasarruf etmeyecek olursak yarınların Türkiye'sinin ne hale geleceğinin hesabını da yine beraber yapmak zorundayız. Çünkü bu ülke bizim, bu gemi bizim. Bu gemi batarken hep beraber batacağız ama selamete çıkarsa hep beraber çıkacağız. Toplumda huzur ve mutluluk olmazsa çalışma hayatında huzur ve mutluluk olmaz. Ötekinin mutluluğundan eksilterek mutlu olmayı değil birlikte, topyekün mutluluğu hedeflemeliyiz. Ben buna inanıyorum."

Sorunları diyalogla, uzlaşmayla, müzakereyle çözdüklerini, diyaloğun, müzakerenin önündeki engellerin kalktığını ifade eden Erdoğan, toplu iş sözleşmelerinde kazanılan hakların geçmişte olduğu gibi 2 aylık enflasyonla heba olmadığına işaret etti. Erdoğan, bütün imkanlara rağmen sorunun çözülememesi halinde eylemin en demokratik hak olduğunu dile getirerek, "Fakat daha konuşmaya başlamadan, müzakereyi açmadan, şartları masaya yatırmadan masayı terk etmek, Türkiye'nin imkanlarını ve şartlarını göz ardı

edip olmayacakları istemek kusura bakmayın tribünlere oynamak olur" dedi.

Başbakan Erdoğan, iktidara geldiklerinde kasanın 'tam takır' olduğunu belirterek, bir taraftan kasayı doldurmak için çalıştıklarını diğer taraftan çalışanların parasını ödediklerini söyledi. AK Parti iktidarının içi boşaltılmış bir ülke devraldığına işaret eden Erdoğan, "Ülke yol geçen hanına dönmüştü. 22 bankaya el konulmuştu. Kimse hesabını sormadı. Biz sorduk. İnanın çiftliklerindeki tavuklara varıncaya kadar el koyduk" diye konuştu.

Erdoğan, çalışanlara 13.5 katrilyonluk zorunlu tasarruf ödemesinin ardından Konut Edindirme Payları ile ilgili ödemelere de yakın zamanda başlayacaklarını açıkladı. Erdoğan ayrıca, sivil toplum kuruluşlarından Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde daha etkin rol oynamalarını da isteyerek, sendikaların desteği ve katkısı olmadığı takdirde Türkiye'nin katılım sürecinin tam olarak sonuca ulaşamayacağını da sözlerine ekledi.

(DA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title