Haberler

Başbakan Erdoğan: Barzani ile Düşüncelirimiz Örtüşüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Irak'taki gelişmeler pek de hayra alamet değil."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile yaptığı görüşmeye ilişkin, " Irak'taki gelişmeler pek de hayra alamet değil. Özellikle mevcut Başbakan'ın gerek kendi koalisyon ortaklarına olan davranışları, gerek Irak'taki yapılanma içerisindeki ben merkezli, adeta şartları zorlayıcı yaklaşımları, Irak'taki gerek Şii grupları, gerek sayın Barzani'yi, gerek Irakiye grubunu ciddi manada rahatsız etmektedir. Bunlar da bu süreci olumsuz şekilde etkilemektedir, bunun üzerinde durduk" dedi. Başbakan Erdoğan, görüşmelerde Barzani ile düşüncelerinin örtüştüğünü gördüklerini de belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 13'ncü Ticaret ve Kalkınma Konferansı ve resmi temaslarda bulunmak üzere Katar'a gitti. Başbakan Erdoğan, Katar'ın başkenti Doha'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi.

GÜNDEM IRAK, SURİYE VE PKK

Katar yolculuğu öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Barzani ile yapılan görüşme hakkında da açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Görüşmemizde birinci derecedeki konumuz Irak oldu. Çünkü Irak'taki gelişmeler pek de hayra alamet değil. Özellikle mevcut başbakanın gerek kendi koalisyon ortaklarına olan davranışları gerekse Irak'taki yapılanma içerisindeki ben merkezli adete şartları zorlayıcı yaklaşımları Irak'taki gerek Şii grupları, gerek sayın Barzani'yi ciddi manada rahatsız etmektedir. Bunlar bu süreci olumsuz etkilemektedir. Gündemizin diğer bir konusu ise Suriye oldu. Suriye ile ilgili değerlendirmemizde yaklaşım tarzımızın örtüştüğünü gördüm. Üçüncü önemli konuda PKK terör örgütü oldu. Yapılan görüşmelerde yaklaşım tarzımızın da aynı olduğunu gördük. Sayın Barzani'de bu konuda rahatsız olduklarını ve terör örgütünün yaklaşımlarını tasvip etmediklerini bizlere ifade ettiler" dedi.

TUTARSIZLIĞIN DEĞİŞİK BİR YOLU

Bir gazetecinin, "CHP, 4+4+4 ile ilgili yasanın şekil bakımından iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapmaya hazırlanıyor. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir" sorusu üzerine Erdoğan şunları söyledi:

"Bu, ana muhalefet partisinin her zamanki uygulaması ve hep müracaat ettiği yol. Tutarsızlığının değişik bir versiyonudur. Kutlu doğum haftasında İstanbul'daki töreninde ana muhalefet liderinin yapmış olduğu konuşmada orada ortaya çok farklı bir konuşma sunmuştu. Ben de heyecanlanmıştım. Herhalde anayasa mahkemesine falan da gitmezler. Burada 4+4+4'de Kuran'ın öğretilmesi var. Orada peygamberimizin hayatı var. Kuran'ın takdimi konusunda peygamberimizin hayatı ile ilgili bu kadar önemli bu kadar güzel sözleri söyleyenler bunu kalkıp da anayasa mahkemesine götürmezler. Sizlerinde ifade ettiği yaklışımı duyuyoruz. Temenni ediyoruz ki son anda belki vazgeçelerler ama dilekçeyi Anayasa mahkemesine vermişler."

Tutuklu vekiller için izlenen yol haritası ile ilgili de bilgi veren Başbakan Erdoğan, "Meclis başkanımız üç parti ile bu konuda görüşmesini yaptı. Fakat üç partiyle yaptığı görüşmede ortaya üç farklı yaklaşım tarzı çıkıyor. Şimdi bu üç farklı yaklaşım tarzı örtüşmeli ki meclis başkanımızda böyle bir teklifi bize getirmiş olsun. Bizde yetkili kurumlarımızda bunu değerlendirelim. Ama böyle o farklı öbürü daha farklı böyle bir yaklaşım ortaya koyuyorlar. Meclis başkanımızın ifadesiyle ben bunu iktidar partisine götüremeyeceğini söylemiş" diye konuştu.

POLİSLERİ TEBRİK ETTİ

Bir basın mensubunun, "İstanbul polisinin bugün yaptığı operasyonda toprak altından bombalar çıktı. Gelen bilgilere göre Barzani'nin hükümetin yoğun çabalarıyla PKK'ya yönelik alanı daralttığını bundan örgütün çok rahatsız olduğunu ve bir mesaj vermek amacıyla Barzani'nin İstanbul'da bir eylem yapacakları iddiaları var" sorusuna Erdoğan şöyle yanıt verdi:

"Bu polisimizin başarılı bir operasyonudur. Ama bu operasyon 20-25 gündür bir izlemenin sonucunda varılan bir netice. Bu teröristin yanında taşımış olduğu bombanın gücü oldukça fazla. Böyle bir operasyondan dolayı güvenlik güçlerimizi tebrik ediyorum. Bunun ardından ne gelir bunu da yargı ortaya çıkaracaktır" dedi.

GEMİDE İNCELEMELER SÜRÜYOR

İskenderun'da tutulmakta olan geminin Suriye'ye silah taşıdığı iddialarının sorulması üzerine Erdoğan, "Konu ile ilgili olarak gemide inceleme çalışmaları yapılıyor. Gemide silah olduğu henüz tahmini bir durum. Gerçekten silah varsa bunların hepsini incelemeye alınacak. ya bu gemi ülkesine geri gönderilecek yada faklı şeyler varsa alı konulacak. Şuan gümrük muhafaza ekiplerimiz incelemeye devam ediyor. Şuan kesin bir şey söylemem doğru olmaz" diye yanıtladı.

SURİYE'DEKİ GÖZLEMCİ SAYISI

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'deki gözlemci sayısını artırılması konusu üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gözlemci sayısını konusunda kararı Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyinin ilgili birimleri bir karar verecek. Başta söylenen sayı 250 gözlemcinin yeterli olduğu söyleniyordu ama şimdi bu rakamın 300'e çıkartılması talebi geldi. İnanıyorum ki, araziye gelenler, oradaki çalışmayı yürütenler gözlemci sayısına ya yeter diyecekler ya da daha fazla gözlemci talebinde bulanacaklar. Buradaki gözlem çalışmaları ne denli sağlıklı yürütülebilecek, rejim buna ne denli yardımcı olabilecek. Önlerini nasıl açacak nerelerde müsaade edecek nerelerde etmeyecek bunu bilemiyoruz. Gördüğümüz kadarıyla bugün Cenevre'de imzalar atıldı. Temenni ederiz ki, kan ve ölüm durur ve bundan sonraki süreçte halkın kendine olan öz güveni biraz daha artar" dedi.

KARDEŞLİK VE KOMŞULUK GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ

Suriye'deki son durum ile ilgili olarak genel bir değerlendirmede bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi:

"Şuan orada yardım paketleri dağıtılıyor. Yardım paketlerinin dağıtılıyor olması Suriye'de durumun nereye geldiğinin alametidir. Artık yokluk belirtileri başladı. Tabii üretim durma noktasına geldi. Milli bütçe ciddi bir zaafın içerisinde. Tabi böyle bir sürecin içerisinde buna ne kadar dayanabilirler ne kadar tahammül eder onu bilemem. Biz gerek Çin seyahatinde gerek İran seyahatinde edindiğimiz bilgileri sizle paylaştık. Çin'in bu konuda düşünceleri bizimle örtüşüyor, İran farklı bir yaklaşım içerisinde, Rusya müşterek bir çalışma yapmak istiyor. Bunlarla bu çalışmaları yürüteceğiz. Bizim bütün temennimiz İstanbul'daki zirvede alınan karar neticesinde İstanbul'daki ulusal geçiş konseyi toparlayıcı bir çalışmayı sürdürmek suretiyle inşallah çok daha güçlü bir çıkışı yaparlar ve Suriye'deki geçiş konseyi ile koordineli olan Suriye halkı buradaki rejimin yanlışlarına evet demeden bu işi demokratik bir yolla çözmeyi gerçekleştirir. Çünkü orada otokratik bir yapı vardır, dayatmacı otoriter bir sistem vardır. Suriye halkı bu sistem kurtulma kararını vermiştir. Bunun Suriye halkının büyük bir oranda kabullenmesi onun mücadelesini vermesi Suriye'nin bir an önce demokratik bir sistemin yolunu açacaktır ve o zaman kan duracaktır ölüm duracaktır. 10 bini aşkın ölüm var. 25 bini aşkın Türkiye'de sığınmacı var. 100 bini aşkın Ürdün'de sığınmacı var ve bütün bu insanlara biz tabi ki kollarımızı açtık gelen hayır diyemeyiz. Onun için tedbirlerimizi aldık. AFAT bununla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. ve gelen elimizden geldiği kadarıyla desteği veriyoruz ve kardeşlik ve komşuluk görevimizi yerine getiriyoruz. Sonunu hayırlı olmasını diliyorum."

12 EYLÜL'DE VERDİĞİMİZ SÖZLERİ YERİNE GETİRDİK

28 Şubat süreci ile ilgili olarak bugün yapılan soruşturma ve göz altıları ile ilgili sorulan soru üzerin Erdoğan, "Bir araştırma ve soruşturma devam ediyor. Konu ile ilgili olarak herhangibir değerlendirme yapmaktan öte daha öncede söylediğimiz gibi artık ülkemizde her kes şunu biliyor darbeler artık bu ülkede sorgulanıyor. 12 Eylül referandumunda verilen söz vaatler bunlar yerine geliyor. 12 Eylül referandumunda meydanlarda söylediklerimizi farklı şekilde eleştirenler, 'Bunlar sadece meydanlarda söylenir burada kalır' diyenler bu referandumun neticesinde yüzde 58'le evet diyenlerin haklılığını ortaya koymuş durumdadır. Burada da temennim odur ki hak yerini bulsun adalet süratle tecelli etsin" dedi.

Katar ziyareti ile ilgili de bilgi veren Başbakan Erdoğan, Katar Başbakanı ve Katar Emiri Al Sani ile bir görüşme yapacağını ve iki ülke arasında ilişkiler ile ilgili olarak görüşmelerde bulunacağını belirterek, "Bu görüşmelerde Katar ile ikili ilişkilerimizi gözden geçirerek iş birliğimizin daha geliştirilmesi için neler yapabileceğimizi ele alacağız. Elbette her iki ülkeyi de ilgilendiren bölgesel ve uluslar arası gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunacağız. Ziyaretim sırasında ayrıca 21 Nisan 2012 tarihinde Doha'da düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler 13'ncü Ticaret ve kalkınma konferansının açılışına da katılacağım. Orada katılımcılara bir hitabım olacak. Ben de konferansta yapacağım konuşmada Türkiye'nin ekonomik performansını 9,5 yıllık süre içerisinde ortaya koyarken, büyümede ve kalkınmada elde ettiğimiz başarılı grafik hakkında katılımcılara bilgi vereceğim" diye konuştu.

ERDOĞAN'A YARDIMCILARI DA EŞLİK ETTİ

Özel ANA uçağıyla, saat 20.00'da Katar'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan'ın yanı sıra, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik eşlik etti. Başbakan Erdoğan'ı Atatürk Havalimanı'ndan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve diğer ilgililer tarafından uğurlandı.

(FOTOGRAFLI) - İstanbul / Bakırköy

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI SEYRAN HAMİLE KALACAK MI? Yalı Çapkını Seyran ölecek mi? 4 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title