Haberler

Bakan Tüzmen'in Mersin Ziyareti

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak ile Yapılan Ekonomik İlişkilerin Bütün Risklere Rağmen Devam Ettiğini Belirterek, "Irak, Bizim Kanayan Bir Yaramızdır. Sıcak ve Tehlikeli Ortama Rağmen Ticari İlişkilerimizi Sürdüreceğiz" Dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak ile yapılan ekonomik ilişkilerin bütün risklere rağmen devam ettiğini belirterek, "Irak, bizim kanayan bir yaramızdır. Sıcak ve tehlikeli ortama rağmen ticari ilişkilerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Bakan Tüzmen, bir dizi açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Mersin'de, Gümrük Muhafaza Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvar açılışının ardından Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nün kaçakçılık operasyonlarında kullandığı bot ile Mersin sahilinde tur attı. Bot turunun ardından Mersin Serbest Bölge Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ve Mersin Serbest Bölge İşleticisi Anonim Şirketi'ni (MESBAŞ) ziyaret eden Tüzmen, buradan da Mersin Valiliği'ni geçerek Vali Hüseyin Aksoy'dan brifing aldı. Valilik'ten Akdeniz İhracatçılar Birliği'ne geçen Bakan Tüzmen, burada da ihracatçıların sorunlarını dinleyerek, kendisine ikram edilen ve üretimi Mersin'de yapılan helvadan yedi.

Mersin Serbest Bölgesi'nde bölge işletmecilerinin sorunlarını dinleyen Tüzmen, serbest bölgeleri tekrar cazibe merkezi yapacaklarını belirterek, "Çifte vergilendirme sisteminin kaldırılması için çalışmalarımız devam ediyor. En kısa zamanda bu uygulamayı kaldıracağız. Bu vergi sisteminin gelişi de zaten serbest bölgeler içerisindeki birkaç çürük adamlardan kaynaklandı. Siz de içinizdeki bu çürükleri iyi denetleyin ve onlara fırsat vermeyin" dedi.

Serbest Bölge işleticilerinin enerji alımında da pahalı alım yaptıkları yönündeki şikayetleri üzerine, Enerji Piyasa Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay ve Serbest Bölgeler Genel Müdürü Mehmet Demirel'i telefonla arayarak sorunların çözülmesi konusunda talimatlarda bulunan Bakan Tüzmen, dış ticarette serbest bölgelerin büyük önem taşıdığını ve bu yüzden serbest bölgeleri kötü durumda görmeyi istemediklerini söyledi. Serbest bölgelerde atıl tesisler görmek istemediğini ifade eden Tüzmen, "Çalıştığınız ve çalıştırdığınız insanlara dikkat edin. İçinizdeki çürükleri temizleyin. Bu süreçte serbest bölgelere devlet desteği de şart. Bundan sonra bu konulara daha çok eğilimde bulunacağız. Ankara'ya gider gitmez Enerji Bakanı ve Maliye Bakanı ile görüşerek sorunlarınızı tamamen ortadan kaldıralım" dedi.

Kaçakçılıkla mücadelede sonuna kadar gideceklerini belirten Tüzmen, "Son dönemde kaçak yakalamada beş kat artış oldu. Mersin, dış ticaret ve turizm yönünden çok önemli bir lojistik yer bizim için ama Mersin bunu kullanamıyor. Dünyanın önemli taşımacılık merkezinin Mersin olması için çalışmalarımızı yapacağız. Küçük ve orta boy işletmecileri de destekleyerek, Mersin Serbest Bölgesi'ne eski canlılığını kazandıracağız" diye konuştu.

AKİB ziyaretinde de ihracatçılara hitaben konuşan Bakan Tüzmen, "Mersin'in yaklaşık 10 milyar dolar dış ticaret hacmi var ama yeterli değil. Yaptığımız serbest ticaret anlaşmaları ile Türkiye'nin dış ticaret hacmi de artacak. Burada serbest bölge ve ihracatçılar, Türk ekonomisinin kalbi durumunda. Bizim çevre ülkelerle stratejilerimiz artık tuttu. Özellikle son 3 sene içerisinde ticaretlerimizi üç-dört kat arttırdık. Benim hayalim, Mersin'i dünyanın en önemli ticaret merkezi haline getirmek. Biz ne günlerden geçtik, çok sıkıntılı günlerimiz oldu. Türkiye de zaman zaman bu dönemlerden geçecek, ama sonumuz aydınlık olacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Tüzmen, Irak ile yapılan ticari ilişkilerin de çok önemli olduğunu belirterek, "Irak, bizim kanayan bir yaramızdır. Sıcak ve tehlikeli ortama rağmen ticari ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Bu konuda şimdilik yapacak başka bir şey yok" şeklinde konuştu.

(ÖT-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title