Haberler

Bakan Müezzinoğlu: Hastanelerimizde Acil Hastalar İçin Sarı-Kırmızı-Yeşil Alan Olacak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamu hastanelerinde "acile" gelme oranının yüzde 40'lara yaklaştığını belirterek, "Bilimsel veriler, bu acillerin yüzde 7-8 olduğunu, hiçbir zaman yüzde 10'u geçmediği yönünde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu,"...

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamu hastanelerinde "acile" gelme oranının yüzde 40'lara yaklaştığını belirterek, "Bilimsel veriler, bu acillerin yüzde 7-8 olduğunu, hiçbir zaman yüzde 10'u geçmediği yönünde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamu hastanelerinde "acile" gelme oranının yüzde 40'lara yaklaştığını belirterek, "Bilimsel veriler, bu acillerin yüzde 7-8 olduğunu, hiçbir zaman yüzde 10'u geçmediği yönünde. Demek ki, bize acil diye gelenlerin en fazla 4'te 1'i acil. Bunu ayrıştıracak bir çalışma yapıyoruz. Hastanelerimizde sarı-kırmızı-yeşil alan olacak" dedi.

Bakan Müezzinoğlu, Swiss Otel'de basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Hastanelerde polisi devreye girdirmeyi gerektirecek olağanüstü sıkıntılar olmadığını söyleyen Müezzinoğlu, şunları ifade etti:

"Her gün en az bir milyon hastayla muhatap oluyoruz. Her hastanın yanında bir refakatçi olsa, 2 milyon anlamına gelir. Bir hasta, hastaneye girdiğinde en az 3 muhatap bulur. Kayıt, hekim, laboratuvar. Yani bizim her gün 10 milyona yaklaşan muhatabımız var. Olağanüstü güvenlik tedbirlerindense olağanüstü caydırıcılık. Cezanın yüksekliğinden ziyade, caydırıcılığı önemsiyoruz. Mahkeme 6 ay, 1 sene sürmüş ve 1 yıl yerine 5 yıl hapis cezası vermiş. Bir yıl sonra zaten caydırıcılık anlamında 1 yıl veya 5 yıl olmasının önemi yok. Ama olay bugün olup da tutuklanırsa, 15 gün tutuklu kalırsa asıl caydırıcılığı biz burada bekliyoruz. Ayrıca her hastanede hasta hakları kurumları var. Hastalar orada hukuki haklarını arayabilirler."

Müezzinoğlu, süt anne merkezlerini kurmakla ilgili çalışmaların duraksadığını ama vazgeçmediklerini dile getirdi. Tam Gün Yasası'nın Kurban Bayramı'ndan önce çıkartmayı planladıklarını söyleyen Müezzinoğlu, yasanın sürdürülebilir ve geliştirilebilir olacağını ve beklentilere yüzde 70-80 oranında yanıt vereceğini aktardı.

-"VATANDAŞIN ACİL DURUMDA ÜCRETLE İLGİLİ MUHATABI OLMAMALI"-

Müezzinoğlu, kamu hastanelerinde "acile" gelme oranının yüzde 40'lara yaklaştığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Şu anda bizim kamu hastanelerimizde acil diye gelme oranı yüzde 40'lara yaklaştı. Bilimsel veriler, bu acillerin yüzde 7-8 olduğunu, hiçbir zaman yüzde 10'u geçmediği yönünde. Demek ki, bize acil diye gelenlerin en fazla 4'te 1'i acil. Bunu ayrıştıracak bir çalışma yapıyoruz. Hastanelerimizde sarı-kırmızı-yeşil alan olacak. Ama bu sınırları belirlemek o kadar da kolay değil. O çalışmaları tahmin ediyorum, 10-15 gün içinde tamamlayacağız. Şu anda diğer bir sıkıntımız, yüzde 40'lık hastalar içindeki acillere haksızlık yapılıyor. Oradaki herkes "Ben acilim' diyor. Esas acili ayırabilmek için kaybedilen zaman, o acil hasta için büyük bir kayıptır. Kırmızı alanda aciliyeti fazla olan, sarı alanı geçiş alanı gibi, yeşil alanı da rutin ayrımını yapmamız lazım. Çerçeveleri ve sınırları iyi belirlememiz lazım. Acil hizmetlerini hangi noktada olursa olsun, özelde, üniversitede, devlette bir vatandaşın acil durumda ücretle ilgili bir muhatabı asla olmamalıdır, ilkesel duruşumuz bu ve değişmeyecek."

-"KIZAMIK SALGINI YOK"-

Hasta kılığındaki görevlilerin kamu hastanelerinde denetim yapacağı iddialarına da yanıt veren Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Her türlü tedbiri almak bizim hem görevimiz hem sorumluluğumuzdur. Bu, sivil denetim de olabilir. Saha gözlemciliği sistemini önümüzdeki aylarda devreye sokacağız. Hizmetleri analiz edeceğiz, hizmetlerde aksayan yönler, daha iyi olması için gereken tedbirler, yaşanan sorunları 24 saat takip edeceğiz. Ben çok değişik saatlerde, gece saat 03.00-05.00'te, akşamüstü 16.00-17.00'de hasta ziyaretleri yapıyorum. Bu bir teftiş, denetim değil. O saatteki fotoğraf nedir, hastanın ve idarenin sıkıntısı var mı, aksayan yönler var mı? Ben son zamanlarda gittiğim illerde son bir ayda taburcu olmuş hastaların listesini alıyorum, çat kapı o adrese gidiyorum. Hastanın hastaneden yattıktan bir ay sonra bize önerebileceği bir gözlemi var mı, yaşadığı bir sıkıntı var mı diye. Hasta transfer sistemi ambulansları kuruyoruz. İhtiyacı olan hastalarımızın hastaneye gidip gelmesine yeni ambulanslarımızla çözüm buluyoruz."

Son 2 haftanın kızamık vakası sayısının 10'lu rakamlara düştüğünü belirten Müezzinoğlu, "Suriye'den gelen vatandaşların bir kısmı aşılanmamış, bir kısmı aşı yaşını geçmiş. Bütün tedbirlerimize rağmen burada zemin hazırlayan bir durum olduğunu yadsıyamayız. Özellikle kamplara aldıklarımıza aşılar yapıyoruz ama virüsün geliş kaynağı Suriyeli vatandaşlar değil, Avrupa'dır ama aşılanmamış olan insanlar da hastalığa dönüşmesi zeminini hazırladı. Salgın yok" ifadelerini kullandı.

-"ÇOCUK İZLEM MERKEZLERİ YAYGINLAŞIYOR"-

Çocuk istismarının önlenmesi ve istismara uğrayan çocuklara bilinçli ve etkin bir şekilde müdahale edilmesi amacıyla, adli ve tıbbi işlemlerin, bu alanda eğitimli kişilerden oluşan bir merkezde ve tek seferde gerçekleştirilmesi için kurulan ve şu an 13 ilde bulunan Çocuk İzlem Merkezleri'ni (ÇİM) yıl sonuna kadar yaygınlaştırma gayretinde olduklarını söyleyen Müezzinoğlu, şunları ekledi:

"Bunların asla adresleri yok. Dolayısıyla çocuk izleme merkezleri Ankara'da nerededir, diye baktığınızda herhangi bir aile sağlığı merkezi tabelası görebilirsiniz ama o aile sağlığı merkezi değil, çocuk izleme merkezi görevi üstlenir. Hukuki ve adli sürecin çocuklardaki yıpratıcılığını en aza indirebilmek için bu merkezleri kurduk. Aile ve çevresel etkileri ortadan kaldıran bir yapı. 17 merkezle götürüyoruz.

Yüzen gemi hastane projesini tamamladık, önümüzdeki haftalarda ihalesini yapacağız. Dünya tarihinde ilk defa hastane projesiyle yapılacak olan gemi, Türkiye'ye ait olacak ve önümüzdeki yıl sonuna kadar ihale süreçlerini tamamlamış olacağız. Burada ameliyathaneleriyle, yoğun bakım ve acil hizmetleriyle ulusal ve uluslararası yardımlarda veya sağlık desteklerinde bulunacak." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Mehmet Müezzinoğlu Swissotel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title