Haberler

Bakan Eker: "İki proje için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurduk"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ceylanpınar ve Harran ile ilgili yürüttükleri iki proje için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurduklarını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ceylanpınar ve Harran ile ilgili yürüttükleri iki proje için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurduklarını bildirdi.

TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı'nın, ekonomide ve toplumsal yaşamda kalitenin, verimliliğin, rekabet gücünün artırılması, bilgi toplumuna dönüşümün gerçekleştirilmesine destek amacıyla verdiği "eTR Ödülleri" için TBMM'de tören düzenlendi.

Bu yıl 11'incisi verilen ödül için düzenlenen törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katıldı.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, "Özel Ödül"e, Ceylanpınar Sulama Projesi ile layık görüldü.

Ödül dolayısıyla konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "bir müsibet bin nasihattan evladır" sözüne işaret etti. Eker, 2007'de son 60 yılın en şiddetli kuraklık dönemini yaşadıklarını anımsatarak, "O yıl Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde 50 bin hektar araziyi sürdük, tohum ektik, gübreledik ancak hiç yağış almadığımız için üzülerek, hüzünle sırtımızı dönüp gittik" dedi.

Eker, Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde 110 bin hektar arazinin bir daha böyle felakatle karşı karşıya kalmaması için üretecekleri çözümleri düşündüklerini anlattı. Eker, jeolojik etütler yaptıklarını, Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nin bulunduğu arazinin altında yüzlerce metre derinde çok büyük su kaynakları tespit ettiklerini söyledi. Eker, burada, dünyada bir sahadaki en geniş alanda yapılan, en modern ve en yüksek teknolojinin kullanıldığı modern sulama sistemi kurduklarını belirterek, 500 bin dönüm arazinin, bu projeyle sulamaya açtıklarını vurguladı.

Kurdukları sistemle, bitkinin üzerine yarım, bir metre mesafeden yağmur yağdırıldığını ifade eden Eker, bunun bilgisayar kontrollü olduğunu kaydetti. Eker, "Burada ileri teknoloji, bilişim teknolojisi, toprağın muhafazası, erozyona, tuzlanmaya karşı önlemler var. İki yılda bir ürün alıyorduk, iki yılda bir ekiyorduk, dekar başına 200-250 kilogram kadar, hektara 2-2,5 ton kadar ürün alabiliyorduk. Şimdi her yıl ekiyoruz ve dekar başına şu anda 500- 600 kilogram, hektar başında 5-6 ton hububat alıyoruz. Nadas yok, her yıl ekebiliyoruz" diye konuştu.

-"Devlet işletmeleri zarar etmeden de yönetilebilir"

Eker, bunun, geleneksel anlamda devlet işletmelerinin zarar etmeden de yönetilebileceğini ortaya koyduğunu vurguladı.

Teknoloji kullandıklarını, sermayeyi artırdıklarını dile getiren Eker, doğru yönetim teknikleriyle de bunu gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Eker, 21. yüzyıl için gelecek bilimcilerin, gıda, enerji ve suyu, üç mücadele alanı olarak nitelendirdiklerini belirtti. Eker, dünyada kullanılan suyun yüzde 75'inin gıda amaçlı tarım için olduğu gözönünde bulundurulduğunda, mücadele alanının enerji, gıda ve tarım olduğunu söyledi.

-Guinness Rekorlar Kitabına başvuru

Bakan Eker, şöyle devam etti:

"1960'lı yılların sonundan başlayıp 1980'li yılların sonuna kadar, yer altı sulamalarıyla Harran'da yapılan hatalı sulama uygulamalarıyla 50 bin hektar arazi tuzlanma sorunuyla karşı karşıya kaldı, çoraklaştı. Biz onun için ayrı bir proje yaptık. Bunun bir kısmını kurtardık, diğerini de kurtarıyoruz, 2014 sonuna kadar orası bitecek. Geçmişte hatalı uygulamalar nedeniyle çoraklaşmış 50 bin hektar araziyi de tekrar kazandırıyoruz.

Bu iki projeyle ilgili Guinnes Rekorlar Kitabı'na başvurduk. Ceylanpınar ile ilgili dünyanın büyük alandaki, en modern ve en büyük sulama projesi olması nedeniyle başvurduk. Dünyada bunun kadar modern ve büyük, etkin kaynak kullanımının sağlandığı bir başka proje yok. Diğer Harran bölgesinde yaptığımız drenaj çalışmasında, yer altına on binlerce kilometre drenaj için süzgeç görevi gören borular döşedik. Toprağın tuzlarını çekip götürecek ve toprağı yıkayarak tekrar organik kabiliyetini artıracak proje."

-"Kazancı ve kaybı ortak paylaşıyoruz"

Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, bu yıl TÜSİAD ile birlikte düzenledikleri ödüllerin 11'incisini verdiklerini anımsattı. Eczacıbaşı, bu ödüllerin artık rüştünü ispat ettiğini söyledi.

Eczacıbaşı, geçen 11 yıl boyunca 350'ye yakın projenin başvuruda bulunduğunu ifade ederek, bu yıl 52 kurumun ödül için başvuru yaptığını bildirdi.

Bu ödüllerin bir yolculuk olduğunu dile getiren Eczacıbaşı, kazancı ve kaybı ortak paylaştıklarını kaydetti.

Eczacıbaşı, ödül alan, almayan her projenin, kendileri için çok değerli olduğunu belirterek, yarışan her projenin ülkenin daha rekabetçi bir yapıya kavuşması için adım olduğunu vurguladı.

2014 bütçe ödeneğinin yüzde 12'sinin faiz ödemesine ayrıldığına işaret eden Eczacıbaşı, bunu tersine çevirmeleri gerektiğini söyledi. Eczacıbaşı, tasarruf ve verimliliğin, e devlette ana tema alması gerektiğini ifade etti.

-"Galibi ülkemiz"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, bu projeden gurur duyduğunu, bu çalışmaların Türkiye'nin gururu olduğunu dile getirdi.

Bilgi teknolojileri arasında yaşanan gelişmelerin, yepyeni bir dünyanın kapılarını açtığını belirten Yılmaz, e devlet projesinin, kamu hizmetlerinin daha ucuz, etkin şekilde sunulmasına, kamuda tasarruf ve verimliliğe katkı sağladığına işaret etti.

Ödüller için aldıkları her başvurunun, bilgi toplumunun gelişmesine katkı sağladığını kaydeden Yılmaz, "Katılanlar arasında yarışın mağlubu yok, galibi ise ülkemiz" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Faruk Eczacıbaşı Ceylanpınar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title