Haberler

Bahçeli: Bedelli Askerliği Gündeme AK Parti Taşıdı

Bursa Gezisini, Karacabey İlçesinden Sonra, Mustafakemalpaşa İlçesine Bağlı Yeşilova Beldesi'ne Giderek Sürdüren Devlet Bahçeli, Burada Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı.

Bursa gezisini, Karacabey ilçesinden sonra, Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Yeşilova Beldesi'ne giderek sürdüren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Bedelli askerlik" ile ilgili soruyu yanıtlayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bunu gündeme AKP'nin taşıdığını söyledi.

"AKP bazı konuları toplum gündemine getiriyor, arkasındanda bir çekince duyuyor. Toplumda bunun tartışılması için bir gözlemde bulunmak istiyor" diyen Bahçeli, "Bedelli askerlik tartışması, seçim sürecinde AKP tarafından günde taşındı. Bu sebeple, ana muhalefet partisi de, 'Bir öncelik alayım' diye, fazla düşünmeden, biraz da aceleci davranarak, bu konuyu topluma takdim etmiş oldu. Bu konunun iyi düşünülmüş olması gerekiyor. Ülkemizde TSK'nın yapısı, ülkenin bulunduğu stratejik konum ve böyle bir şeyde savunma gücü, caydırıcılık vasfı gibi konularda iyi değerlendirilmeler yapılabilmesi için üç saç ayağının oluşması lazım. Bunlardan birincisi, siyasi iktidar olaya nasıl yaklaşıyor. İkincisi, siyasi iktidarın perspektifine Genel Kurmay nasıl yorumlama getiriyor. Birde toplum ve sivil toplum kuruluşları olaya nasıl bakıyor. Bunun üçü bira raya gelip, yapılması gerekenler, toplumu her hangi bir sıkıntıya koymadan uygulanmalıdır," dedi.

'ŞEHİT VE GAZİ DERNEKLERİNİN GÖRÜŞLERİ ÇOK FARKLI'

Bedelli askerlik ile ilgili olarak bazı terörist faaliyetlerde hayatını kaybetmiş şehitlerin yakınları, şehit ve gazi derneklerinin görüşlerinin çok farklı olduğunu belirten MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu sebepten dolayı Türkiye'nin bugünkü ortamında çok dikkatli olmak gerektiği belirtti.Oy beklentileri ile bazı talepleri gündeme getirip, sonra da bunun yapılmaması halinin, başka sıkıntıları da birlikte getire bileceğini belirten Devlet Bahçeli, konuyla ilgili olarak görüşlerini şöyle anlattı:

'BU TARTIŞMALARIN SÜRMESİNİN, OY AVCILIĞINDAN BAŞKA BİR ANLAMI YOK'

"CHP, Ana Muhalefet Partisi olarak bir yaz tatilinde askerlik sürecini gündeme taşıyor. Hepsine hepsine bakıldığında bu konuda, çok ciddi hazırlık yapılmadığı, askerlik müessesine çok ciddi bir yaklaşım içersinde bakılmadığı, Türkiye'nin yakın bir tarihte yaşanmış olan, TSK'nın komuta ve Mehmetciği ile beraber omuza omuza verdiği mücadelenin hiç dikkate alınmaksızın, sadece ve sadece, oy kazanmak için, İktidar ile Ana Muhalefet arasında bir yarış gibi algılanıp topluma takdim edilmesini uygun bulmuyoruz. Böyle bir durum karşısında biri diyor ki, 'Hemen çıkartalım' Öbürü diyor ki, 'Seçimlerden sonraya erteleyelim' Bu gibi yaklaşımlar tartışmayı hızlandırır. Bunlar önemli konulardır. Şu an için gençlerimiz bedelli askerlik beklentisi içinde bulunmaktadır.

Mesela ilk dört aylık kısaltılmış askerliği 1975 yılında, bizim dönem yaptı. Kısa dönem askerlik uygulamasından yararlananlardan biride bendim. İzmir Bornova'da yaptım. O günden bu güne kadar kısa dönem askerlik kavramı var. Birde bedelli askerlik tartışmaları devam ediyor. Bu tartışmaların hepsi TSK'nın personel rejimini örseliyor. Toplum olarak bedelli askerliği bir yana bırakırsak, bu ülkede yetişmiş bir gencin söz gelimi, üniversiteyi bitirmiş, yüksek lisans veya doktora programı için bugüne kadar ki askerliği erteleme aralığı, 27-31 yaş arasıdır. 31 yaşında Yüksek Lisansını tamamlamış bir genci, belli bir süre içersinde askere almayı düşünüyorsunuz. Bu çarpıklıkların giderilmesi lazım.

MHP olarak bu tartışmalara nokta koyacak bir tek yol görüyoruz. AKP ve CHP hangi metinde anlaşacaklarsa, onu meclise getirsinler. Bunu MHP değerlendirir. Şehit ailelerinin hassasiyetlerini tartışma zeminini iyi seçemezseniz, şehit ve gazi yakınlarını incitirsiniz. Yani üniversite gençlerine yazın askerlik yaptırmak istiyorsanız, düşünmek lazım. Bodrum'da mı ', Marmaris'te mi ', Çeşme'de mi ' Bunun Türkiye'de, tartışma zeminine çekilmesi de doğru değil. İktidar ve ana muhalefet bir araya gelirse bu konuyu bir sonuca bağlarlar. Yoksa bu tartışmalarla TSK'yı, toplumu, şehit yakınları ve gazileri incitmenin bir faydası yok. Askerliğin bedel ile ifade edilmesi bir kere çok yanlış. Bedelli dediğiniz zaman, bedeli ödeyemeyenlerin durumu ne olacak. Bu tartışılabilir. Geçmişte hayatını kaybetmiş şehitlerimizin bedelini kim, nasıl ödeyecek' Çağdaş, ülkenin savunma gücünü dikkate alan TSK hangi tür askerlik ile, ülke savunmasında güçlü olacağı değerlendirilmelidir. Seçim sürecinde bu tartışmaların sürmesinin, oy avcılığından başka bir anlamı yok. Terörle mücadelede çocuğu şehit olmuş bir ailenin bedelini kim ödeyecektir. Türkiye'de yeni yaraların açılmasına vesile olur. Yapılması gereken tek şey, iktidar ve ana muhalefet partisinin konuyu meclise getirmesi. Meclis tatile girmeden gündeme getirirlerse MHP katkı sağlar."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title