Haberler

Azerbaycan'daki Genel Seçim

Azerbaycan'da yapılan milletvekili seçimini izleyen uluslararası gözlemciler, seçimin "adil, demokratik, şeffaf ve uluslararası standartlara uygun bir ortamda geçtiğini" bildirdi.

Azerbaycan'da yapılan milletvekili seçimini izleyen uluslararası gözlemciler, seçimin "adil, demokratik, şeffaf ve uluslararası standartlara uygun bir ortamda geçtiğini" bildirdi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) tarafından yayımlanan bildiride, Azerbaycan vatandaşlarının iradesinin seçimde tam şekilde temin edildiği vurgulandı.

Seçimin açık, şeffaf ve güçlü rekabet ortamında gerçekleştirildiği savunularak, oy vermenin ve sayımın uluslararası standartlara uygun olduğu kaydedildi.

Türk Keneşi Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) gözlem heyetinin açıklamasında da Azerbaycan seçimlerinin hem ülke hem de uluslararası standartlara tam uygun olduğuna işaret edildi. TÜRKPA'nın açıklamasında seçimde herhangi bir yasa ihlaline rastlanmadığının altı çizildi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi gözlemci heyetinin açıklamasında ise herhangi bir olağanüstü durumla karşılaşılmadığı, seçimin demokratik ve şeffaf şekilde sonuçlandığı aktarıldı.

GUAM Parlamenter Asamblesi'nin bildirisinde, seçimlerin vatandaşların iradesine uygun sonuçlandığı ve genel olarak olumlu değerlendirildiği ifade edildi.

Seçim Gözlemi için Avrupa Akademisi'nin (European Academy for Elections Observation) açıklamasında ise bazı bölgelerde ufak teknik sorunların gözlemlendiği fakat seçimin genel olarak uluslararası standartlara uygun olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, oy sayımının şeffaf olduğu ve hiçbir sorunun yaşanmadığı belirtildi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) gözlem heyetinin açıklamasında da seçimin uluslararası standartlara uygun gerçekleştirildiği, hazırlık ve oy kullanma sürecinin teknik olarak iyi organize edildiği bildirildi. AKPM gözlemcilerinin herhangi bir seçim ihlali ile karşılaşmadıkları, oy sayımında bazı kusurların tespit edildiği, bunun da görevlilerin tecrübesizliğinden kaynaklandığı belirtildi. Açıklamada, seçimlerin halkın iradesini tam olarak ifade ettiği kaydedildi.

Bağımsız Devletler Topluluğu gözlem heyeti de seçimde ciddi yasa ihlalleri ile karşılaşılmadığı, seçimlerin şeffaf ortamda yapıldığı, vatandaşların hür iradesinin sandığa yansıdığı şeklinde açıklama yayımladı.

"Seçimlerde şeffaflık vardı"

Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, halkın seçime olan ilgisini, demokrasinin işlediğini bizzat gördüklerini, bunun Azerbaycan için güzel gelişme olduğunu söyledi.

Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Genel Başkanı Akkan Suver de Azerbaycan seçimlerinin Batı standartlarında gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Suver, "Daha önce Bulgaristan ve Yunanistan'daki son seçimleri izledik. Azerbaycan seçimleri bu ülkelerin seçimlerinin üzerindeydi. Seçimlerde şeffaflık vardı. İtiş kakış yaşanmadı" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Azerbaycan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title