Haberler

Aydın'da Çiftçiler Karasabandan Vazgeçemiyor

Aydın çiftçiler asırlar öncesinde olduğu gibi arazilerini karasabanla sürüyor.

Aydın çiftçiler asırlar öncesinde olduğu gibi arazilerini karasabanla sürüyor. At ve öküzlerin faal olarak kullanıldığı Aydın dağlarında çiftçiler engebeli arazi yapısı nedeniyle bahçeleri at ve öküzlerle sürmek zorunda olduklarını belirttiler.

Aydın'ın kaliteli incir üretimi ile ünlü dağ köylerinde çiftçiler karasabandan vazgeçmiyor. Arazinin yapısı, incir ve zeytin ağaçlarının durumu nedeniyle gelişen teknolojiye rağmen karasabandan vazgeçemeyen köylülerin en önemli yardımcıları asırlar öncesinde olduğu gibi atlar ve öküzler.

Gelişen teknoloji Ünlü Seyyah Evliye Çelebi'nin 'Dağlarından yağ, ovalarından bal akar' sözleriyle tasvir ettiği verimli Aydın dağlarında karasabana çözüm bulamadı. Çiftçiler, asırlar önce olduğu gibi arazilerini öküz ve atlarla işlemeye devam ediyor. Köylerde at ve öküzlerle çiftçilik yapabilen çok az insan kalırken yeni neslin bu meşakkatli işi yapmak istemediği belirtildi.

Aydın'ın Köşk İlçesi'ne bağlı Uzundere Mahallesi'nde yaşayan Sait Dağ, ekonomik nedenlerden değil, arazinin yapısından dolayı mecburiyetten hayvanlarla çift sürmek zorunda kaldıklarını belirtti. Dağ, "Traktör ve diğer araçlar incir ve zeytin bahçelerinde iş görmediği için mecburen öküz ve atlarla çift sürüyoruz. Zor oluyor ama başka bir alternatifimiz yok. Tek sıkıntı yeni nesil at ve öküzlerle çift sürmesini bilmiyor. Öğrenmek de istemiyorlar. Herkes şehirde yaşamak istiyor" dedi.

Mühendislerden daha fazla maaş alıyorlar

Bir çift at ya da öküze sahip olup ta dağlık arazilerdeki incir ve zeytin bahçelerinde çift sürenler günlük 300 TL yevmiye alıyor. Sezonda bir mühendisten daha fazla para kazanmalarına rağmen eskisi gibi kimse at ve öküzlerle çift sürmek istemiyor. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title