Haberler

Avukat Behiç Aşçı Ölüm Orucuna Son Verdi (2)

Avukat Behiç Aşçı, F Tipi Cezaevlerinde Tecride Son Verilmesi Amacıyla 5 Nisan 2006'da Başlattığı Ölüm Orucuna 293. Günü Dolarken Son Verdi.

Şişli'de bulunan evinde 293 gündür F tipi cezaevlerinde tecride son verilmesi amacıyla ölüm orucunu sürdüren Avukat Behiç Aşçı ile Adana'da 262 gündür ölüm orucunda bulunan Gürcan Görüroğlu, taleplerin kabul edilmesi üzerine eyleme son verdi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türk Tabipler Birliği(TTB) Merkez Konsey Başkanı Prof.Dr. Gencay Gürsoy, İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu ve Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Taylan Talay, Aşçı'nın ölüm orucunu sürdürdüğü Şişli'deki evinin önünde basın açıklaması yaptı.

AÇILIMLAR DEVAM EDECEK

Gürsoy, TTB'nin F tipi cezaevlerinde yaptığı incelemeleri rapor halinde sundukları Adalet Bakanlığı'ndan "F tipi Cezaevlerindeki koşulların değiştirilmesinin kabul gördüğünü ve bunun bir genelge ile bugün yayınlandığını" anımsattı. Genelge uyarınca her hükümlünün sosyal alanlarda diğer mahkumlarla haftada 5 saat olan birlikte zaman geçirme süresinin 10 saate çıkarıldığını belirten Gürsoy, "Daha sonra onun 20 saate çıkarılma ihtimali var. Daha başka açılımlar da olabilir. Biz de bu gelişmeyi Behiç Aşçı'ya ilettik ve ondan da ölüm oruçlarının durdurulacağı haberini aldık. Acı olayların sonunda bu sevindirici haberi vermekten mutluyuz" dedi.

AŞÇI'DAN GÖREVİ DEVRALDIK

Çelebi de, F tipinde tecrit konusunun yıllarca tartışıldığını ve gerilimler yüzünden insanların öldüğünü, sakat kaldığını belirterek, "Demek ki bugünküne benzer düzenlemeyle, bu sorunlar aşılabilirdi. Bu kadar insan ölmeden bu adımlar atılabilirdi. Biz DİSK, TTB, KESK ve TMMOB olarak bu konuda önemli girişimlerde bulunduk. Hrant Dink'in ölümünden sonra tabi sıkıntılıyız ama az da olsa bu haber bizi sevindirdi. Böylelikle belki, ikinci bir ölümü yaşamayacağız. Umarım Aşçı'nın tedavisi gerçekleşir ve eski sağlığına kavuşur. Genelgeye ilişkin gelişmelerin takipçisi olacağız. Aşçı'yla konuştuk, bu görevi ondan devraldık.

İstanbul Barosu Başkanı Kolcuoğlu ise, Aşçı'nın sabırla ve kararlılıkla davranarak, insani taleplerinin bir ölçüde yerine getirilmesini sağladığını söyledi. Kolcuoğlu, bakanlık genelgesini, cezaevlerindeki insani koşullar konusundaki isteklerin tamamını karşılamasa da, önemli bir başlangıç olarak nitelendirdi.

"ÖLÜM ORUCUNA ARA VERDİ"

Aşçı adına açıklama yapan Halkın Hukuk Bürosu'ndan avukat Taylan Talay da Aşçı'nın, sürecin tarafı olan demokratik kitle örgütlerine sonsuz teşekkürlerini ilettiğini aktardı. Şu anda Aşçı'yla birlikte, Adana'da ölüm orucunu sürdüren Gülcan Görüroğlu'nun da eylemine "ara verdiğini" söyleyen Talay, "Uşak Kapalı Cezaevi'nde 268 gündür ölüm orucunda bulunan Sevgi Saymaz bulunuyor. Adalet Bakanlığı'nın yayınlanan genelgesini Aşçı'ya ilettik, kendisi de ölüm orucuna ara verdi. Bundan sonra tecride karşı mücadelesini farklı eylemlerle sürdürecek.

Sevgi Saymaz'ın, bırakıp bırakmadığı belli değil, umuyoruz o da bırakır" diye konuştu.

AŞÇI TEDAVİ ALTINA ALINDI

Behiç Aşçı evinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansa bindirilerek, tedavi altına alınmak üzere İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Nastanesi'ne götürüldü.

Şişli'deki evinden ambulansa bindirilerek götürülmesinin ardından Aşçı'nın ailesi ve sevenleri sevinç gösterileri sergiledi. Halaylar çeken grup, "Behiç Aşçı onurumuzdur, yaşasın ölüm orucu direnişimiz" sloganları attı.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title