Haberler

ATO Başkanı Aygün: "Petrol Yasası Umutlarımıza Darbe Vurdu"

ATO Başkanı Sinan Aygün, Yeni Petrol Yasası'nın Yabancı Şirketlere Sınırsız Petrol Arama Hakkı Verirken Kamunun Haklarını Elinden Aldığını Söyledi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, 17 Ocak'ta TBMM'den geçen ve yabancı şirketlere sınırsız petrol arama hakkı tanıyan Petrol Yasası'nın, Türkiye'nin petrol umutlarına ağır bir darbe vurduğunu söyledi. Türkiye'de petrol olmadığı iddialarını hatırlatan Aygün, "Olmayan şeyin yasası olur mu? Türkiye'de petrol olmadığını söylemek için önce arama yapmak lazım. Türkiye'de yeterince arama yapılmadı. Bu yasayla Türkiye'nin petrol arama çalışmalarına ve umutlarına ağır bir darbe vurulmuştur" dedi.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, ABD'de yılda 17 bin, Romanya'da 6 bin kuyu açılırken Türkiye tarihi boyunca 3 bin 326 petrol ve doğalgaz kuyusu açıldığını söyledi. Aygün, "ABD'nin sadece Teksas eyaletinde 1 yılda 3 bin sondaj yapılıyor. İtalya ve Fransa bile yılda 150 kuyu açarken bizde Cumhuriyet tarihi boyunca yılda ortalama 40 kuyu açıldı" diye konuştu.

Aygün, yeni yasayla ruhsatın alınmasından sonra üç yıl içinde arama sondajına başlama zorunluluğunun kaldırılmasının, sondaj çalışmalarını daha da azaltacağını vurguladı. Türkiye'nin petrolde dışa bağımlılığının faturasının ağır olduğuna işaret eden Aygün, 2006 yılında ham petrol ve petrol ürünlerine 16 milyar dolar ödendiğini hatırlattı.

"İLLER ARASINDA AYRIMCILIK"

Petrol üretiminin tamamına yakınının kalkınmada öncelikli illerde yapılması durumunda, devlet hissesinin yarısının söz konusu illerdeki il özel idaresine verilecek olmasını da eleştiren Aygün, "Bu yapılan ayrımcılıktır. Ankara'da toplanan vergi sadece Ankara'da mı harcanıyor, o illerde harcanmıyor mu" diye sordu.

Aygün, DTP'li Diyarbakır Belediye Başkanı'nın "Bölgenin petrol geliri bölgeye bırakılsın" açıklaması dikkate alındığında, Petrol Yasası ile getirilen bu düzenlemenin kafa karıştırdığını söyledi.

"TPAO'NUN RUHUNA EL FATİHA"

Yeni yasayla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetinde bulunma hakkının kaldırıldığını, diğer şirketlerden daha fazla arama ruhsatı alabilme hakkının da elinden alındığını belirten Aygün, "TPAO işlevsiz bir kuruluş haline getirilmiştir ve özelleştirilmesinin önü açılmıştır. TPAO'nun ruhuna el fatiha" dedi.

"MİLLİ MENFAAT BÖLÜMÜ ÇIKARILDI"

Petrol Yasası'nda yer alan "Milli Menfaatin Korunması" başlıklı bölümün yeni yasada kaldırıldığını ifade eden Aygün, "Bu yasayla milli menfaatlerin yerini yabancıların menfaatleri almıştır" diye konuştu.

Petrol konusunda Irak'ta silah zoruyla yapılanın Türkiye'de yasayla yapıldığına dikkati çeken Aygün, şunları kaydetti:

"Tam da Irak'ta petrol sektörünün serbestleştirilmesi ve petrolü bölüşme çalışmalarının devam ettiği bir sırada Türkiye'de de yabancılara önemli imtiyazlar sağlayan Petrol Yasası'nın çıkarılması manidardır."

"YABANCIYA SINIRSIZ HAK"

Yeni yasayla, ülke içinde üretilen ham petrol ve doğalgaz ile bunlardan elde edilen petrol ürünlerinin kara sahalarında yüzde 65'inin, deniz sahalarında ise yüzde 55'inin memleket ihtiyacına ayrılması zorunluluğunun kaldırıldığını söyleyen Aygün, yabancı şirketlere, ürettikleri ham petrol üzerinde sınırsız tasarrufta bulunma hakkı verildiğini bildirdi.

Yabancı şirketlerin ürettikleri ham petrol ve doğalgazın tamamını ihraç edebileceklerini belirten Aygün, olağanüstü durumlarda bile üretilen ham petrolün Türkiye'de kullanılmasının mümkün olamayacağını anlattı.

"DEVLET HAKKI GELİRİ KALDIRILDI"

Arama ruhsatlarından hektar başına alınan "devlet hakkı" gelirinin de tamamen kaldırıldığını söyleyen Aygün, üretilen ham petrolden alınan yüzde 12.5'lik devlet hissesi oranının ise kademeli olarak yüzde 2'ye kadar indirildiğini kayderek, devletin gelirinin yüzde 70 oranında azalacağını belirtti.

Uluslararası petrol şirketlerinin istediği doğrultuda bir yasa çıkarıldığını savunan Aygün, yabancı devletlerin doğrudan ve dolaylı bir biçimde idaresinde etkili olabilecekleri şirketler ile yabancı bir devlet namına hareket eden şahısların petrol faaliyetlerinde bulunamayacakları hükmünün de yasadan çıkarıldığını anlattı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title