Haberler

ARÜ'lü Akademisyenler Ardahan'ın Çevre Sorunlarını Tartıştı

Güncelleme:

Ardahan Üniversitesi, kentsel ve bölgesel konularla ilgili ufuk açıcı nitelikteki toplantılara destek vermeye devam ediyor.

Ardahan Üniversitesi (ARÜ), kentsel ve bölgesel konularla ilgili ufuk açıcı nitelikteki toplantılara destek vermeye devam ediyor.

ARÜ'lü akademisyenler, Ardahan'ın çevre sorunlarını masaya yatıran "Ardahan İli Çevre Sorunları ve Küresel İklim Değişikliğinin Bölgemiz Üzerindeki Etkileri" isimli panele katkı sundu. Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) tarafından ATSO Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Ardahan'daki farklı kurumlardan uzmanlar da katıldı.

Ardahan Belediyesi, Ardahan Üniversitesi, Ardahan Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Ardahan İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden birer uzman konuşmacının yer aldığı panele ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, ATSO Başkanı Çetin Demirci ile ARÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri katıldı.

Panelin açış konuşması Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından yapıldı. İnsanlığın gelişmesi için çevrenin korunarak güzelleştirilmesinin şart olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "İnsanlaşmak demek kravat takıp, unvan alarak bir yerlere gelmek değildir. İnsanlaşmak; çevremizin, dünyamızın, ülkemizin sorunlarına sahip çıkmak ve problemleri çözmektir." diyerek, çevre düzenlemesinin doğru bir şekilde yapılması gerektiğine değindi.

"ÇEVREYİ DÜNYALAŞTIRDIĞINIZ SÜRECE İNSANLAŞIRSINIZ"

Nicolai Hartmann'ın "Çevreyi dünyalaştırdığınız sürece insanlaşırsınız" sözüne atıfta bulunan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, bu bağlamda Kura Nehri'nin güncel durumunu örnek göstererek, "Kura Nehri iki bin yıldır boşuna akıyor. Ne bir değirmen döndürüyor, ne bir bahçe suluyor, ne bir tarla besliyor. ne bir balıkçılık yapılabiliyor, ne bir kişi orda yüzebiliyor." diye konuştu. Prof. Dr. Korkmaz, Kura Nehri üzerinde yapılacak çeşitli çalışmalar yoluyla kent çevresinin daha güzel ve verimli hale getirilebileceğini vurguladı.

UZMANLAR ARDAHAN'IN ÇEVRESEL SORUNLARINI TARTIŞTI

Rektör Prof. Dr. Korkmaz'ın açış konuşmasını tamamlamasının ardından, ARÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker moderatörlüğünde panele başlandı. Panelin ilk konuşmacısı Ardahan Belediyesi Fen İşleri Müdürü Kemal Odabaşı oldu. Odabaşı, "Ardahan Belediyesi Tarafından Yapılan Çevre Kirliliği ile İlgili Çalışmalar" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasında Odabaşı, Belediye tarafından yapılan ve planlanan bazı projeler hakkında bilgi verdi.

Ardahan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentürk "Ardahan İli Çevresel Sorunlarının Halk Sağlığı Üzerine Etkileri" isimli sunumunda, çevresel faktörlerin halk sağlığı üzerindeki etkilerini düzenli olarak analiz ettiklerini ifade etti.

"ARDAHAN GÖLLERİ, NEHİRLERİ VE ORMANLIK ALANLARINDA ACİL ÇALIŞMALAR YAPILMALI"

ARÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, "Çernobil Nükleer Kazasının Bölgemizdeki Topraklar Üzerine Etkisi" başlıklı sunumunda, Türkiye'nin kuzey kesimlerinin kansorejen radyonüklidden ciddi olarak etkilendiğini dile getirdi. Nükleer patlama ile ortaya çıkan ve kansere neden olan caesium-137 maddesi üzerine yaptıkları çalışmalardan da bahseden Doç. Dr. Erginal, "Bu patlama ile birlikte caesium-137 atmosfere yayıldı. Serpinti radyonüklitidir. Ancak nükleer denemeler ve patlamalarla ortaya çıkar. Özellikle killi topraklarda emilir, derine doğru hareket eder. Oradan da bitmez. Toprağınızda caesium var oldukça sizin çayınızda kanserojen madde bitmez." sözleriyle, söz konusu durumun büyük riskler barındırdığını ortaya koydu.

Büyükçekmece caesium-137 üzerine çalışma yaptıklarını da belirten Doç. Dr. Erginal, kansorejen maddeye çok fazla miktarda rastladıklarına dikkat çekti. Ardahan'da ve Çıldır Gölü'nde bu tarz bir çalışmanın şimdiye kadar yapılmadığını vurgulayan Doç. Dr. Erginal, Çıldır Gölü, Aktaş Gölü, Kura Vadisi ve Ardahan'ın ormanlık alanlarının taranması gerektiğini bildirdi.

"ARDAHAN'DAKİ ENDEMİK BİTKİLER TÜKENME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA"

Panelin bir diğer konuşmacısı ARÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu, "Küresel İklim Değişikliği ve Bölgemizdeki Etkileri" isimli sunumunu gerçekleştirdi. Doç. Dr. Karabıyıkoğlu'nun ardından sözü "Küresel İklim Değişikliğinin Bitkiler Üzerine Etkisi" isimli sunumunu yapmak üzere ARÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zehra Tuğba Abacı aldı. Ardahan'ın endemik bitki yönünden çok zengin olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Abacı, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeni ile bölgedeki bitkilerin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Ardahan Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Hizmetleri Şube Müdürü İshak Burak'ın "Ardahan İli Çevre Sorunları" başlıklı sunumunu yapması ile panel tamamlandı. Değerlendirme oturumunun ardından panel sona erdi.

Programın kapanış konuşması ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan tarafından yapıldı. Prof. Dr. Doğan konuşmasında Ardahan'ın göç veren bir il olduğuna değinerek, bu konuda acil çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdi. - ARDAHAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ardahan Belediyesi Ramazan Korkmaz Çetin Demirci Çıldır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title