Haberler

Art, Atv, Ntv ve Genç Tv Yayınlarına Rumlardan Engelleme

Kuzey Kıbrıs'tan İzlenen Art, Atv, Ntv ve Genç Tv Yayınlarına Rum Televizyonlarının Yaptığı Engelleme Nedeniyle KKTC Yayın Yüksek Kurulu, Birleşmiş Milletler'e Muhtıra Gönderdi.

Kuzey Kıbrıs'tan izlenen ART, ATV, NTV ve Genç TV yayınlarına Rum televizyonlarının yaptığı engelleme nedeniyle KKTC Yayın Yüksek Kurulu, Birleşmiş Milletler'e muhtıra gönderdi.

Muhtırayı Ledra Palace sınır kapısında BM Barış Gücü yetkililerine veren YYK Başkanı İlkay Diren, yaptığı açıklamada, kendi dilini ve kendi kültürünü yayma ve haber alma konusundaki evrensel hakların temeli olan görsel ve işitsel medya organlarında devam eden yayınlara "çeşitli enterfereler olduğunu" ve bu "enterferelerden" dolayı karasal yayınları en çok etkilenen ART, ATV, NTV ve Genç TV kanallarının ve dolayısı ile izleyenlerinin mağdur duruma düştüğünün tespit edildiğini kaydetti.

Kendilerinin frekans ayarlamaları yaparken Güney Kıbrıs'taki yayın organlarının frekanslarıyla sorun yaşanmamasına özen gösterdiklerini anlatan Diren, aynı hassasiyeti Güney Kıbrıs'ın göstermediğini anlattı. Yayınlara engel olan "enterferelere", Güney Kıbrıs merkezli PIK ve ERT televizyonlarının gerçekleştirdikleri güç artırımının neden olduğu bilgisini aldıklarını ve YYK'nın, olağanüstü toplandığını belirten Diren, "Toplantıda, bu sorunun giderilmesi için hükümet yetkilileri ve BRT ile de görüşerek bir dizi acil önlemler alma ve en temel insan haklarından biri olan kendi kültürümüzü yayma ve haberleşme konusunda yaşadığımız bu sıkıntının nedeni olarak Güney Kıbrıs yönetimini Birleşmiş Milletler aracılığı ile uyararak, neden oldukları bu sıkıntı konusunda sağduyuya ve yayınlarını eski haline döndürmeye çağırma kararı almıştır" dedi. Diren, çalışmaların sürdüğünü, en kısa zamanda gerekli önlemlerin alınacağını vurguladı.

Muhtıranın verilmesi sırasında, Diren'in yanı sıra, BRTK Müdürü Ahmet Okan ve YYK üyeleri Özgül Gürkut Mutluyakalı ile Olgun Üstün de hazır bulundu.

MUHTIRANIN İÇERİĞİ Muhtırada, Kıbrıslı Türkler'in, enformasyon ve iletişim çağı olan yirmi birinci yüzyılda, dünyadaki tüm insanlar kadar, bilgi edinme ve kendi kültürünü yayma hakkına sahip olduğu vurgulanarak, "Bu hak, doğduğu andan itibaren her insanın en temel haklarından biridir" denildi. Muhtırada, Güney Kıbnrıs'ta yayın yapan PIK ve ERT televizyonlarının yayın güçlerini artırma çalışmasıyla, Kıbrıslı Türklerin, iletişim ve haberleşme konusundaki evrensel haklarının hiçe sayıldığı belirtildi. Mevcut durumun hiçbir şekilde kabul edilemez bir uygulamanın sonucu olduğu kaydedilen muhtırada, adı geçen yayınların yapılmasına engel olan çalışmanın Güney Kıbrıs yönetimince derhal eski haline döndürülmesi istendi ve haksızlık protesto edildi. YYK'nın muhtırasında özetle şöyle denildi: "Kıbrıs Adası'nda yaşayan ve içinde bulunduğumuz süreçte geleceklerini birlikte sürdürebilmek için barış yolunda ilerleyen iki halkın, birbirlerine göstermeleri gereken saygılar olduğuna inanıyoruz.

Yayın Yüksek Kurulu olarak bizler, bugüne kadar radyo ve televizyonlara verdiğimiz frekans ve kanalları seçerken ve güç artırımına giderken, Güney'deki komşularımıza karşı gereken tüm hassasiyeti göstererek kararlar ürettiğimizi vurgulamak isteriz. Ancak son zamanlarda, Güney'de gerçekleştirilen gerek frekans ve kanal tahsisleri, gerekse güç artırımlarında aynı hassasiyetin gösterilmediği görülmektedir.

Herhangi bir coğrafyada yaşayan halkın, kendi dilinde, kendi kültürünü yayabileceği açıkça kabul edilen bir gerçektir. İnsan Hakları Beyannamesi'ndeki bu maddeden de anlaşıldığı gibi bir halkın kendi dilinde kendi kültürünü yayma hakkı yaşadığı hiçbir koşula bakılmaksızın insana sunulan temel hak ve özgürlüklerden biridir.

Mevcut durum hiçbir şekilde kabul edilemez bir uygulamanın sonucudur. Ada'daki barış yolculuğuna hiçbir fayda sağlamayan ve 2 günden bu yana devam eden, adı geçen yayınların yapılmasına engel olan çalışmanın Güney Kıbrıs yönetimince derhal eski haline döndürülmesini ve bu konuda bizlerin gösterdiği gibi haklarımıza saygılı olunması gerektiğini belirtir, uygulamanın haksızlığını Birleşmiş Milletler aracılığı ile protesto ederiz." (MG-EA-EA-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title