Haberler

Arap ve Türkmenlerden "Birlik" Sloganı

Irak'ta Mahalli Seçimlerin Ertelenip Ertelenmemesi Tartışılırken, Ülkenin En Sorunlu Bölgesi Olan Kerkük'teki Arap Partileri ve Türkmen Siyasi Gruplar, Seçim İttifakına Gidiyor.

Irak'ta mahalli seçimlerin ertelenip ertelenmemesi tartışılırken, ülkenin en sorunlu bölgesi olan Kerkük'teki Arap partileri ve Türkmen siyasi gruplar, seçim ittifakına gidiyor.

Söz konusu ittifak, seçimlere birlikte girmeyi öngörmüyor, ancak seçim öncesi Kerkük'te yaşanan sorunların giderilmesi için ortak tavır sergiliyor. Arap ve Türkmen siyasi gruplar ile bölgenin önde gelen aşiret liderleri önceki gün "Arap ve Türkmenlerin Birliği" sloganı altında Arap siyasi parti temsilcisi, kabile liderleri ve Türkmen temsilcilerden oluşan yaklaşık 400 kişinin katılımıyla ilan edildi.

Uzun vadeli bir birliktelikten ziyade, "seçim ittifakı" olarak nitelendirilen söz konusu ittifak, mahalli seçim öncesi Kerkük'te oy sonuçlarını etkileyecek unsurlardan arındırılmasını isterken, Irak Parlamentosu'nda 119 milletvekilinden oluşan Kerkük Kriz Grubu'nun çalışmalarına da büyük destek veriyor.

"SORUNUN ÇÖZÜMÜNE KOMŞU ÜLKELER DAHİL OLUR" Kürt grupların seçim tarihinin iptalindeki ısrarcı tavrına karşın, 1 Ekim'de yapılması öngörülen yerel seçimlerin belirlenen tarihte uygulanmasında kararlı olan Türkmen ve Arap unsurlar, Maliki hükümetine ve iktidardaki koalisyon partilerinden Kürt İttifakı'na da bir dizi uyarılarda bulunarak kaçınmalarını istedi.

Yüksek Seçim Kurulu Türkmen temsilcisi Münir Kafili, Parlamento'daki Kerkük Kriz Grubu'nun çalışmalarına yönelik desteklerini dile getirdi. Parlamento'da Kerkük'ün idari yapısının paylaşımını öngören yüzde 32'lik dağılımı benimseyen 119 parlamenterin tutumunu desteklediklerini de kaydeden Kafilli, seçim ertelemenin krizi derinleştireceğini kaydederek, aksi taktirde sorunun çözümü için komşu devletlerden yardım isteyeceklerini ifade etti.

"SEÇİM TARİHİ DEĞİŞTİRİLMEMELİ" Kerkük'teki Birleşik Arap Bloğu'nun lideri Hüseyin Ali el-Salih, ittifakın her iki kesim için stratejik bir başarı olduğunu söyledi.

Hükümete ve iktidardaki koalisyon partilerinden Kürt İttifakı'na çağrıda bulunan el-Salih, "Kerkük ülke için çok büyük önem arz ediyor. Burası çok önemli bir sorun bölgesi. Seçim tarihi değiştirilmeden zamanında uygulanmalı. Kerkük, Türkmen, Kürt Arap kavimlerin bir arada yaşadığı şehir. Aksi taktirde bu sorun yalnızca Irak'ı ilgilendiren bir sorun olmaktan çıkarak bölgenin sorunu haline gelir" dedi.

Kerkük'teki etnik gruplar arasında siyasi ve güvenlik alanlarındaki uyumun sağlanması amacıyla idari sorumluluğun paylaşılmasını öneren Arap yetkili, Türkmenler ile Arapların bu ittifakta önemli bir mesafe kat edeceğini vurguladı.

Türkmen Milli Partisi'nin (TMP) Başkanı Cemal Şan da, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir çağrı ile Türkmen ve Arapların hedef olduğu demografik değişikliği dile getirmişti. Şan'ın çağrısında uluslararası misyon temsilcilerinden yardım talep ediliyordu.

İlan edilen ittifak, mahalli seçim öncesi Kerkük'te oy sonuçlarını etkileyecek unsurlardan arındırılmasını isterken, Parlamento'da 119 milletvekilinden oluşan Kerkük Kriz Grubu'nun çalışmalarına da ciddi destek sağlıyor.

(SK-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Numeroloji nedir, nasıl hesaplanır ve ne işe yarar? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Ömer canlı izle 2024! Star TV Ömer 54. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Ömer dizisi nereden izlenir? Ömer yeni bölümde neler olacak? Tarot Falı Nedir, Nasıl Yorumlanır ve Nasıl Bakılır? The King's Man: Başlangıç filmi oyuncuları kim? The King's Man: Başlangıç filmi konusu, oyuncuları ve The King's Man: Başlangıç özeti! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 6 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Astrolojide Dolunayın Anlamı ve Etkileri: Hangi Burçları Daha Çok Etkiler? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Külkedisi Sendromu Nedir ve Nasıl Kurtulunur? YSK kesin seçim sonuçlarına nereden bakılır? İşte YSK kesin sonuçlar
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title