Haberler

Antika Kemal"Den Eski Eşyalara Hayat Veren Dokunuşlar

ALİ BALLI/OSMAN URAS - Muğla'nın Bodrum ilçesinde, antikaları onarımdan geçiren ve bunlardan farklı tasarımlar yapan Kemal Çavşak'ın çalışmaları arasında en büyük ilgiyi, İç Anadolu Bölgesi'ndeki eski konakların dikmelerinden yaptığı taht görüyor.

ALİ BALLI/OSMAN URAS - Muğla'nın Bodrum ilçesinde, antikaları onarımdan geçiren ve bunlardan farklı tasarımlar yapan Kemal Çavşak'ın çalışmaları arasında en büyük ilgiyi, İç Anadolu Bölgesi'ndeki eski konakların dikmelerinden yaptığı taht görüyor.

Hayatını antika eserlere adayan Kemal Çavşak, İstanbul'da çeşitli ustaların yanında çalıştı. Çıraklık ve kalfalık dönemlerinin ardından antika eserler üzerinde tasarım ve uygulamalar yapmaya başlayan Çavşak, bir süre önce Bodrum'un Mumcular Mahallesi'ne yerleşti.

Küçük bir atölye açan Çavşak, İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerindeki tarihi konakların sahiplerinden ve bu işle uğraşan kişilerden satın aldığı, yok olmaya yüz tutmuş antika eserlerin üzerinde, orijinalliğini bozmadan uygulamalar yapıyor.

İlçede "Antika Kemal" olarak anılan 56 yaşındaki Çavşak, kapı, pencere, sehpa, sandık gibi 60-300 yıllık antika eserlere, ince dokunuşlarla yeniden hayat veriyor.

"Odun olmasın diye mücadele veriyorum"

Kemal Çavşak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin farklı bölgelerinden getirttiği antika ürünleri değerlendirdiğini, özellikle konaklarda kullanılmış, çürümüş kapı ve pencerelerin yakacak olmaması için mücadele ettiğini dile getirdi. Antika eserlerin onarımlarını yapıp, yeniden hayata döndürdüğünü anlatan Çavşak, "Sobaya gidecek, odun olacak antika malzemeler, orijinal hale geliyor." dedi.

Tarihe ince dokunuşlar ile hayat vermeye çalıştığına değinen Çavşak, kendisini "Hastaya iyi gelen doktor" olarak nitelendirdi.

2,5 ayda taht yaptı

Çavşak, gelin ve damatların oturması için taht yaptığını, bunun yapımında İç Anadolu Bölgesi'nden getirttiği malzemeleri kullandığını kaydetti. Yaklaşık 2,5 ayda tamamladığı tahtın yüzde 100 el emeği olduğunu aktaran Çavşak, şöyle konuştu:

"Yaptığım tahtın aynısını internet dahil her yerde araştırdım ama bunun gibisini bulamadım. İç Anadolu Bölgesi'nden getirdiğim, ardıç ağacından yapılmış bir taht. Eski konaklardan çıkma dikme ağaçları buldum. Onları temizleyip, biçip bu ağaçları kullandım. Garanti veriyorum, bu taht 500 sene yaşar. Ne çürür, ne de başka bir şey olur."

Çavşak, tahtına 16 bin 500 lira değer biçtiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İç Anadolu Bölgesi İstanbul Bodrum Muğla Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title