Haberler

Ankara: Sezer-saakaşvili Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Gürcistan ve Azerbaycan'ın Katılımıyla Gerçekleştirilen Bakü-tiflis-ceyhan Ham Petrol Boru Hattını, Yakın Bir Gelecekte Bakü-tiflis-erzurum Doğal Gaz Boru Hattının İzleyeceğini Belirterek, "Enerji Alanındaki Bu Kapsamlı Bölgesel İşbirliğini, Önümüzdeki Yıl Yapımına Başlanması Öngörülen Kars-tiflis-bakü Demiryolu Bağlantısıyla Ulaştırma Alanına da Genişletmek Ko...

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Gürcistan ve Azerbaycan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattını, yakın bir gelecekte Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattının izleyeceğini belirterek, "Enerji alanındaki bu kapsamlı bölgesel işbirliğini, önümüzdeki yıl yapımına başlanması öngörülen Kars-Tiflis-Bakü demiryolu bağlantısıyla ulaştırma alanına da genişletmek konusunda Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ile görüş birliği içinde olduğumuzu mutlulukla gözlemledik" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer ve Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, Çankaya Köşkü'nden yaptıkları başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesi, iki ülke arasında "Tercihli Ticaret Anlaşması" imzalandı. Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye ve Gürcistan arasında iyi komşuluk ve yakın dostluk ilişkileri bulunduğunu belirterek, güçlü tarihsel, kültürel ve insancıl bağların iki ulusu birbirine bağladığını kaydetti. Gürcistan yönetiminin kalkınma yönündeki dönüşüm çabalarını, Avrupa-Atlantik yönelimini beğeniyle izlediklerini ve desteklediklerini dile getiren Sezer, "Türkiye, Gürcistan'ın siyasal birliğini, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemektedir. Bu çerçevede ülkemiz, Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulmasını dilemektedir" açıklamasında bulundu.

Gürcistan yönetiminin Ahıska Türklerinin anayurtlarına dönmesini sağlayacak hazırlıklarını da ilgiyle izlediğini vurgulayan Sezer, "Ahıska Türkleri'nin Gürcistan'a dönüşünün, ülkelerimiz arasında yeni bir dostluk ve işbirliği köprüsü oluşturacağına inanıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Sezer, Saakaşvili'yle başbaşa ve heyetlerin katılımıyla gerçekleştirilen görüşmelerde, ikili ilişkileri kapsamlı biçimde değerlendirme olanağını bulduklarını söyledi. Varolan çok iyi düzeydeki işbirliğinin, iki ülke ortak yararına hizmet edecek biçimde, daha da geliştirilmesi için güçlü bir ortak istenci paylaştıklarını mutlulukla gözlemlediklerini belirten Sezer, ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi için de gereken yasal altyapının tamamlanmasının önem taşıdığını bildirdi. Sezer, şunları kaydetti:

"Az önce tanıklığımızda imzalanan 'Tercihli Ticaret Anlaşması'nı, karşılıklı yatırımlarımızı hızlandıracak 'Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın izlemesini bekliyoruz. Enerji alanındaki işbirliğimiz çerçevesinde, Gürcistan ve Azerbaycan'ın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattını, yakın bir gelecekte Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı izleyecektir. Enerji alanındaki bu kapsamlı bölgesel işbirliğini, önümüzdeki yıl yapımına başlanması öngörülen Kars-Tiflis-Bakü demiryolu bağlantısıyla ulaştırma alanına da genişletmek konusunda Sayın Devlet Başkanı ile görüş birliği içinde olduğumuzu mutlulukla gözlemledik. Gürcistan Devlet Başkanı Sayın Saakaşvili'nin ülkemizi ziyaretinin Türkiye ile Gürcistan arasındaki dostluk ve işbirliğinin daha ileri bir düzeye taşınmasına önemli katkıda bulunduğuna inanıyorum."

Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili de, "Stratejik, dost ve kardeş ülke Türkiye olan ilişkilerimize büyük önem veriyoruz" diye başladığı konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin son dönemde gelişerek devam ettiğini söyledi. Türkiye ile Gürcistan arasında vizesiz rejim sisteminin hayata geçirilmesiyle 1 milyon Gürcistan vatandaşının Türkiye üzerinden geçiş yaptığına işaret eden Saakaşvili, "Bu, Gürcistan için rekordur. Her 5 Gürcistan vatandaşından biri Türkiye üzerinden geçiş yapmaktadır" şeklinde konuştu. Tiflis ve Batum havaalanlarının yakın zamanda tamamlanacağını ve Gürcü ve Türk işletmeciler tarafından ortak işletileceğini dile getiren Saakaşvili, Türk girişimcilerinin Gürcistan'da sürdürdüğü alt ve üst yapı çalışmalarının da ekonomilerine önemli katkıda bulunduğunu bildirdi. İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması üzerinde çalışmayı arzuladıklarını belirten Saakaşvili, "Görüşmelerimizde enerji konularına da değindik. Enerji konusu Gürcistan'ın öncelik verdiği konularından bir tanesi. Önceki hükümetlerimizin zayıflığı nedeniyle vatandaşlarımız yıllarca elektriksiz yaşamak zorunda kalmış, soğuktan donan bile olmuştu. Bu Gürcistan'ın ücretsiz elektrik ve doğalgaz aldığı döneme denk gelmişti. Fakat yolsuzluklar nedeniyle doğalgaz ve elektrik insanlara kadar gelemiyordu. Şu anda doğalgaz fiyatları katlamasına rağmen biz bunu karşılayabiliyoruz. Ayrıca son 2 yıldır elektrik sıkıntısı çekmiyoruz. Hükümet olarak ortaklarımız Türkiye ve Azerbaycan'la vatandaşlarımızın rahat edebilmeleri için her türlü adımı atacağız. Enerji konularında da işbirliğimizi sürdüreceğiz. Türkiye'nin stratejik, kardeş ve dost bir ülke olduğunu bir kez daha hepimiz görmüş olduk" şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Gama Beyin Dalgaları: Ne İşe Yarar ve Nasıl Artırılır? Kabine toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine toplantısı kararları ne zaman açıklanacak, devam ediyor mu? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Numeroloji nedir, nasıl hesaplanır ve ne işe yarar? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Ömer canlı izle 2024! Star TV Ömer 54. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Ömer dizisi nereden izlenir? Ömer yeni bölümde neler olacak? Tarot Falı Nedir, Nasıl Yorumlanır ve Nasıl Bakılır? The King's Man: Başlangıç filmi oyuncuları kim? The King's Man: Başlangıç filmi konusu, oyuncuları ve The King's Man: Başlangıç özeti! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 6 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Astrolojide Dolunayın Anlamı ve Etkileri: Hangi Burçları Daha Çok Etkiler? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 6-7 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title