Haberler

Ampd Perakende Endeksi Mayıs Ayı Sonuçları Açıklandı

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (Ampd) ile Nielsen Tarafından Hazırlanan Ampd Perakende Endeksi Mayıs Ayı Sonuçları Açıklandı.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) ile Nielsen tarafından hazırlanan AMPD Perakende Endeksi Mayıs ayı sonuçları açıklandı.

Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre organize perakendenin Mayıs 2008 cirosu, hem bir önceki aya göre, hem de 2007 yılının Mayıs ayına göre net yüksek oranlı büyüme kaydetti. Sektör cirosu Nisan ayına göre yüzde 7'lik net artış gösterirken, bir önceki yılın aynı dönemi olan Mayıs 2007'ye göre net yüzde 12 artarak çok önemli bir büyümeye imza attı. Sektör, Ocak 2008'den bu yana sürdürdüğü yüzde 10 düzeyindeki büyüme trendini de korudu.

"SEKTÖRÜN YÜKSEK CİRO PERFORMANSINDA TÜKETİCİ GÜVENİNDE YAŞANAN YÜKSELİŞ ETKİLİ OLDU" Araştırmada, organize perakendenin enflasyondan arındırılmış net cirolarının geçmiş verilerine bakıldığında, Mayıs ayında mevsimsel bir yükseliş kaydedildiği görüldü. Ancak 2008 yılında bu artış eğilimi daha da güçlendi. 2007 Mayıs'ında bir önceki yıla göre ciro büyüme oranı yüzde 8 olurken, 2008 Mayıs'ında yıllık ciro artışı yüzde ise 12 oldu.

Aylık ciro değişimine bakıldığında ise, sektör cirosu, bir önceki ay olan Nisan ayına göre yüzde 7 arttı. Sektör, 2007 yılının Nisan ayından Mayıs ayına yüzde 4,3'lük bir artış yakalamıştı. Bu durum, Mayıs ayında mevsimsel olarak yakalanan artışın bu yıl daha güçlü olduğunu ortaya koydu.

GIDA VE GIDA DIŞI CİROLARI Sektörün gıda ve gıda dışı alt kırılımlarının ciro performanslarına bakıldığında ise, gıda-dışı perakendesinin, Nisan'ın ardından Mayıs ayında da daha yüksek bir ciro artışını yakaladığı görüldü.

Organize gıda perakendesinin cirosu, 2008 Mayıs ayında, 2007 Mayıs'ına göre yüzde 9 büyüyerek ortalama sektör cirosunun altında kaldı. Ancak gıda perakendesinin büyüme rakamı, geçen yıla göre arttı. Gıda perakendesi, 2007 Mayıs ayında yüzde 5 büyümüştü.

Öte yandan, gıda-dışı perakendeciliğin cirosu yüzde 11 büyüyerek ortalama büyümenin üstünde bir performans sergiledi. Gıda dışı perakendecilik, 2007 Mayıs ayında yüzde 17'lik bir büyüme kaydetmişti.

YATIRIMLAR SÜRÜYOR Organize perakende yatırımlarının önemli bir göstergesi olan aylık toplam metrekare rakamı da bir önceki aya göre yüzde 2 artış gösterdi.

Toplam metrekare, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 büyüme gösterdi. Mayıs ayından geriye doğru bakıldığında ise, son 24 ayda sektörün toplam metrekaresinin yüzde 46'ya varan oranda arttığı görüldü.

Yine araştırmaya göre, endeks kapsamındaki mağazaların metrekare toplamı, Mayıs 2006'da 1,51 milyon metrekare iken, Mayıs 2008'de 2,21 milyon metrekareye çıktı.

Metrekare artışlarının gıda ve gıda-dışı alt kırılımlarını incelendiğinde, gıda-dışının gıdaya göre yüksek olan yatırım hızını sürdürdüğü görüldü.

Nisan ayı ile karşılaştırıldığında, her iki alt kesimin de yüzde 2'lik bir alan genişlemesi yaşadığı ortaya çıkarken, son 12 aylık metrekare artışlarına bakıldığında ise gıda dışı yüzde 36 artış yakalarken, gıda perakendesi yüzde 19 büyüdü.

Son 24 ayda ise, gıda dışı perakendeciliği toplam hizmet alanını yüzde 61 arttırarak 587 bin metrekareden 950 bin metrekareye çıkardı. Gıda perakendesi ise, hizmet alanının yüzde 37 arttırarak 924 bin metrekareden 1,25 milyon metrekareye çıkardı.

"ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ, KAYITLI İSTİHDAM YARATMAYA DEVAM EDİYOR" Açıklamada ayrıca organize perakendenin toplam istihdamı, bir önceki aya göre yüzde 1 artarak önemli bir aylık artış sergilediği de ifade edildi.

Açıklamada, "toplam istihdamın 12 aylık artışı yüzde 20 olurken yıl başından bu yana yüzde 20-25 bandında seyreden yıllık istihdam artışları, 2008 yılında da yüzde 25'e yakın bir istihdam artış hedefinin gerçekleşeceğini gösteriyor." denildi.

Toplam istihdam artışının, 24 aylık artışı ise yüzde 48 oldu. Ocak 2006'dan bu yana geçen 29 aylık dönemde ise, organize perakendenin toplam istihdamı yüzde 60 arttı.

GIDA VE GIDA-DIŞI ÇALIŞAN SAYILARI Gıda ve gıda-dışı perakendeciliğin istihdam artışlarına bakıldığında ise, gıda perakendesi istihdamı Mayıs'ta öne çıktı.

Gıda perakendesi, Mayıs ayında toplam istihdamını tam yüzde 3 arttırarak önemli bir artışa imza atarken; gıda dışı perakendesi istihdamında bir değişme olmadı.

Son 12 aylık istihdam gerçekleşmelerinde ise, gıda dışının hala önde gittiği görüldü. Gıda perakendesinin son 12 aylık istihdam artışı yüzde 12 olurken, gıda-dışının istihdam artışı bunun üzerinde, yüzde 22 olarak öne çıktı.

Son 12 aylık değişmede gıda-dışı perakendesi önde giderken, son 24 aylık istihdam artışında gıda perakendesinin öncülüğü öne çıkıyor. Gıda perakendesi son 24 ayda istihdamını yüzde 74 arttırırken, gıda dışının istihdam artışı yüzde 43 oldu.

Organize perakendenin kayıtlı yapısından ötürü cirolara paralel hareket eden fiş sayıları, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 7 arttı.

Öte yandan, fiş sayısı bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, yüzde 20 oranında arttı. Açıklamada bu rakamın da, yüzde 12 olan ciro artışının üstünde bir fiş artışına işaret ederek, fiş başına cironun geçen yıla göre düştüğünü gösterdiği belirtilerek, "diğer bir deyişle güven düzeyi hala düşük olan tüketici, daha sık ama daha küçük parçalar halinde harcama yapıyor." denildi.

Araştırmaya göre Mayıs ayında organize gıda perakendesi 41,8 milyon, gıda-dışı perakendesi ise 9,1 milyon fiş verdi.

(BGO-BGO-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title