Haberler

AKP'li Elitaş 1+4+8 Yorumu: "Başkasının Verdiği Mermiyi Namluya Sürüp Tetiğe Basmak"

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP'nin 1+8+4 eğitim modeli teklifini, "Son anda ortaya çıkmış, araştırılmamış, incelenmemiş AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP'nin 1+8+4 eğitim modeli teklifini, "Son anda ortaya çıkmış,...

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP'nin 1+8+4 eğitim modeli teklifini, "Son anda ortaya çıkmış, araştırılmamış, incelenmemiş AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP'nin 1+8+4 eğitim modeli teklifini, "Son anda ortaya çıkmış, araştırılmamış, incelenmemiş. Başkasının verdiği mermiyi namluya sürüp, tetiğe basmak demektir" sözleriyle eleştirdi. Elitaş Genel Kurul'da kürsü işgaline kesinlikle müsaade etmeyeceklerini belirterek, "Milletin kürsüsünü susturmaya göz yummayız. Hiç kimse kürsü işgaline heveslenmesin" dedi.

AKP'li Elitaş, Meclis'te Cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Elitaş, "üçüncü yargı reformuyla ilgili 15 bin kişinin tahliye edilebileceği" yönündeki haberlerle ilgili "Konu alt komisyonda değerlendiriliyor ama bakanlık herhalde ölçülerini, etkilerini hesaplamıştır. Tüm mesele, toplum vicdanını yaralayan yargı süreci içerisindeki tahliyeler önemli. Nasıl ki Nedim Şener, Ahmet Şık ile ilgili konu kamuoyunda çok gündeme getirilip, "niye böyle tutuklanıyor diye ifade ediliyorsa' o insanları da o şekilde değerlendirmek lazım" dedi. CMK'da kişilerin ne kadar tutuklu kalacaklarına ilişkin bir sınırlama getirildiğini anımsatan Elitaş, "2005'ten önce bu sonsuzdu. Yargının takdirine bırakılmıştı. Bakanlık gerekli incelemeyi yapmıştır. Komisyonda arkadaşlarımız değerlendirecektir" dedi.

"Bir taraftan tutuklu yargılanmayı savunanlar var bir taraftan da tutuksuz yargılanmayı savunanlar var" diyen Elitaş, bazı hukukçuların çifte standardı bırakıp, hukuk neyi emrediyorsa onu söylemeleri gerektiğini kaydetti.

-CHP'NİN 1+8+4 TEKLİFİ-

AKP'li Elitaş 4+4+4 yeni eğitim modeli teklifiyle ilgili "uzlaşma arayışı" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "İktidar, komisyondaki tavrını belli etmiştir. Biz, imzası altında bulunan milletvekilleri olarak yaptığımız ilk düzenlemenin doğru olduğuna inanıyoruz ama parlamentoda komisyon üyelerinin her teklifi ve tasarıyı değiştirme yetkileri vardır" dedi. Milletvekillerinin bu teklifi kendilerine uygun şekilde düzenlediklerini belirten Elitaş, şunları söyledi:

"Artık TBMM Genel Kurulu'na inme safhasına gelmiştir. Komisyon raporu yayınladıktan sonra gündeme alınacak. Eğer muhalefetin herhangi bir şekilde fikri varsa bunu iktidarla görüşüp ona göre değerlendirmesi gerekir. Dün medyada okuduk, "kesinlikle uzlaşmayız' diyorlar. Aslında ana muhalefet partisinin bu konuda bir görüşü varsa bizimle görüşüp, ısrarcı olması gerekiyor. Bunlar medyayla istişare ediyorlar. Kiminle uzlaşması gerektiğini bilmeleri gerekir."

Elitaş, CHP'nin "1+8+4" önerisiyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine "Son anda ortaya çıkmış, araştırılmamış, incelenmemiş. Başkasının verdiği mermiyi namluya sürüp, tetiğe basmak demektir" değerlendirmesi yaptı.

-GENEL KURUL'A NE ZAMAN GELECEK?-

Elitaş, eğitim teklifinin Genel Kurul'a ne zaman indirileceğiyle ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

"Gelecek hafta gelmesi biraz zor. Çünkü bu hafta kentsel dönüşümle ilgili yasayı bitiremedik, Salı, Çarşamba gününe bitebilir. Sonra gündemimizde başka kanunlar var. Katma Değer Vergisiyle ilgili kanun var, memur sendikalarıyla ilgili kanunlar var. Bir sonraki haftaya... Zaten teknik olarak da ancak o şekilde gelebilir. Muhtemelen önümüzdeki hafta gelebilir diye düşündük ama biraz raporun hazırlanması uzun sürdü. O anlamda gecikmesi de normal. Bu tarihte de bir değişiklik olmamasını tahmin ediyoruz."

-MECLİS BAŞKANI'NIN TUTANAKLARI İNCELEMESİ-

Elitaş, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in tutanakları okuduğu yönündeki haberleri hatırlatılarak, "Farklı bir karar çıkarsa nasıl durum oluşur" sorusuna "MHP'nin sözlü, CHP'nin yazılı ifadesi var" diyerek şu yanıtı verdi:

"Yazılı ifadeyi 14, 29, 35 ve 43. maddeye bağlamışlar. 14. madde Meclis Başkanı'nın komisyon çalışmalarını denetlerken, komisyonların iş yüküyle, çalışıp, çalışmadığıyla ilgili denetim yetkisi var. 29. madde söz talepleriyle ilgili kısım var. Orada, Komisyon Başkanı, "söz istiyorum' diye bağıran milletvekiline diyor ki, "sisteme girin' ama tenezzül edip sisteme girmezse sadece bağırarak, sokak ağzıyla söz istenmez. Yani orada herşeyin usulü, adabı var. Bununla ilgili 5 örnek var. Meclis başkanlarının komisyon raporlarını geriye gönderdiği değil, tavsiye niteliğindeki beyanları var. Meclis başkanımızın burada yapabileceği hiçbir şey yok."

Kendilerinin de tutanakları incelediğini anlatan Elitaş, "12 saat konuşulan milletvekilinin sözü kendi arkadaşlarınca, "sabrımız taştı, kes, bitir bu işi' sözleriyle kesilmiş. CHP'nin kürsüyü işgali ve zorbalıkla konuşmaları engellemesini kimse tartışmıyor, neden konuşturmadınız deniliyor. Komisyon başkanını susturmak üzere yapılan, yasadışı, etik dışı hareketi kimse eleştirmiyor. Zorbalığı haklılık olarak gösterdiğimiz takdirde demokraside alacağımız daha çok yol var demektir. Bir gazetecinin söylediği gibi sivil zihniyetteki darbecilik ruhunu silmemiz lazım" dedi.

-"KÜRSÜ İŞGALİNE KESİNLİKLE MÜSADE ETMEYİZ"-

Elitaş, komisyon toplantısında kürsü önünde barikat oluşturan milletvekillerinin AKP'li milletvekilleri olduğunun hatırlatılması üzerine, "Çalışmasını engellemek üzere değil engeli engellemek, saldırıyı engellemek üzere bekleyenler vardı. Önceki örneklerde gördünüz sanırım saldırıyı. Masaya vurarak "yaptırmayız', "bakın biz kavga mı edeceğiz' "yumruklar mı konuşacak' diyen milletvekilleri vardı orada" dedi.

AKP'li Elitaş, Genel Kurul'da içtüzük görüşmelerindeki kürsü işgalinin hatırlatılarak, 4+4+4 eğitim modeli görüşmelerinde benzer bir durumun yaşanmaması için önlem alacak mısınız" sorusa, "Kürsü işgaline kesinlikle müsaade etmeyiz. Milletin kürsüsünü susturmaya göz yummayız. Hiç kimse kürsü işgaline heveslenmesin" yanıtı verdi.

-"KAVGAYLA UZLAŞMAK MÜMKÜN MÜ?"-

Tartışmalı komisyon toplantısıyla ilgili "Görüşme imkanı var mıydı?" sorusuna ise Elitaş şu karşılığı verdi:

"Görüşme imkanı uygun ortam değildi. O ortamı ortaya çıkaranlara sormak gerek. Eğer görüntüleri izlerseniz komisyon sıralarına oturan, o 12 saat konuşan milletvekili içeri girerken arkadan, "Engin nereye gidiyorsun' diye bağıran vardı. Oraya CHP konuşmak üzere değil engellemek üzere, kavga çıkarmak üzere gitmiş. Genel Başkanları, "Ne gerekiyorsa yapın' diye mesaj gönderiyor. Bir genel başkan ilk defa komisyonda eylem yapmak üzere mesaj çekiyor. Böyle bir demokrasi, böyle bir ana muhalefet olur mu? Kavgayla uzlaşma mümkün mü?"

-"DAYATMAYI UZLAŞMA SAYIYORLAR"-

MHP ve BDP'nin eğitim modeliyle ilgili önermeleri olmasına karşın CHP'nin bir önerme getirmeyerek, "Geri çekilsin" dediğini aktaran Elitaş, "Kardeşim MHP-BDP bunu diyor, sen bir şey söyle. "Çekilsin deriz' diyorlar. CHP kendi söylediği şeyden başka bir şey konuşmuyor. Dayatmayı uzlaşma zannediyorlar. Kültür öyle. Bugüne kadar CHP hem dayatılarak tank gölgesinde namlunun cesareti ile gelmiş. Bugün de öyle zannediyor. Ama şunu bilsin ki artık "söz karar milletin' devrindeyiz" dedi.

-"ASIL SORUN YEMİN KRİZİNDEKİ HATA"-

Elitaş, CHP'nin komisyonda yaşanan olaylarla ilgili görüntüleri servis ederek "Yok" denilen milletvekillerinin salonda olduğuna dikkat çektiğinin hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:

"Yemin töreninde de biliyorsunuz, CHP'nin 135 milletvekili genel kuruldaydı. Ekşi, "Kemal Kılıçdaroğlu' dedi, "yok' denildi. Kılıçdaroğlu genel kuruldaydı. Zorla birini getirip komisyon başkanlığı veya AK Parti'li komisyon üyeleri yakasından tutup konuşturacak hali yok ki. Bunlar geçmişteki hatalarını örtbas etmeye çalışıyorlar. Ama önce kendi geçmişteki görüntülerini bir değerlendirip baksınlar. Meclis'in açıldığı 25 Haziran tarihindeki yemin töreninde 135 kişi kendini yok saydırdı, sanal bir ortamda orada oturdular. Orada ismi okutup var olmak değil, oturup sırasında konuşacak. Başkan 5 kişinin isimlerini okuttu. Hepsi talimatla yok dedirtti veya orada olmadıklarını ifade etmeye çalıştı. CHP hafızasını siliyor, yeni hafıza ortaya çıkarmaya çalışıyor. Asıl mesele yemin krizinde ettikleri hatadır. Diz çöktürteceklerdi, kuzu kuzu getirtip yemin ettireceklerdi ama diz çöküp kuzu kuzu yemin ettiler. TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeler teamüllere, kurallara göre yapılacak, demokratik biçimde engelleyeceklerse engelleyecekler.

-"AKP DEĞİL CHP SABIRSIZDI"-

Elitaş, CHP'nin 8 yıl kesintisiz eğitimle ilgili 11 maddenin 9 günde 93 saatte görüşüldüğü açıklamasına da karşı çıktı. Getirdikleri teklifin 6 maddesinin, iki maddesi uzlaşmayla olmak üzere 10 günde 96 saatte görüşüldüğünü anlatan Elitaş, "Eğer uzlaşılmasa 6 maddesi 150 saat konuşulacaktı" dedi. Elitaş, "26 günde 26 madde kabul edilse ne olurdu?" sorusuna ise "CHP'lilerin sabırsızlığını tutanakları okursanız görürsünüz. CHP'liler kendi milletvekillerine sabırsız" dedi.

Elitaş, 18 Mart'ta Çanakkale Zaferi'nin 90. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Orada az bir gücün karşısındaki büyük bir güce karşı iman, inançla nasıl bir kudret, kuvvet haline gelip dönüştüğünün tarihi yazıldı. Altın bir sayfadır. Çanakkale mücadele eden tüm kahramanlara Allah'tan rahmet diliyorum. Ulu Önder Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Mustafa Elitaş Nedim Şener Ahmet Şık Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title