Haberler

Ağrı'daki Pkk/kck Davası

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında açılan davada, 11'i tutuklu 15 sanığın yargılanmasına başlandı.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında açılan davada, 11'i tutuklu 15 sanığın yargılanmasına başlandı.

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında, 3 Aralık 2011 günü Ağrı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından PKK/KCK'ya yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 11'i tutuklu 4'ü tutuksuz 15 sanık, avukatları ile aileleri hazır bulundu.

Kimlik tespitinin yapıldığı duruşmada, iddianamede yer alan, "Doğubayazıt ilçe merkezinde bir polis karakolunun bombalanması, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birlik ve bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerde bulunmak, silahlı terör örgütü kurmak, örgüte üye olmak ve örgütün talimatları doğrultusunda yasa dışı örgütsel faaliyetlerde bulunmak, gösteri ve yürüyüş yasasına muhalefet, görevli polis memurlarına mukavemet sivil itaatsizlik eylemlerine katıldıkları suçlamalarının yer aldığı 445 sayfalık iddianamenin bir defada sanıklara okunmasının uzun zaman alacağını, bunun yerine her sanığa neyle suçlandığının bölümler halinde ayrı ayrı okunmasına karar verildi.

Tutuklu sanıklardan emekli imam Adil Ç. ve Ajda İ. dışında 9 sanığın Kürtçe savunma yapmak istemesi üzerine, cumhuriyet savcısı, sanıkların emniyette ve savcılıkta verdikleri ifadelerinin Türkçe olduğuna dikkati çekerek, sanıkların tamamının Türkçe bilmesine karşın, kasıtlı olarak Kürtçe savunma istediklerini, mahkeme heyetinden söz konusu talebin reddedilmesini istedi.

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya'nın sanıkların taleplerini reddetmesinin ardından, sanık avukatları, hükümetin Kürtçe savunma talebinin yerine getirilmesi için yasal çalışma yaptığını anımsatarak, mahkeme heyetinin alacağı karara saygılı olacaklarını dile getirdi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının talebini, yasal olmadığını gerekçe göstererek reddetti. İddianamede tutuklu sanıklardan KCK'nın Ağrı sorumlusu olduğu iddia edilen Ajda İ, yaptığı savunmasında, Kürtçe savunma talebinin reddedildiğini, savunma yapmaması halinde, üzerine atılı tüm suçları işlemiş konuma düşmemek için Türkçe savunma yapmaya karar verdiğini söyledi.

Ajda İ, çocukluğunu ve gençliğini yaşayamadığı Diyabakır'da daha çocukluk dönemlerinde cinsel tacize uğradığını, toplumdan dışlandığını, işkence ve her türlü şiddette maruz kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ben bu ezilmişlik içindeki ruh halimle, kendimi BDP'ye yakın hissettiğim için orada siyaset yapmaya karar verdim. Ancak siyaset yapmaya çalıştığım süre zarfında, bana her türlü iftira, haksızlık ve baskılar yapıldı. Ben KCK'nın Ağrı sorumlusu değilim. KCK'nın sorumlusu Murat Karayılan'dır. Karayılan'ın KCK'nın sorumlusu olduğunu sokaktaki çocuklar dahi bilir. Ben tekrar söylüyorum, KCK'nın Ağrı sorumlusu değilim. Bir yıla aşkın bir süredir suçsuz şekilde cezaevinde yatıyorum. Sağlığım bozuldu, tahliyemi istiyorum."

Tutuksuz yargılanan sanıklardan Ararat A. ise bir haber ajansında çalıştığını, yaptığı haberler yüzünden söz konusu davada yargılandığını, örgütsel faaliyetlerde bulunmadığını belirterek beraatini istedi. Tutkulu sanıklardan Doğubayazıt Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet B'nin avukatı ise savunmasında, BDP ile KCK arasındaki ilişkinin aşikar olduğunu söyledi.

Tutuklu sanıklardan Aydın A'nın avukatı yaptığı savunmada, müvekkilinin Doğubayazıt Belediye Meclis Üyesi olduğunu, turizm işiyle uğraştığını, PKK'nın kendisinden para istemesi üzerine, hem belediye encümenliğinden istifa ettiğini hem de turizm işini bıraktığını kaydetti.

Emekli imam olduğunu belirten tutuklu sanıklardan Adem Ş. de, din adamı olduğunu, kendisinden cuma namazı kıldırmasının istendiğini, bunu yaptığı için gözaltına alındığını belirterek tahliyesini istedi. Son olarak tutuklu sanıklardan BDP Doğubayazıt eski İlçe Başkanı Dalha T'nin avukatı da müvekkilinin suçsuz olduğunu, parti merkezinden gelen talimatları yerine getirdiğine dikkati çekerek, partinin tüm etkinliklerinde hiçbir yasa dışı eyleme fırsat vermediğini, bu gayretinin de devletin kolluk kuvvetleri tarafından bilindiğini belirterek, tahliyesini istedi.

Mahkeme Başkanı Kahya, sanık ve avukatlarının yaptığı savunmanın ardından, tahliye ve diğer talepleri görüşmek üzere duruşmaya bir süre ara verdi. Verilen aranın ardından toplanan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Berivan D. ve Ajda İ'nin BDP Doğubayazıt İlçe Teşkilatında görevli olup olmadıklarının belirlenmesi için BDP Genel Merkezi'ne yazı yazılmasına, tutkulu sanıklardan Dalha K'nın tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine ve diğer 10 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Duruşmayı, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz ve bazı BDP'li yöneticiler de izledi.

Muhabir: Hasan Özkal

Yayıncı: İbrahim Uyar - ERZURUM

Kaynak: AA / Yerel

Doğubeyazıt Erzurum Ağrı Pkk Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title