Haberler

Adana: Kubilay, Şehit Edilişinin 76. Yıldönümünde Anıldı

Kubilay, Şehit Edilişinin 76. Yıldönümünde Adana'da Anıldı.

Kubilay, şehit edilişinin 76. yıldönümünde Adana'da anıldı.

Menemen'de asteğmen öğretmen olarak görev yaparken 23 Aralık 1930'da bir grup tarafından şehit edilen Mustafa Fehmi Kubilay, ölümünün 76. yıldönümünde Adana'da saygıyla anıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk bırakan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Kubilay için saygı duruşunda bulundu, ardından İstiklal Marşı'nı okudu.

Daha sonra açıklama yapan Eğitim-İş Adana Şube Başkanı İrfan Irmak, Gazi Mustafa Kemal önderliğinde kurulan Cumhuriyet'in, karanlıktan aydınlığa, doğmalardan bilimselliğe ve akılcılığa, imparatorluktan ulus devlete ve kulluktan yurttaşlığa geçişin simgesi olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin, bir yandan uygar dünyayla bütünleşme yolunda ilerlerken, diğer yandan içerideki tehditlerle uğraştığını belirten Irmak, Kubilay'ın öldürülmesinin, Cumhuriyet'e yapılan bir saldırı olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet'e başkaldırı niteliğinde olan Menemen olayı, tarihimizdeki en acı olaydan biridir. Bu olayda asteğmen öğretmen olarak görev yapan Kubilay şehit edilmiştir. Kubilay Cumhuriyet uğruna canını ortaya koyarak bizlerin gönlünde ölümsüzleşmiştir. Kubilay, Cumhuriyet'in tüm kazanımlarıyla korunacağının en somut örneği olarak tarihimizdeki en saygın yerini almıştır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title