Haberler

MTA Erzincan madeniyle ilgili "Haritadan fay silindi" iddiasını yalanladı

Güncelleme:

Erzincan İliç'te 9 işçinin kaybolmasına neden olan liç kaymsı sonrası gündeme gelen MTA'nın iki raporunda farklılık olduğu ve fay hattının silindiği iddiasıyla ilgili MTA açıklama yaptı. İddiaların asılsız olduğu belirtilen açıklamada Türkiye Diri Fay Haritası'nın 10 Haziran 2012'de basıldığı ve 2013'ten sonra yeniden basılmadığına yer verildi.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Erzincan İliç'te Anagold Madencilik firmasının işlettiği altın madeninde meydana gelen liç kayması sonrasında 9 işçi toprak altında kaldı. "Facia" olarak değerlendirilen olayla ilgili MTA'nın iki diri fay raporunda farklılık olduğu iddiaları kurum tarafından yalanlandı. MTA, 2012'de basılan haritanın 2013'ten sonra tekrar basılmadığını belirtti.

MTA açıklamasında, iki farklı diri fay haritasındaki farklılık iddialarıyla ilgili "Son günlerde sıkça gündeme getirilen İliç'ten geçen diri fayla ilgili olarak sosyal medya üzerinden yapılan bir paylaşımda, 2012 yılında yayımlanmış olan Türkiye Diri Fay Haritası Serisi Divriği (NJ 37-2) Paftası'na ait olan bir bölüm kesilerek görselleştirilmiş ve bu haritanın üzerine 2023 yılına ait olduğuna ilişkin bir ifade konularak asılsız bir iddia ortaya atılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

"İLİÇ YAKININDA DİRİ FAY TESPİT EDİLDİ"

Söz konusu haritanın sağ kenarında verilen "açıklamalar" bölümü altındaki "basım tarihi" kısmında, haritanın 10 Haziran 2012'de basıldığının açıkça görüldüğüne işaret edilen açıklamada, daha önce bu fayın haritalandığı ancak sonradan silindiğine ilişkin paylaşımın gerçekle ilgisi bulunmadığı kaydedildi.

Açıklamada, MTA Genel Müdürlüğünün, kurulduğu 1935'ten bu yana Türkiye'nin jeolojik özelliklerini araştırdığı ve elde edilen verileri başta madencilik sektörü olmak üzere diğer sektörlerin kullanımına sunduğu aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Bu bağlamda ülkemizdeki deprem araştırmalarına yönelik projeler de kurumumuz tarafından yürütülmektedir. Bugün kullanılan Türkiye Diri Fay Haritası farklı ölçeklerde 2012 ve 2013 yıllarında basılmış, söz konusu diri fay haritalarının 2013 yılından sonra yeniden basımı yapılmamıştır. 2010 ile 2012 yılları arasında hakem değerlendirmesi yapılmış ancak harita basım sürecinde arazi gözlemleri sonucunda İliç yakınında yer alan diri fay aktivitesi tespit edilmiştir. Bu nedenle söz konusu diri fay aktivitesi belgelenmesini takiben 1/25.000 ölçekli haritalara ve sayısal veri tabanına eklenmiş olup talep eden kurum ve kuruluşlarla sayısal olarak bu şekliyle paylaşılmaktadır. "

DİRİ FAY HATLARINA MTA'NIN PORTALI ÜZERİNDEN ERİŞİLEBİLİYOR

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, söz konusu fayın da bulunduğu sayısal Türkiye Diri Fay Haritası'nın kamu yararı gözetilerek, sayısal formatta MTA'nın internet sayfasında ilgililerin kullanımına sunulduğuna işaret edilen açıklamada, "Diri fayların belirlenmesi ve haritalanması bilgi birikimi ve uzmanlık gerektirmektedir. Bu nedenle ülke boyutunda diri faylara ilişkin haritalama ve güncelleme çalışmaları da uzun zaman alan bir süreçtir. Genel Müdürlüğümüz, Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığımız tarafından Türkiye Diri Fay Haritasının güncellenmesine yönelik çalışmalar devam etmekte, ayrıca https://yerbilimleri.mta.gov.tr adresindeki yerbilimleri portalında da görüntülenebilmektedir." değerlendirmesine yer verildi.

Kaynak: AA / 3.Sayfa

Erzincan Türkiye İliç Doğa 3.Sayfa Yaşam Haberler

500

Yorumlar (1)

sade vatandaş:

madem oradan fay hattı geçiyor siyanürle toprağı zehirleyip başkalarını zengin etmek için kim orada üretim izni verdi o tepedeki siyanür havuzuda çökerse ne olur bunun sorumlusu bugün laf attığınız İmamoğlumu yoksa sizmisiniz işinize gelirse cevap verebilirsiniz

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title