Haberler

21. Yılında 28 Şubat Mağdurları - "Kağıt Üzerinde Boşanmak Zorunda Kaldım" (1) - İstanbul

Emekli Hava Kıdemli Albay Mustafa Hacımustafaoğulları, 28 Şubat sürecinde eşinin başörtülü olması nedeniyle gördüğü baskılar karşısında kağıt üzerinde eşinden boşanmak zorunda kaldığını söyledi.

İSMAİL ÖZDEMİR - Emekli Hava Kıdemli Albay Mustafa Hacımustafaoğulları, 28 Şubat sürecinde eşinin başörtülü olması nedeniyle gördüğü baskılar karşısında kağıt üzerinde eşinden boşanmak zorunda kaldığını söyledi.

"Postmodern darbe" olarak adlandırılan 28 Şubat'ın üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen darbe sürecinin mağdur ettiği insanlar, yaşadıkları baskı ve uğradıkları mağduriyetleri unutamıyor.

28 Şubat sürecinde binbaşı rütbesindeyken Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ( Tsk ) ihraç edilen ve yapılan son düzenlemeyle hakları iade edilip albay rütbesiyle emekli edilen Hava Kıdemli Albay Mustafa Hacımustafaoğulları, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Hacımustafaoğulları, irticai faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla ordudan atıldığını anlatarak, mağdur edildiğini söyledi.

Askerlik hayatında 2 darbe gördüğünü ifade eden Hacımustafaoğulları, 12 Eylül ihtilalinden sonra 1996 yılına kadar vesayet odaklarının memleketi yönettiğini ve o dönemdeki bir kısım siyasilerin bu durumdan rahatsız olmadığını kaydetti.

Hacımustafaoğulları, bir kısmının da buna karşı çıkacak güce sahip olmadığını ve sindirildiğini dile getirerek, bu odakların baskılarını en fazla hissettirdiği kurumların başında TSK'nın geldiğini ifade etti.

TSK'da vesayet sisteminin muhafaza edilmeye çalışıldığını belirten Hacımustafaoğlulları, şöyle konuştu:

"Biz silahlı kuvvetler içerisinde ister istemez bu sıkıntıyı en çok hisseden insanlardık. Biz bu yaşadıklarımızı evimizde babamıza anlatamıyorduk, anlattığımız zaman sanki hayal mahsulü bir şeyi söylüyormuşuz gibi geliyordu. Yapılan şeyleri sokakta insanlara anlatamıyorduk. Tehlikeyi görüyorduk, 'Böyle bir tehlike var' dediğimizde de insanlar bize itibar etmiyordu çünkü o başka bir dünyaydı."

"Dindar olduğumuz için ötekileştirildik"

Başarılı bir subay olduğunu dile getiren Hacımustafaoğulları, Hava Harp Okulu'nu ilk 10'a girerek bitirdiğini söyledi.

Aynı zamanda devre 8'incisi olduğunu aktaran Hacımustafaoğulları, şunları kaydetti:

"Bu, ne demektir? 186 kişi mezun olduk. Okulu bitirdim, uçuşu kazanan 60 kişiden de birisiydim. Türkiye'de 60 kişiden birisiyim ve o 60 kişi içerisinde de ilk 10 içerisinde yer alan birisiyim. Hava Kuvvetleri'nin komuta kademesinde en üst noktalarda görev yapacak zekaya, eğitime, beceriye sahip bir insan iken tek suçumuz dindar olmak. Bundan dolayı maalesef ötekileştirildik, itildik kakıldık."

"Ordumuz olması gereken noktaya geldi"

Hacımustafaoğulları, o dönemde inançlı olmalarından dolayı dışlandıklarını belirterek, "Zeytin Dalı Harekatı'nda Mehmetçiğimizi görüyoruz, Genelkurmay Başkanımız, 'Sizler Peygamber ocağı mensubusunuz.' diyor, bir gerçeği ifade ediyor. Bu milletin ordusu Peygamber ordusudur, bu millet bundan rahatsız değil, aksine bundan memnun. Bugün ordumuz da olması gereken noktaya geldi. " diye konuştu.

İnançlı olmalarından dolayı eşinin de başörtülü olduğunu vurgulayan Hacımustafaoğulları, "Ben askerim, hukuken baksanız ben üniformamı giyiyorum, kılık kıyafet yönergesi neyse her şeyim ona göre. Benim eşim asker değil, hukuken sen ona karışamazsın. Sen benim eşimin kıyafetiyle onun dünyasıyla ne uğraşıyorsun?" ifadelerini kullandı.

Hacımustafaoğulları, başka bir insanın kıyık kıyafet tercihlerine karışmanın kişiliğe hakaret ve karşıdaki kişiyi onursuzlaştırmak olduğunu belirterek, "Eşlerimize bu muameleyi yapanlar gerçek onursuzlardır, işin vicdani boyutu da bu." dedi.

"Kağıt üzerinde eşimden boşandım"

Mustafa Hacımustafaoğulları, 1987 yılında boşanma davası açtığını ifade ederek, başından geçen bir olayı şöyle anlattı:

"Ben eşimi 1987 yılında mahkemeye verdim çünkü bana gelen yazılı emirde 'Eşi başörtülü olanlar başlarını açacak, açmazlarsa onların Silahlı Kuvvetlerle ilişkisi kesilecek.' deniliyor. 'Keserse kessin biz rızkı hiçbir zaman başkasından beklemedik, benim rızkımı Rabbim zaten belirlemiş dedim.' ama olay farklı. Ben de eşime emri gösterip 'Bak komutan emir verdi, başını açacaksın.' Hanım da bana 'Senin komutanın sana karışsın, askersen sen askersin ben asker falan değilim bana ne karışıyor?' cevabını verdi.

Eşimle hiçbir sorunum olmamasına rağmen yapılan bu ayıbı ortaya çıkartmak için eşimi mahkemeye verdim. Ben emri getiriyorum, eşim de 'Ben asker değilim.' deyip bu emre uymuyor komutan da 'Uygulanacak.' diye ısrar ediyor. Dedim ki 'Bunlar, bu emirler mahkeme kayıtlarına geçsin.' Çünkü gizli diyorlar. Mahkeme bizi ikinci celsede boşadı. Ben eşimden kağıt üzerinde boşandım. Resmen, mahkeme kararıyla boşanmak zorunda kaldım. Ben eşimden boşanır mıyım, böyle bir şey mümkün mü? Daha sonra eşimle tekrar nikah kıydık ama bize bunu yaptılar, yani benim onurumla yanımda taşıdığım eşime bunu yaptılar."

"28 gün apar topar içeri tıkıldım"

Hacımustafaoğulları, Ankara'da görülen 28 Şubat davasında yargılanan sanıkların en ağır cezayı alacaklarına inandığını söyledi.

Darbecilerin, mahkemelerdeki ifadelerinde yaptıklarını gizlediklerine vurgu yapan Hacımustafaoğulları, 28 Şubat davasında yargılanan sanıkların sanki o dönemde bu zulümleri işlememiş gibi mahkemede "Biz dindarlara saygılı, iyi davrandık." dediklerini aktardı.

Mustafa Hacımustafaoğulları, milletin, yapılanlara şahit olduğunu belirterek, "Bütün millet şahittir. Bunlar bu alçaklığı, bu haysiyetsizliği, bu millete reva gördüler ve işin garip tarafı o dönemde Batı Çalışma Grubu cuntası... FETÖ nasıl bir terör örgütüyse nasıl hain bir şebekeyse Batı Çalışma Grubu da aynı onlar gibi hain, alçak bir şebekedir." değerlendirmesinde bulundu.

Hacımustafaoğulları, 1992 yılında yüzbaşıyken irticai faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 28 gün apar topar cezaevine konularak hücre hapsinde kaldığını vurgulayarak, "PKK eşkiyalarının, teröristlerin sorgulandığı gibi sorgulandık hem de bir yüzbaşıyken." dedi.

"Ordudan atılan subaylar, iş bulamıyordu"

YAŞ kararı ile 1997 yılında kendisi gibi binlerce subayın ordudan atıldığını aktaran Hacımustafaoğulları, birçok subayın da zorla emekliye ayrıldığını söyledi.

Mustafa Hacımustafaoğulları, ordudan atılan subaylara iş bulma konusunda da zorluklar çıkarıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İnsanlar yüzünüze bakmıyor, özel sektör bile bizden korkuyordu. İş bulamıyorlardı. Çoğu arkadaşım çöpçülük, tuvalet temizliği yaptı. İşe giremeyenler çöplerden topladıklarını satarak onları paraya dönüştürmeye çalıştı, bir kısmı hayatını böyle idame ettirdi."

Hacımustafaoğulları, 10 bine yakın insanın apar topar ordudan atıldığını dile getirerek, "O dönemde Türkiye'de DEAŞ'ı üreteceklerdi ama biz bu oyunu bozduk. Bizden bir silahlı örgüt çıkartacaklardı, hedefleri buydu bu zulmü yapıp, DEAŞ, Irak'ta değil Türkiye'de kurulacaktı." dedi.

"İmtihanımızdır dedik, sabrettik"

Yapılanlar karşısında müspet bir hikmet aradıklarını anlatan Hacımustafaoğulları, "Öyle bir şey yoksa bile Rabbimin bir takdiri vardır. Rabbim ne eylerse güzel eyler, öyle gördük mutlak bu insanlar kötü niyetle bunu yapsalar da Rabbim'in geleceğe dönük mutlaka farklı hikmetleri vardır ve bu da bizim imtihanımızdır dedik, sabrettik mücadeleyi sürdürdük." diye konuştu.

Hacımustafaoğulları tüm yaşadıklarına rağmen devletin kendisini göreve çağırması durumunda buna "hayır" diyemeyeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

28 Şubat Türkiye TSK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title