Haberler

"2007 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Eylem Planı"

Türkiye'nin Yaz Aylarında Orman Yangınlarıyla Karşı Karşıya Geldiğini Söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Bu Yaz Son Derece Kurak, Sıkıntılı Bir Yaz Olacak. Vatandaşlarımızın Orman Alanlarında Yangın Riski Olan Günlerde ve Bölgelerde Daha Hassas Olmalarını İstiyoruz" Dedi.

Türkiye'nin yaz aylarında orman yangınlarıyla karşı karşıya geldiğini söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Bu yaz son derece kurak, sıkıntılı bir yaz olacak. Vatandaşlarımızın orman alanlarında yangın riski olan günlerde ve bölgelerde daha hassas olmalarını istiyoruz" dedi.

2007 yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Eylem Planı, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin katılımıyla Ceylan İntercontinental Otel'de düzenlenen basın toplantıyla tanıtıldı. Bakan Pepe, konuşmasında Türkiye'de 21.2 milyon hektar orman bulunduğunu söyleyerek bunların yüzde 49'unun verimli orman olduğunu belirtti. Dünyada ve Türkiye'de ormanları tehdit eden en önemli unsurlardan birinin yangınlar olduğuna dikkat çeken Bakan Pepe, Akdeniz iklim kuşağında ormanı olan ülkelerin kaçınılmaz bir olgusunun da

orman yangınları olduğunu ifade etti. Türkiye'de Hatay'dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul'a kadar uzanan kıyı bandının yangınlar açısından en kritik yerleri oluşturduğunu belirten Bakan Pepe, bu bölgelerin tüm ormanların yüzde 60'ına karşılık geldiğini anlattı.

Orman-vatandaş kucaklaşmasını sağladıklarını belirten Bakan Pepe, vatandaşların ormanla buluşması ve barışması için 56 ilde kent ormanı kurduklarını hatırlattı. Bakan Pepe, orman yangınlarıyla mücadelede eğitim ve bilinçlendirmenin önemine de dikkat çekti. Pepe, ayrıca orman yangınlarına karşı bilinçlendirme kampanyalarındaki başarının yangınla mücadelede yüzde 90 başarı anlamına geldiğinin altını çizdi.

Erken uyarı ile hızlı ve etkin müdahalenin de oldukça önemli olduğunu belirten Bakan Pepe, son 10 yılda Türkiye'de orman yangınlarının yüzde 93'ünün nedeninin insanların ihmalleri, dikkatsizlikleri, kasıt ve kazaları olduğuna değindi. Bakan Pepe, ayrıca, okullarda, orman köylerinde yoğun bir bilinçlendirme çalışması yaptıklarını anlattı. Bakan Pepe, yangına hassas bölgelerde 400 adet motosikletli seyyar ekip, 24 saat görev yapan 779 adet gözetleme kuleleri kurduklarını söyleyerek ''Alo 177'' yangın ihbar

hattını da sürekli açık tutup ihbarları değerlendirdiklerini belirtti.

2007 Mayıs ayından itibaren orman yangınlarına hızla müdahale için 10 bin işçiden oluşan 755 ilk müdahale ekibi kurduklarını söyleyen Bakan Pepe, ayrıca arozöz sayısını yüzde 30 artırdıklarını, bu yıl kiralanan helikopterlerle birlikte 51 hava aracıyla da orman yangınlarına müdahale edeceklerini ifade etti. Helikopter ve uçaklarla yangınlara hızlı müdahale için su alınacak havuz ve göletlerin sayısının da 600'e çıkarılacağını açıklayan Bakan Pepe, yangın ihbarı alınır alınmaz olay yerine en yakın

helikopter ekibinin 7 dakikada havalanması esasına göre bir strateji belirlediklerini dile getirdi. Helikopter kiralanan firmalarla kalkış süresi 7 dakikayı geçmesi halinde yaklaşık 5 bin dolarlık bir tazminat cezasına ilişkin anlaşma yaptıklarını söyleyen Bakan Pepe, anlaşmada ayrıca yangın söndürmede isabetli sortiye de dikkat ettiklerini aktardı.

Bakan Pepe, orman yangınlarının Akdeniz ülkesi olan Türkiye'nin yaz aylarında karşı karşıya kaldığı bir gerçek olduğuna dikkat çekerek Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede Akdeniz ülkelerinin en başarılısı olduğunu da ifade etti. Bakan Pepe, orman yangınlarıyla mücadelede hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarının altını çizerek Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede yılda 300 milyon YTL'nin üzerinde harcadığını ifade etti.

Geçen yıl, Meryemana Evi çevresinde çıkan yangına değinen Bakan Pepe, hem yangın alanlarına müdahale edildiğini, hem de köylerin ve Meryemana Evi'ndeki turistlerin de güvenli bir şekilde tahliye edildiğini belirtti.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kurak bir yaz dönemine girildiğini de belirterek metropollerde su sıkıntıların olduğunu söyledi. Bakan Pepe, ayrıca tüm Türkiye genelinde Mayıs ayı sıcaklıklarına bakıldığında değerlerin yüksek görüldüğünü anlattı.

2007 yazının son derece kurak, sıkıntılı bir yaz olacağını söyleyen Bakan Osman Pepe, "Vatandaşlarımızın orman alanlarında yangın riski olan günlerde ve bölgelerde daha hassas olmalarını istiyoruz. Bize gerekli ihbar ve uyarı telefonlarıyla yardımcı olmalarını istiyoruz. Biz, orman yangınlarıyla mücadelede gerekli tedbirlerimizi aldık. 70 milyonun yüreğiyle, bizim arkamızda, bizim destekçimiz olduğunu bilerek, işimizin daha kolay olacağına inanıyoruz" dedi.

Bakan Pepe, basın mensuplarının ormanlara yönelik sabotaj ihtimali hakkındaki sorusunu ise gereken tedbirlerin alındığını, güvenlik birimlerinin de konuya duyarlı olduğunu belirterek cevapladı.

Yaban TV muhabirinin röportaj istediği üzerine söz konusu kanalı izlediğini söyleyen Bakan Pepe, dün akşam izlediği programda 25 metreden beyne ateş edilen fil avının gösterildiğini ifade ederek, "Bunun sadece çocuklara değil, büyük insanlara da gösterilmesini uygun görmüyorum. Yaban TV'yi, yaban hayatını göstermesi açısından desteklerim. Bu şekilde av, safari programları gösterilmesini Bakan olarak kınıyorum" diye konuştu.

(MH-ED-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title